ΑΡΘΡΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Μάνη: «Αδούλωτος τόπος με τους δικούς της νόμους»

Μα πως είναι δυνατόν η μητέρα φύση να δημιουργεί τέτοιες αντιθέσεις, αναρωτιέται κανείς, αντικρίζοντας την πλούσια ομολογουμένως βλάστηση σε ολόκληρη την Πελοπόννησο σε σχέση με ένα μικρό κομμάτι , περίπου 50 χιλιομέτρων,  Ανατολικά και Δυτικά που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της, την λεγόμενη Μέσα Μάνη!!!

Είναι η κατάληξη του υψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου και ενός από τα πιο ψηλά βουνά της Ελλάδας αυτό του Ταϋγέτου.

Μανιάτισσαες συζητούν Φωτό Γ,Βουρλίτης

Η φύση  είναι σίγουρο ότι γύρισε την πλάτη της, θαρρείς ότι δεν ήθελε να πατήσει και να δημιουργήσει ,

εδώ σε αυτόν τον σκληρό, τραχύ και άγονο εν τέλει τόπο.

Τι να την απώθησε άραγε;

Ο τόπος αυτός είναι συνυφασμένος με τον θάνατο. Στο ακρωτήρι του , το Ταίναρο, όπου είναι η κατάληξη του ψηλού βουνού , εικάζεται ότι υπήρξε η πύλη του Κάτω κόσμου.Εδώ βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα, το Νεκρομαντείο αλλά και το Ρωμαϊκό ψηφιδωτό.

Διαβαίνοντας τούτο τον τόπο, μυστήριο σου προκαλεί το πως έζησαν και γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές Ελλήνων πατριωτών μας , οι οποίοι μάλιστα πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες της πατρίδος μας.Είναι γνωστό ότι στις 17 του Μάρτη του 1821 οι Μανιάτες υπό του ηγεμόνα τους Πέτρο Μαυρομιχάλη σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης και μετέδωσαν την φλόγα της λευτεριάς σε ολόκληρη την πατρίδα μας από άκρη σε άκρη.

Το ακρωτήρι του Ταινάρου. Φωτό Γ.Βουρλίτης

Μα οι ίδιοι οι Μανιάτες , ίσως λόγω της ιδιαιτερότητας του τόπου τους , επηρεαζόμενοι από αυτόν , σκληροί και οι ίδιοι, κράτησαν τον τόπο τους αδούλωτο, ελεύθερο στοχεύοντας να κρατήσουν όποιον ήθελε να τους υποτάξει μακριά τους. Αυτό έγινε χύνοντας άπλετο αίμα στις όποιες μάχες τους, που όμως στο τέλος είχε τους ίδιους νικητές.

Οι Μανιάτες, άλλο και τούτο… <!!>… είχαν τους δικούς τους κανόνες, νόμους. Ήταν οι άγραφοι νόμοι της Μάνης , όπου θαρρείς ξεκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα ,οι ίδιοι τους δημιούργησαν και τους τηρούσαν με ευλάβεια.Στην Μάνη συναντάς για πρώτη φορά   την βεντέτα, τον γδικιωμό, την τρέβα, την χωσία, την γεροντική αλλά και την συγχώρεση.

Πυργογειτονιά στα Παγκιά. Φωτό Γ.Βουρλίτης

Οι Μανιάτες , χωρισμένοι σε πατριές διαχώριζαν τις φαμίλιες τους από άλλες δημιουργώντας τους λεγόμενους Νικλιάνους [ισχυροί] και τους Αχαμνόμερους [αδυνάτοι]. Για μια σπιθαμή γης έκαναν πολέμους με συντοπίτες τους προκειμένου για την διατήρηση της.Μα και τα σπίτια τους έμελλε να κτίζονται ως σωστά κάστρα θυμίζοντας την μεσαιωνική εποχή και ας ζούσαν στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Μικρά παράθυρα, χαμηλές πόρτες, μεγάλες αυλές με στέρνες και τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους , έτσι που μπορούσαν να ζουν σε αυτά μήνες ολόκληρους , μέχρι της τελικής νίκης δηλαδή, απέναντι στον ..< !!!>.. στον εγχώριο εχθρό!!

Είναι γνωστό ότι στις 17 του Μάρτη του 1821 οι Μανιάτες υπό του ηγεμόνα τους Πέτρο Μαυρομιχάλη σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης και μετέδωσαν την φλόγα της λευτεριάς σε ολόκληρη την πατρίδα μας από άκρη σε άκρη.

Ο Θάνατος έως τον ενταφιασμό  ενός πολεμιστή αποτελούσε την ύψιστη τελετουργία για τους Μανιάτες.Σήμαινε ανακωχή αυτού του ιδιότυπου πολέμου μέχρι την ταφή του. Σε αυτές τις τελετές συναντάς και τα μοιρολόγια. Με στίχους δεκαπεντασύλλαβους , στο μοιρολόϊ αναφέρεται όλη η ζωή του νεκρού με τα καλά και τα κακά του.Την σιωπή, έτσι κι αλλιώς, του τόπου διασπούν οι κραυγές των γυναικών στο κλάμα προς τον νεκρό.Τότε είναι η στιγμή που ακόμα και τα αγέρωχα, επιβλητικά βουνά της Μάνης θαρρείς και λυγίζουν δακρύζοντας, μπροστά στον ανείπωτο πόνο μιας μάνας, μιας γυναίκας, μιας αδερφής του εκλιπόντος.Σε λίγο με την παρουσία του ιερέως , οι φωνές θα σταματήσουν , το κλάμα θα στερέψει και είναι η στιγμή που ο νεκρός  ξεκινά, περνώντας ίσως από την πύλη του Κάτω κόσμου  εκεί στο απόμακρο ακρωτήρι, το ταξίδι στην αιωνιότητα.

Δείτε  Μέσα Μάνη: ".....Γυμνή Ομορφιά"

Η Μάνη ,ίσως το πιο ξεχωριστό κομμάτι της πατρίδας μας, εκεί «χωμένη» στο νοτιότερο  άκρο της ηπειρωτικής χώρα μας , αγνή, παρθένα , αδούλωτη από τα βάθη των αιώνων , αναμένει θαρρείς το επόμενο πρόσταγμα για αδιάλειπτους καινούργιους αγώνες για την ελευθερία την δική της αλλά και της πατρίδας μας, αποτελώντας συνάμα σημείο αναφοράς στους νεότερους υπερασπιστές του έθνους μας.

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *