ΑΡΘΡΑ

Η Αγία Σοφία στα Μανιάτικα του Πειραιά.

Η γιορτή της  εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά , κτισμένη στην συνοικία που  οι κατοίκοι της στην πλειοψηφία τους κατάγονται από τη Μάνη, θεωρείται για τους ίδιους μια από τις μεγαλύτερες εορτές του χρόνου και κάθε χρόνο λατρεύεται με  τις δέουσες τιμές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γάμοι ,τα βαφτίσια, αλλά και οι κηδείες και τα μνημόσυνα στις περισσότερες οικογένειες με καταγωγή από τη Μάνη λειτουργούνται  στην ομολογουμένως επιβλητική αυτή εκκλησία.
Την ημέρα της γιορτής της, συρρέουν εκτός των απλών πολιτών, δεκάδες πολιτευτές, βουλευτές, ο εκάστοτε Δήμαρχος Πειραιά, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κ.α προκειμένου να προσκυνήσουν την Άγια εικόνα της.

Λίγα Λόγια για τον Ιερό Ναό:

Ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Πειραιώς, θεμελιώθηκε το 1900 επί δημαρχίας Τρύφωνος Μουτσοπούλου ο οποίος ζήτησε να λάβει το όνομα της συζύγου του Σοφίας. Με την 532 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1898, ο Δήμος Πειραιά ανέλαβε τις δαπάνες για την ανέγερσή του.

Αγία Σοφία Πειραιάς
Αγία Σοφία Πειραιάς

Είναι τρισυπόστατος. Το δεξί κλίτος, τιμάται στην Μνήμη του Αγίου Τρύφωνος και το αριστερό στην Μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής. Ο ρυθμός του είναι «Βασιλικός με τρούλο».

Αγιογραφήθηκε και διακοσμήθηκε περίπου το 1960 από τους αειμνήστους Σούτσο και Γραικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εικόνες του Τέμπλου έχουν αγιογραφηθεί από τον αείμνηστο π.Αχίλλειο Κρίθαρη, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν εφημέριος του Ναού.

Το 2004 εγκαινιάσθηκε το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ελέσας (1 Αυγούστου), Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) και Γεωργίου (23 Απριλίου) που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού μας.

Δείτε το  βίντεο μας ανήμερα της εορτής της 17 Σεπτεμβρίου 2016:

 

Σχόλια

Δείτε  Ταΰγετος:" Ο Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας στην κορφή του"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *