ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Καπετάν Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης.

Ο Ζαχαριάς ήταν φημισμένος κλέφτης και αρματολός της Πελοποννήσου και ένας από τους πρόδρομους του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 21. Η καταγωγή του ήταν από την Μπαρμπίτσα, χωριού του Πάρνωνα, όπου και γεννήθηκε το 1789. και πέθανε στα Τσέρια της Μάνης το 1805. Έδρασε στην Πελοπόννησο και κυρίως στον Παρνωνα. Βγήκε στο αρματολίκι από παιδί για να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του και του αδελφού του. Σε ηλικία 18 ετών συγκρότησε δική του ομάδα κλεφτών. Λόγω των κατωρθωμάτων του, η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται από νωρίς , για να καθιερωθεί κυρίως μετά τη μάχη του Σάλεσι (1781). Η δράση του ήταν τόσο αποτελασματική, όπως και ο φόβος που προξενούσε στον κατακτητή, που οι Τούρκοι αναγκάστηκαν στη συνέχεια να συνθηκολογήσουν μαζί του.

Η Καταγωγή του Καπετάν Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη
Του Ντόναλντ Μακφαίηλ  διάβασε ολόκληρο ( Η Καταγωγή του Ζαχαρία Μπαρμπιτσιώτη )

Είναι γνωστή η ενασχόλησή μου με τον προεπαναστατικό ήρωα Καπετάν Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη (1759-1805), εξ ού και ο τίτλος της ομώνυμης εφημερίδας που διηύθυνα επί 6 περίπου χρόνια.

Σημασία βέβαια δεν έχει που γεννήθηκε που έδρασε και που δολοφονήθηκε, σημασία έχει ότι δρούσε και αγωνιζόταν παντού για όλους, για το Μοριά, την Ελλάδα, τη λευτεριά.

Κατά το διάβα της ενασχόλησής μου με τον Καπετάν Ζαχαριά, στράφηκα προς πολλές κατευθύνσεις, επισκέφθηκα όλους τους ιστορικούς τόπους που είχαν σχέση με τον Καπετάν Ζαχαριά και τους ανθρώπους του, μίλησα με πολλούς σχετικούς με το θέμα ανθρώπους, διάβασα οτιδήποτε γραπτό υπάρχει περί αυτού, συγκέντρωσα και οργάνωσα όλες τις «ανακαλύψεις» μου που πιστεύω ότι διαχρονικά θα βοηθήσουν εμένα και τους μεταγενέστερους στην περαιτέρω έρευνα.

Ένα από τα αντικείμενα έρευνας για τον Καπετάν Ζαχαριά ήταν και ο τόπος καταγωγής του.

Ξεκάθαρα, γεννήθηκε στη Βαρβίτσα απ όπου και πήρε το προσωνύμιό του Μπαρμπιτσιώτης. Ένα χαρακτηριστικό πολλών επωνύμων που δηλώνει τον τόπο γέννησής τους, όπως Μονεμβασίτης από τη Μονεμβάσια, Λευκαδίτης από τη Λευκάδα, Χίος από τη Χίο κ.ο.κ. που με τον καιρό αντικατέστησε το αρχικό επώνυμό τους.

Δείτε  Αλίκη Βουγιουκλάκη: "Η Κυρά Βάσω, παιδική φίλη και συγγένισσα της στην Μάνη διηγείται........!!"(Βίντεο)

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη ήταν Ζαχαρίας Παντελεάκος.

Από το επώνυμο και μόνο έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη».

Στο σώμα του ο καπετάν-Ζαχαριάς στρατολόγησε και συνένωσε σημαντικές φυσιογνωμίες του μετέπειτα επαναστατικού αγώνα, όπως τον Θ. Κολοκοτρώνη -που υπήρξε και υπαρχηγός του – τον Αναγνωσταρά, τον Νικηταρά, τον Πετμεζά και άλλους. Είχε σαν ορμητήριο τον πύργο του στο χωριό Σκουφομύτη, απ’ όπου οργάνωνε συχνές επιδρομές εναντίον των Τούρκων αλλά και Ελλήνων συνεργατών τους. Αργότερα διορίστηκε από τους Τούρκους «μπασμπόγος και ζαμπίτης» όλης της Πελοποννήσου, δηλαδή αστυνομικός επόπτης. Μέσα από το νέο του αυτό αξίωμα ο Ζαχαριάς ενίσχυε όσο μπορούσε τους αρματολούς του Μοριά.. Σε όλη τη διαδρομή του στην κλεφτουριά προσπάθησε να ενώσει τους αρματολούς όλης της Ελλάδας εναντίον των Τούρκων. Για ένα σιάστημα μάλιστα υπήρξε αρχηγός της ομοσπονδίας των αρματολών της Πελοποννήσου. Ενίσχυσε το κίνημα του Λάμπρου Κατσώνη και συνεργάσθηκε μαζί με τον αρχηγό των κλεφτών της Ρούμελης Ανδρέα Ανδρίτσο, πατέρα του Οδησσέα Ανδρούτσου. Η φυσιογνωμία και τα κατορθώματα του Ζαχαριά έμελλαν να περάσουν στην χώρο του θρύλου, καθώς και στο δημοτικό τραγούδι.

Μετά από μιά ζωή ασυμβίβαστη και γεμάτη ένδοξη δράση, ο Ζαχαριάς είχε άδοξο τέλος αφού δολοφονήθηκε στις 20 Ιουλίου 1805, στα Τσέρια της μέσα Μάνης (σε πλαγιά του Ταϋγέτου, πάνω από τη Καρδαμύλη), από άνθρωπο του Μούρτζινου, στο πύργο του κουμπάρου του Κουκέα, ύστερα από «μπαμπεσιά». Ο Κουκέας έστειλε μάλιστα το κεφάλι του στην Τριπολιτσά. Ο πύργος του Κουκέα σώζεται σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται – αναπαλαιωμένος από ιδιώτη – στον οικισμό Λιμπόχοβα του Δ.Δ. Τσεριών. Η λαϊκή μούσα έχει αποθανατίσει το άδικο θανατό του με ένα τελευταίο δημοτικό τραγούδι…

Ακολουθεί το δημοτικό τραγούδι το οποίο δημοσιεύθηκε στο youtube από τον κο Νίκο Μπαριάμη στις 23 Μαρτίου 2013

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *