ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Λαογραφία Μάνης

Μάνη: «….Έτσι ονόμαζαν τα χωράφια οι παππούδες μας»!!!

Η καλλιεργημένη επιφάνεια στην Μ. Μάνη έχει κι αυτή την ιδιαίτερη όψη της , γιατί είναι όλη μάντρες και κλιμακωτά πεζούλια στα μέρη που έχουν κλίση και τροχάλους. Τόσες δε πολλές είναι οι πέτρες που, αν δεν μαζεύονταν στους τοίχους των μαντρών , θα σκέπαζαν όλη την επιφάνεια.

Σε αυτό το άρθρο μας επιχειρούμε να ξαναθυμηθούμε τις ορολογίες των παλαιών ανθρώπων της Μάνης που αφορούν τα χωράφια προκειμένου να οριοθετήσουν το σημείο για το οποίο αναφέρονται…!!

  1. Σπιτακούλα: Κάθε δέντρο μαντρώνεται χωριστά και η μάντρα του που χτίζεται για να το προφυλάσσει από τα ζώα λέγεται σπιτακούλα.
  2. Περιβόλι: Περισσότερα δέντρα, (ελιές, φραγκοσυκιές και συκιές) μαντρώνονται και λέγονται περιβόλι. Όταν το περιβόλι έχει όλο ελιές λέγεται ελιοπερίβολο.Όταν έχει όλο συκιές ή φραγκοσυκιές λέγεται συκοπερίβολο.
  3. Γύρισμα: Μαντρωμένη έκταση με δέντρα ή χωρίς δέντρα μεγαλύτερη από περιβόλι λέγεται γύρισμα. Όλος σχεδόν ο τόπος της Μ.Μάνης είναι έτσι μαντρωμένος με περιβόλια και γυρίσματα.
  4.  Νομή: Λέγεται μέρος μεγάλο που δεν είναι μαντρωμένο ούτε και δέντρα έχει.Οι νομές είναι τοποθεσίες που έχουν συνήθως περισσότερο χώμα. Οι νομές λέγονται και στερέα και σπείρονται έναλλάξ σιτάρι, κριθάρι ή κουκιά.
  5. Τρόχαλος: Λέγεται σωρός από πέτρες.
  6. Τράφος: Λέγεται άκρη του χταριού μικρή και πετρώδικη που δεν καλλιεργείται. Και τα χώματα χαντακιού και μικρός σωρός πέτρες και μέρος άγριο που μοιάζει με αυτά.
  7. Χτάρι: Στις λαγκαδιές και στις πλευρές των βουνών, για να συγκρατούν τα χώματα, χτίζουν τοίχους. ΄Ετσι σχηματίζονται λουρίδες γης για καλλιέργεια που μοιάζουν σαν μεγάλα σκαλοπάτια. Αυτά λέγονται χτάρια.
  8. Λουρί, λούρα: Κάθε μεγάλο χωράφι του πατέρα το μοιράζουν οι αδερφοί σε λουρίδες, για να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ τους σε ποιότητα γης και τοποθεσίας.
  9. Άρμακα, αρμακούλι: Στα μέρη που το έδαφος έχει μικρή ανηφόρα, τα χτάρια είναι φαρδιά και λέγονται άρμακες και οι μικρές αρμακούλια.
  10. Στρεβλό: Λέγεται το χωράφι εκείνο που έχει πολλές ριζόπετρες και εξέχουν επάνω στην επιφάνεια του, έτσι που να μη μπορεί να καλλιεργηθεί με άροτρο. Τα στρεβλιά τα σπέρνουν και τα σκάβουν οι γυναίκες με την αξίνα.

Για κάποιους από εμάς που μικρά παιδιά , πήραμε κάποια οσμή από την παλιά Μάνη , οι ορολογίες αυτές είναι λίγο πολύ γνωστές. Ας τις μάθουν και οι νεώτεροι…!!!

Δείτε  Μάνη:"Η τελευταία μεγάλη βεντέτα Καουριάνων -Κουρικιάνων".

Με πηγές από το βιβλίο  «Οι Νυκλιάνοι» του Δημητρίου Β. Δημητράκου-Μεσίσκλη

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *