ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Περιηγήσεις στη Μάνη

Καστάνια ή Καστανέα Μάνης & o Πύργος Δουράκη.

Η επίσκεψη στην Καστάνια της Έξω Μάνης δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν, ιδιαίτερα αν είναι λάτρης της φύσης.

Μοναχικά χωμένο, το χωριό αυτό, στους πρόποδες του Ταϋγέτου , ανάμεσα σε τρεις καταπράσινες πλαγιές  και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων αποτελεί προορισμό δροσιάς τους θερινούς μήνες και βέβαια πρόκληση επίσκεψης για κυνήγια κ.α τον χειμώνα!

Τα περίφημα λιθόστρωτα ανηφορικά σοκάκια της κάτω από μεγάλα και πυκνά οπωροφόρα δέντρα, τα περιποιημένα κεραμοσκέπαστα σπιτάκια αλλά και τα δύο γραφικά ταβερνάκια που στολίζουν την πλατεία του χωριού είναι βέβαιο ότι δημιουργούν ένα μικρό παράδεισο στην καρδιά της Μάνης.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε και στις περίφημες εκκλησίες του χωριού όπου όπως λέγεται είναι εκείνο με τις περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες σε ολόκληρη την Μάνη:  10 τον αριθμό!!

Καστάνια Μάνης.Άγιος Πέτρος
Καστάνια Μάνης.Άγιος Πέτρος

Μάλιστα υπάρχει στο χωριό και η μία από τις δύο διώροφες χριστιανικές εκκλησίες, σε ολόκληρη την Ευρώπη( Άγιος Νικόλαος) .

Αυτές είναι:

  • Άγιος Πέτρος στο Βόρειο τμήμα του χωριού,
  • Ναός του Ταξιάρχη, ΝΔ του χωριού
  • Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία
  • Ναός Αγίου Νικολάου στης Μαρούλαινας
  • Άγιος Προκόπιος
  • Άγιος Γεώργιος στην πλαγιά πάνω από το χωριό
  • Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος στην είσοδο του οικισμού
  • Άγιος Νικόλαος (τρικάμπανος)
  • Άγιος Στράτηγος, ανάμεσα στην Σαϊδόνα και την Καστάνια
  • Άγιος Νικόλαος (Διώροφος)

Η Καστάνια αποτέλεσε σημαντική περιοχή της ιστορικής Μάνης αφενός διότι ενίσχυσε την Ελληνική επανάσταση με 400 άντρες (400 όπλα) , αλλά και αφετέρου διότι στο κέντρο της, μπροστά στην πλατεία, στέκεται ο περίφημος και ίσως ο αξιολογότερος πύργος της Μάνης, ο  Πύργος Δουράκη, μέσα στον οποίο φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καθώς σε αυτόν είχε βρει καταφύγιο κατά το διωγμό των κλεφτών το 1803. Από εδώ επίσης διέφυγε, το Μάρτιο του 1806, προς την Ελαφόνησο και από εκεί στην Ζάκυνθο.

Ο Πύργος Δουράκη έχει χαρακτηρισθεί  ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υπουργική Απόφαση 12524/9-12-64 (ΦΕΚ 38/ Β΄/ 19-1-65).Ο εν λόγω Πύργος με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε καθώς αποτελεί τυπικό παράδειγμα οχυρωμένου πύργου – κατοικίας του 18ου αι., χαρακτηριστικό της τοπικής αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο της ιδιόμορφης μανιάτικης κοινωνικής δομής της εποχής. Στη νότια όψη του, μάλιστα, προστέθηκε σε μεταγενέστερη φάση πέτρινο διώροφο κτίσμα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών διαβίωσης και τον σταυλισμό των ζώων.

Δείτε  9 μαγευτικά τοπία στο δρόμο από Μεσσηνία προς Λακωνία.

Εδώ να σημειώσουμε ότι στο ίδιο χωριό έγινε και η αποκατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου κτίσμα του 12ου αιώνα η οποία μάλιστα βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της «Αποκατάστασης» πριν μερικούς μήνες.(Καστάνια Μάνης: «Η βραβευμένη εκκλησία του Αγίου Πέτρου»).

Παρακάτω σας παραθέτουμε εικόνες από την πανέμορφη Καστάνια Μάνης αλλά και του Πύργου Δουράκη:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Όμορφη Μάνη: Ευχαριστούμε τον κο Δαμιανό Δουράκη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε προκειμένου για την επικοινωνία με τους ιθύνοντες του χωριού, αλλά και τον κο Κώστα Παπαμικρουλέα (Αντιδήμαρχο) για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε στην διαμονή μας στο χωριό Καστάνια Μάνης.

Με πηγές από :ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ και beneas13.blogspot.gr

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

One Reply to “Καστάνια ή Καστανέα Μάνης & o Πύργος Δουράκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *