ΑΡΘΡΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Περιηγήσεις στη Μάνη

Μάνη: «Διακοπές του σήμερα, σε ένα ρομαντικό φόντο του χθες»!!

Πολλά ακούγονται για τον σκληρό και ιδιότροπο τόπο της χώρας μας που ονομάζεται Μάνη. Αν για τους παλιούς Μανιάτες αποτελούσε τον δικό τους τόπο , βάζοντας πολλά θαυμαστικά στην καρδιά τους , για μια μερίδα ανθρώπων νεαρής ηλικίας,  η σκληροτράχηλη γη  και το μεσαιωνικό στυλ της, λειτουργεί απωθητικά στις ορέξεις τους για ένα περιπετειώδες καλοκαίρι γεμάτο έρωτες και συγκινήσεις!Αυτό βέβαια ισχύει περισσότερο για την Μέσα Μάνη όπου ο χρόνος δείχνει να σταματά διαβαίνοντας την  και λιγότερο για την υπόλοιπη (Έξω και Κάτω Μάνη) οι οποίες όπως και να έχει, δείχνουν πιο τουριστικά εξελιγμένες άρα και πιο νεανικά προσεγγίσιμες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι χαρακτηρίζουν την Μάνη, ευρωπαϊκή όσον αφορά το «αποσχισμένο» κομμάτι της στην Μεσσηνία (  Ο Κατάπτυστος Νόμος Μεταξά ) και εκεί στις ακτές του Γυθείου, ενώ την Μέσα Μάνη την αναφέρουν ως πρωτόγονη και άρα λιγότερο τουριστική.

IMG_2634
Στούπα Μάνης

Τον μήνα Ιούνιο για παράδειγμα, οι περιοχές της Στούπας και της Καρδαμύλης , αλλά και ως ένα βαθμό οι γύρω παραλίες του Γυθείου έσφιζαν από αλλοδαπούς  τουρίστες και διάφορους εγχώριους παραθεριστές , ενώ την ίδια στιγμή οι  πλησίον του Ταινάρου ήταν ακόμα σε καθεστώς άνοιξης, για να μην πούμε χειμώνα!!

Κι όμως ολόκληρη η Μάνη έχει μια μαγεία μοναδική. Ξεκινώντας από τις τουριστικά εξελιγμένες και πιο προσεγγίσιμες παραλίες του Γυθείου , της Στούπας, του Αγίου Νικολάου αλλά και της Καρδαμύλης αλλά και εξερευνώντας τις δύσβατες παρθένες και  γεμάτες λαλλούδες  του Αρμυρού, του Γερολιμένα, της Κοκκάλας, ο κάθε επισκέπτης  της Μάνης απολαμβάνει ότι επιθυμεί. Είναι εκείνος που επιλέγει πως θέλει τις διακοπές του. Εάν επιθυμεί τις ευρωπαϊκού τύπου παραλίες γεμάτες ομπρέλες , χάπενινγκ , beach party και όλα τα συναφή είναι βέβαιο ότι και στην Μάνη θα τις βρεί. Εάν επιθυμεί μια παρθένα παραλία άγρια και ακατέργαστη , όπως την έχει δημιουργήσει η φύση , κάνοντας μπάνιο γύρω από μυστηριώδεις αινιγματικούς βράχους και σπηλιές κι όλα αυτά με φόντο παραδοσιακά πέτρινα χωριά μιας άλλης μακρινής εποχής ,τότε βρίσκεται στο σωστό μέρος, διότι η Μάνη συνδυάζει όλα τα γούστα και αυτή είναι η μοναδικότητα της.

Λιμένι Μάνης. Ηλιοβασίλεμα
Λιμένι Μάνης. Ηλιοβασίλεμα

Τα ηλιοβασιλέματα της είναι σημείο αναφοράς για ποιητές. Τι να πει κανείς για το ηλιοβασίλεμα στην Καρδαμύλη ,όπου με το πορφυρό του χρώμα η δύση του ηλίου φωτίζει ολόκληρο τον Μεσσηνιακό ; Τι να πει κάποιος για την Τραχήλα και την Χοτάσια;

Μα ένα όνειρο θαρρείς ότι ζεις , με απερίγραπτα συναισθήματα , όταν αντικρίσεις το ηλιοβασίλεμα στο Λιμένι. Ο όρμος του Οιτύλου με το Καραβοστάσι , το Νέο Οίτυλο και το Λιμένι σκεπάζεται από τις βαθιές κόκκινες ακτίνες του ήλιου και γίνεται ένα με την θάλασσα, που στα μάτια σου, για λίγη ώρα αλλάζει το σύνηθες γαλάζιο χρώμα της θαρρείς και παιχνιδίζει, αποχαιρετώντας τον ζωοδότη της γης, ήλιο.

Δείτε  Καστάνια ή Καστανέα Μάνης & o Πύργος Δουράκη.

Όταν η νύχτα απλωθεί σε ολόκληρη την Μάνη, οι επιλογές επίσης είναι πολλές.

Το μαγευτικό Γύθειο με το νησάκι Κρανάη  που αχνοφωτίζεται και θαρρείς ότι αναδύεται μέσα από την θάλασσα προσδίδουν μια μαγευτική εικόνα. Τα μαγαζάκια του στην παραλία , το ένα δίπλα από το άλλο, υποδέχονται τον επισκέπτη έτοιμα να προσφέρουν οποιαδήποτε γαστρονομική απόλαυση κι όλα αυτά που αλλού ;  δίπλα στο κύμα!

Γύθειο τη νύχτα!
Γύθειο τη νύχτα!

Τα χάπενινγκ και τα beach party δίνουν τον ξεχωριστό νεανικό τόνο στην παραλία του Μαυροβουνίου και γύρω από αυτήν.

Μα και την Αρεόπολη όταν την διαβείς νύχτα, ένα είναι βέβαιο ότι θα σε συναρπάσει. Εκεί δεν περπατάς δίπλα στο κύμα. Στην Αρεόπολη ανάμεσα από δεκάδες μπαράκια και ταβερνάκια που είναι σφηνωμένα θαρρείς στα κατούγια και στις αυλές των πανύψηλων πύργων, απολαμβάνεις τον καφέ , το φαγητό ή το ποτό σου έχοντας χάσει την αίσθηση του χρόνου , νομίζοντας ότι ζεις κάπου στον μεσαίωνα, που όμως ακούγοντας  τις γλυκές μελωδίες  με τους σύγχρονους ήχους που παίζουν στα μεγάφωνα, σου υπενθυμίζουν ότι τελικά ζεις στο σήμερα.

Μάνη ξεχωριστή, μοναδική και απολαυστική ακόμα και στα μικρά χωριά της , που μαζεμένοι εκεί συγγενείς και φίλοι όλοι, το καλοκαίρι ,  αναβιώνουν τις παλιές ρούγες,  που πολλές φορές οι φωνές από τα πειράγματα των ανθρώπων και τα δυνατά χαμόγελα, σκεπάζουν ακόμα και εκείνους τους παράξενους ήχους των εκατοντάδων τσακαλιών τα οποία βγαίνουν μέσα στη νύχτα «ψαρεύοντας» το θήραμα τους, ζώντας το δικό τους…καλοκαίρι!

Αρεόπολη Μάνης
Αρεόπολη Μάνης

Αργά την νύχτα όταν όλα σιωπούν, κάποιοι ξεχασμένοι , ξενυχτισμένοι και ίσως ευτυχισμένοι θα αποχωρήσουν από τα διάφορα κέντρα νεολαίας κάπου στην Στούπα, στο Λιμένι, στο Νεό Οίτυλο, στην Καρδαμύλη, στο Βαθύ, στο Σκουτάρι και έχοντας κάνει όνειρα πετώντας βότσαλα στη θάλασσα και μετρώντας τα αστέρια ένα-ένα, θα αποκοιμηθούν σε κάποια καμάρα ενός πανύψηλου πύργου με το μικρό φως ενός λυχναριού κάτω από τον υπέροχο, λαμπερό και ξάστερο μανιάτικο ουρανό!!!

Αυτή είναι η Μάνη!! Συνδυάζει τις σύγχρονες διακοπές του σήμερα, σε ένα ρομαντικό και ερωτεύσιμο φόντο του χθες!!!

Kείμενο-φωτό: Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *