ΑΡΘΡΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ ΕΞΩ ΜΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης: Ο τάφος του στα Κυβέλεια της Μηλέας Μάνης.(Εικόνες-Βίντεο)

Κείμενο-Φωτό-Βίντεο: Όμορφη Μάνη

Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης αναμφίβολα υπήρξε , ένας , ίσως ο πιο  σημαντικός, από τους Κλέφτες της Πελοποννήσου.Ήταν ο πατέρας του, ουσιαστικά απελευθερωτή της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό , Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.Φαίνεται να γεννήθηκε το 1747, αν και οι χρονολογίες  εκείνα τα χρόνια είναι συγκρουόμενες, και αποτελούσε έναν ισχυρό και εξαιρετικά υπολογίσιμο αντίπαλο για τους Τούρκους κατακτητές.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στην διάρκεια των «Ορλωφικών» το 1770 συνεργάσθηκε εξ ανάγκης με τον ορκισμένο κατακτητή εχθρό του, τον Τούρκο. 

Αιτία για αυτή την άσπονδη συμμαχία αποτέλεσε η κάθοδο Αλβανών στην Πελοπόννησο από τους ίδιους τους Τούρκους προκειμένου να καταπνίξουν την επανάσταση (Ορλωφικά).Οι Αλβανικές δυνάμεις αποτέλεσαν για τα επόμενα 9 χρόνια την Μάστιγα του Μοριά, καθώς επιδόθηκαν σε τρομερές σφαγές και λεηλασίες.Οι «εργοδότες» τους Τούρκοι βλέποντας αυτή την κατάσταση συμμάχησαν με τους Έλληνες με αποτέλεσμα να καταστρέψουν τους Αλβανούς επιδρομείς το 1779. Σε αυτές τις επιχειρήσεις  πρωταγωνιστής υπήρξε ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης.

Οι Τούρκοι αμέσως μετά το τέλος των επιτυχημένων  επιχειρήσεων κάλεσαν του Έλληνες Κλέφτες προκειμένου να δώσουν τα «διαπιστευτήρια τους», να δεχθούν τα δώρα τους, να δηλώσουν υποταγή και να προσκυνήσουν.Σε αυτό το ιδιότυπο προσκλητήριο ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης δήλωσε απών , συνεχίζοντας πλέον απρόσκοπτα τον αγώνα κατά του Τούρκου δυνάστη.

Από εκεί και έπειτα υπήρξε ένα συνεχόμενο κυνηγητό από τους Τούρκους προκειμένου να τον βρουν και να τον συλλάβουν.

Η κορυφαία μάχη δόθηκε στις 19-20 Ιουλίου του 1780 στο μανιάτικο χωριό Καστάνια της Λακωνίας. Εκεί, ο Κωνσταντής μαζί με άλλους Κολοκοτρωναίους και την οικογένεια του (μαζί και με τον δεκάχρονο τότε Θεόδωρο που κατάφερε να διαφύγει στο τέλος) βρήκαν καταφύγιο στον πύργο του Παναγιώταρου Βενετσανάκη, γενναίου οπλαρχηγού και εγκάρδιου φίλου του Κωνσταντή. Οι δύο Άντρες θυσιάστηκαν ηρωικά, και το ακέφαλο σώμα του Κωνσταντή θάφτηκε στο χωριό Κυβέλεια της Έξω Μάνης όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Δείτε  MANI RUN : " Ο πρώτος αγώνας στη Μάνη". Χάρτες διαδρομής & Λεπτομέρειες της διοργάνωσης
 
 
 
 

Στο παρακάτω βίντεο επισκεπτόμαστε τον τάφο του στο χωριό Κυβέλεια ή Γαρμπελιά στην Έξω Μάνη:

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *