ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Λαογραφία Μάνης

Μάνη: «Τοπωνυμίες χωριών και προέλευση ονομάτων».

Δημητράκος Μεσίσκλης 1
Φωτό από Δημητράκο-Μεσίσκλη «Οι Νυκλιάνοι» Έτος 1949

Στη βιβλιοθήκη της Ιστορικής και Εθνολογική Εταιρείας των Αθηνών βρίσκεται χειρόγραφο με τον αριθ. 214.Το χειρόγραφο αποτελείται από 50 φύλλα, του λείπουν όμως τα 4 πρώτα. Έτσι αρχίζει από το φύλλο 5. Το χειρόγραφο είναι ημερολόγιο κάποιου Παπαδάκη πρακτικού γιατρού από τη Λάγια και αναφέρεται σε ιατρικές επεμβάσεις του σε 700 περίπου τραυματίες , ιδίως κατά τους διαφόρους πολέμους και διάφορα συμβόλαια της Μέσα Μάνης από το 1715 μέχρι το 1763.

Το χειρόγραφο είναι πολύτιμο , γιατί μαθαίνουμε από αυτό ποιά χωριά υπήρχαν τότε στην Μέσα Μάνη και ποιοί κατοικούσαν σ΄αυτά και συγκρίνοντας τα με τη σημερινή (1949) κατάσταση , βρίσκουμε τις μετακινήσεις των πληθυσμών.

Bάση λοιπόν αυτών των στοιχείων αλλά και αρκετών άλλων που βρίσκονται σε ιστορικά βιβλία και αφορούν την Μάνη, η «Όμορφη Μάνη « δημιούργησε ένα «πανόραμα» πληροφοριών που αφορούν την προέλευση ονομάτων διαφόρων χωριών (την καταγωγή τους δηλαδή), προέλευση μανιάτικων ονομάτων, καθώς και στοχεία του γλωσσικού ιδιωματισμού των Μανιατών. Για κάθε ένα από αυτά υπάρχει κατηγορία, που σημαίνει ότι ο αναγνώστης μπορεί να πατήσει όποιον σύνδεσμο επιθυμεί προκειμένου να λάβει οποιαδήποτε πληροφορία θέλει.Ασφαλώς αυτό το άρθρο θα ανανεώνεται με οτιδήποτε καινούργιο στοιχείο προκύπτει.

Διαβάστε το:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ-ΜΕΣΙΣΚΛΗΣ : «Οι Νυκλιάνοι»

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Πατήστε επάνω στον σύνδεσμο για ονόματα χωριών και γενικά για τις καταλήξεις μανιάτικων ονομάτων:

ΤΟΠΩΝΥΜΙΕΣ ΧΩΡΙΩΝ & ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για την προέλευση της ονομασίας του κάθε χωριού πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ Μ. ΜΑΝΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ

Για το βιογραφικό λεξικό των Μανιατών ( Πηγή: Λακωνικές Σπουδές) πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΜΑΝΙΑΤΩΝ

Για πληροφορίες περί του Γλωσσικού Ιδιώματος της Μ. Μάνης πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΙΔΙΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ Μ. ΜΑΝΗΣ

 

Σχόλια

Δείτε  Πηγαίνοντας Σαββατιάτικα στην Αρεόπολη!!
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *