ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Kαρδαμύλη: «Ας μιλήσουμε για την ιστορία της»

Παλιά Καρδαμύλη
Η Καρδαμύλη κατά την Επανάσταση.Χαλκογραφία Stackelberg

Η Καρδαμύλη εκτός από ένα απόλυτα  τουριστικό θέρετρο που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών όλο το χρόνο αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό ιστορικά  τόπο στην γενικότερη ιστορία της Μάνης.

Σε αυτό μας το άρθρο θα ασχοληθούμε συνοπτικά με την ιστορία της που φαίνεται  να ξεκινά πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται η Καρδαμύλη από τον Όμηρο , εκεί που ο Αγαμέμνονας υπόσχεται δώρα στον Αχιλλέα, αν εκείνος , πνίγοντας την οργή του, αποφάσιζε να πολεμήσει μαζί με τους άλλους Έλληνες, που είχαν πολιορκήσει την Τροία.

» Να του πεις ότι, του παραγγέλνει με τον πολυμήχανο βασιλιά της Ιθάκης, όταν μια μέρα γυρίσουμε στο Άργος, θα τον κάμω γαμπρό μου. Τρείς κόρες έχω. Όποια θέλει απ΄αυτές ας διαλέξει.Εγώ θα του δώσω τόσο μεγάλη προίκα, όση κανένας πατέρας μέχρι τώρα δεν έδωσε στη θυγατέρα του.Θα του χαρίσω ακόμη εφτά πλουσιοκατοικημένες πολιτείες, την Καρδαμύλη, την Ενόπη, την Ίρη, τις Φήρες (ίσως την σημερινή Καλαμάτα), την Άνθεια (Θουρία;), την Αίπεια ( Πεταλίδι;),και την Πήδασο (Μεθώνη;).Βρίσκονται όλες κοντά στη θάλασσα και τις κατοικούν άνθρωποι, που έχουν πολλά πρόβατα και βόδια…»

Η Καρδαμύλη αργότερα θ΄αναφερθεί και από πολλούς άλλους ιστορικούς και γεωγράφους, όπως τον Ηρόδοτο, το Θουκιδίδη, το Στράβωνα, τον Πλίνιο, τον Πτολεμαίο και τελευταία από τον γνωστό περιηγητή Παυσανία, ο οποίος θα μας δώσει τις ακόλουθες πληροφορίες για την Καρδαμύλη, όπως την είδε στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ που πέρασε από εκεί.

Καστρο Μουρτζινου στην Καρδαμυλη
Το Κάστρο του Μούρτζινου στην Καρδαμύλη.Ξυλογραφία Ράλλη Κοψίδη

Η Καρδαμύλη , που την αναφέρει ο Όμηρος εκεί που ο Αγαμέμνονας τάζει δώρα στον Αχιλλέα, είναι υπήκοος των Λακεδαιμονίων. Την έχει αποσπάσει από τους Μεσσήνιους ο αυτοκράτορας των Ρωμαίων Αύγουστος.Απέχει από τη θάλασσα οκτώ στάδια (περίπου 180 μέτρα) και 68 από το Λεύκρο. Εκεί κοντά στην ακρογιαλιά υπάρχει τέμενος των θυγατέρων του Νηρέα (θαλασσινός θεός όπου κατά την Μυθολογία είχε 50 κόρες οι οποίες αντιστοιχούν προς τις νεράϊδες των σύγχρονων παραδόσεων), γιατί καθώς λένε, σ΄αυτό το μέρος βγήκαν για να καμαρώσουν τον Πύρρο, γιό του Αχιλλέα, όταν εκείνος πέρασε από εκεί, πηγαίνοντας στη Σπάρτη, για να παντρευτεί την Ερμιόνη (κόρη του Βασιλιά της Σπάρτης ,Μενελάου και της Ωραίας Ελένης).Στην πολίχνη αυτή, προσθέτει ο Παυσανίας, υπάρχει ακόμη Ιερό της Αθηνάς και άγαλμα του Καρνείου Απόλλωνα, όπως τον φαντάζονταν οι Δωριείς…»

Ο Αη Γιαννης στην Καρδαμύλη
Ο Άη Γιάννης στην Καρδαμύλη

Από την εποχή του Παυσανία η Καρδαμύλη εξαφανίζεται επί χίλια και περισσότερα χρόνια. Δεν αναφέρεται σε κανένα σύγγραμμα ουδέ καν στο Χρονικός του Μορέος, στο οποίο γίνεται λόγος για όλες σχεδόν τις κατοικημένες περιοχές της Πελοποννήσου.

Δείτε  Το σκλαβοπάζαρο, οι Μανιάτες Πειρατές και ο ρόλος του Ιερέα.

Η Καρδαμύλη μετά τον Παυσανία εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κάποιο βενετσιάνικο έγγραφο του 1278, σαν καπετανία της Αντρούβιστας με αρχηγό τον  Μιχαήλ Σπανό.

Από έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το Σάθα , μαρτυριέται ότι, στο δεύτερο μισό του XV αιώνα, η καπετανία της Αντρούβιστας είχε τρεις κατοικημένες κώμες, το Προάστειο, το Λεφτίνι και την Καρδαμύλη, που τότε ονομαζόταν Αντρούβιστα ή Χώρα. Εξ άλλου ο Γάλλος περιηγητής  Guilletiere , που ταξίδεψε στην Ελλάδα γύρω στα 1650, μας πληροφόρησε ότι η Καρδαμύλη ήταν χτισμένη μισή λεύγα μακριά από τη θάλασσα κι ακόμη ότι ήταν μια από τις πλουσιότερες περιοχές του βραχίονα της Μάνης, λόγος για τον οποίο δεν ονομαζόταν χωριό αλλά χώρα.

Συνεχίζεται….

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *