ΙΣΤΟΡΙΑ

Mάνη- Αρχαίοι Χρόνοι: «Ταινάρια γή» . «Κοινό των Ελευθερολακώνων».

Από την θέσπιση των νόμων του Λυκούργου κι έπειτα, η ιστορική μοίρα της Μάνης, που τότε ονομαζόταν Ταιναρία γη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της δωρικής πια Σπάρτης.

Οι κάτοικοι της χερσονήσου θεωρούνται Λακεδαιμόνιοι και, ανάλογα με το γένος τους, υπάγονται στις τάξεις των Ομοίων, των Υπομειόνων, των Περιοίκων και των Ειλώτων.

Οι ελεύθεροι πολίτες στρατολογούνται κανονικά και παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις του Σπαρτιατικού στρατού, τόσο κατά των Περσών όσο και στις εμφύλιες συρράξεις που ακολούθησαν μέχρι την επικράτηση των Μακεδόνων.

Σημείο καμπής στην ιστορική πορεία της Μάνης υπήρξε η άνοδος του Νάβιδος στην εξουσία της Λακεδαίμονος, το 207 π.Χ.

Ο Νάβις καταγόταν από το βασιλικό γένος των Ευρυπωντιδών.Όπως υποστηρίζει ο Ανάργυρος Κουτσιλιέρης για το έργο και τις ημέρες του μεταρρυθμιστή βασιλιά, οι νεώτεροι ιστορικοί έχουν διατυπώσει διϊστάμενες απόψεις. Κάποιοι στο πρόσωπο του είδαν έναν συνεπέστατο επαναστάτη, ένα λαϊκό ηγέτη που τόλμησε να αποσπάσει από τους κατόχους γης την δύναμη τους και να την μεταβιβάσει στα καταπιεσμένα χαμηλά στρώματα.

Για άλλους ο Νάβις ήταν ένα αιμοσταγής τύραννος, ικανός για κάθε κακούργημα. Στον καιρό του, πάντως, επιχείρησε να δημεύσει τις περιουσίες των ολιγαρχικών διεξάγοντας έναν εξοντωτικό πόλεμο εναντίον τους.mani-map-02

Πολλοί αριστοκράτες, πρώην μέλη της Απέλλας και εύφοροι ,κατέφυγαν στα παράλια της χερσονήσου του Ταινάρου.

Όταν ο Νάβις ηττήθηκε από τους Ρωμαίους το 195 π.Χ οι οικισμοί που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες, αποσχίστηκαν από την Σπάρτη και συγκρότησαν ανεξάρτητη ομοσπονδία υπό της προστασία της Ρώμης, το «Κοινό των Λακεδαιμονίων».Το νέο μόρφωμα διατηρήθηκε και μετά τον φόνο του Νάβιδος το 192 π.Χ, ενώ το 21 π.Χ μετονομάσθηκε «Κοινόν των Ελευθερολακώνων».Περιελάμβανε 24 συνολικά πόλεις κι ανάμεσα τους το Γύθειο, την Τευθρώνη, στη θέση του σημερινού Κότρωνα, τον Λάα (Βαθύ), τον Πύρριχο (στον Καβάλο) , την Καινήπολη (σημερινή Κυπάρισσο), το Οίτυλο και το Λεύκρο κοντά στην Στούπα.

Δείτε  Τα 3 ναυάγια της Λακωνίας

Το Κοινό των Ελευθερολακώνων, διατηρήθηκε έως τα χρόνια του Διοκλητιανού (297 μ.Χ).Μέχρι τότε ευημερούσε εξαιτίας του εμπορίου πορφύρας και των λατομείων μαρμάρου.Όσο για το ακρωτήρι Ταινάρου, το οποίο από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε εξελιχθεί σε σημαντικότατο κέντρο στρατολόγησης μισθοφόρων , άρχισε πλέον να αναφέρεται και ως άντρο πειρατών.tainaro-psifidoto_696216274

Διαβόητος πειρατής της εποχής , ο οποίος μάλιστα θανατώθηκε από τον Ρωμαίο Στρατηγό Μάρκο Αντώνιο, ήταν και ένα ντόπιος , ο Λάχαρης. Ο γιός του εκτελεσθέντος Ευρυκλής εκδικήθηκε τον χαμό του πατέρα του, λαμβάνοντας μέρος στην ναυμαχία του Ακτίου στο πλευρό του Οκταβιανού.Μετά το άδοξο τέλος του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, έλαβε διάφορα αξιώματα από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα και ευεργέτησε αρκετές από τις πόλεις του Κοινού, οι οποίες τον τίμησαν με αναθηματικές επιγραφές που σώζονται ως τις ημέρες μας.

Οι πληροφορίες για την Μάνη κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας είναι σποραδικές. Αφορούν τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής με την Ρώμη, την εμπλοκή αντιολιγαρχικών πολιτών του Κοινού στους Μιθιδρατικούς πολέμους στο πλευρό του Βασιλιά του Πόντου και την εξάπλωση του φαινόμενου της πειρατείας.

Η τελευταία είχε σημειώσει τέτοια έξαρση στις ελληνικές θάλασσες που ανάγκασε το Πομπήϊο να χορηγήσει αμνηστία σε όσους εγκατέλειπαν οικειοθελώς την δράση τους.

Στα χρόνια του αυτοκράτορα Καρακάλα (211 μ.Χ) αρκετοί Ελευθερολάκωνες (αγρότες, απελεύθεροι κλπ) κατετάγησαν ως λεγεωνάριοι στον Ρωμαϊκό στρατό. Μάλιστα η φάλαγγα που σχημάτισαν πήρε το όνομα » Λακωνική» και έφερε το σύμβολο και τον οπλισμό της Αρχαίας Σπάρτης.

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *