ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Μπέηδες της Μάνης (1776-1821)

Ο μπέης ήταν τύποις ο ανώτατος άρχων στην περιοχή. Διοριζόταν από τον καπουδάν-πασά και προερχόταν από τους «καπιτάνους», τους αρχηγούς δηλαδή των ισχυρών οικογενειών, οι οποίες είχαν απόλυτη εξουσία στον τόπο τους, τις καπετανίες. Ουσιαστικά δεν τους υποχρέωνε κανένας να υπακούν στα προστάγματα του μπέη ή των Οθωμανών. Αυτός ήταν κι ο λόγος που οι Τούρκοι , αναμοχλεύοντας πάθη και αντιζηλίες ανάμεσα στα μεγάλα σόγια της Μάνης , αντικαθιστούσαν συχνά τους μπέηδες. Μέσα σε 40 χρόνια οκτώ Μανιάτες έλαβαν τον τίτλο του μπέη με την ακόλουθη σειρά:

Τζανέτος Κουτηφάρης (1776-1779)

Ήταν ιστορικά ο δεύτερος μπέης της Μάνης μετά τον Λυμπεράκη Γερακάρη. Έμεινε σ΄αυτή τη θέση για μια τετραετία μέχρι που τον κάλεσαν οι Τούρκοι τάχα για συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπου και τον απαγχόνισαν.

Μιχαήλ Τρουπάκης -Μούρτζινος (1779-1782)

Στα χρόνια του οι εμφύλιες διενέξεις μεταξύ των ισχυρών οικογενειών της Μάνης σημείωσαν έξαρση. Παράλληλα κατηγορήθηκε ότι προσέφερε άσυλο στους κλέφτες του Μοριά. Είχε την ίδια τύχη με τον προηγούμενο.pieros

Τζανέτος Γρηγοράκης (1782-1798)

Ηγεμόνευσε επί 16 συναπτά έτη. Επί των ημερών του η Μάνη γνώρισε μεγάλη ευημερία.

Παναγιώτης Κουμουνδουράκης (1798-1803)

Συνελήφθη και καθαιρέθηκε από τους Τούρκους.

Αντώνης Γρηγοράκης (1803-1808)

Είχε την έδρα του στον Αγερανό όπου σώζεται το πυργόσπιτο του. Έλαβε ρητή εντολή από τους Τούρκους να εξοντώσει τον αρχικλέφτη καπετάν Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη , πράγμα που συνέβη το 1805.

Κωνσταντίνος Ζερβάκος (1808-1810)

Γαμπρός του προηγούμενου. Δολοφονήθηκε από τους Τούρκους το 1815 στην Κωνσταντινούπολη.

Θεόδωρος Γρηγοράκης (1810-1815).02_clip_image011

Πέτρος Μαυρομιχάλης (1815-1821)

Τελευταίος Μπέης της Μάνης και πρώτος αρχιστράτηγος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης , 49 μέλη της οικογένειας του έπεσαν στο πεδίο της μάχης.Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Περραιβό. Επίσης χρημάτισε πρόεδρος του Εκτελεστικού και Πρωθυπουργός.

Σχόλια

Δείτε  Η Κήρυξη της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *