ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάνη. Μυθικοί χρόνοι:» Λέλεγες του Παυσανία, Οίτυλο και Καρδαμύλη του Ομήρου»!!

Σύμφωνα με τον Παυσανία (ΙΙΙ,1.1.3) πρώτοι κάτοικοι στην περιοχής ήταν οι Λέλεγες: «Ως δε αυτοί Λακεδαιμονίοι λέγουσι, Λέλεξ, αυτόνθων ων εβασίλευσε πρώτος εν τη γη ταύτη και από τούτου Λέλεγες ων ήρχεν ωνομάσθησαν [..]»

Ο προελληνικός αυτός λαός προερχόμενος από την Μικρά Ασία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εισήγαγε πρώτος στην Πελοπόννησο τη γεωργία. Ο διάδοχος του μυθικού Λέλεγα λεγόταν Μύλη (μυλωνάς) και Αλεσία ονομάζεται μια από τις κώμες της Σπάρτης στην οποία κατέληγε το σιτάρι για να το αλέσουν. Εγγονός του Λέλεγα ήταν ο Ευρώτας. «Ούτος ύδωρ το λιμνάζον εν τω πεδίω, διώρυγι κατήγαγεν επί θάλατταν», γράφει ο Παυσανίας αναφερόμενος στη μυθολογική εκδοχή για την αποστράγγιση του λακωνικού κάμπου.(Paris -chez Didot, 1731)

Ο Όμηρος (Ιλιάδα Β 581-585,Ι 149) μαζί με τη Σπάρτη και τις άλλες κώμες του λακωνικού κάμπου που διοικούσε ο «αγαθός Μενέλαος», αναφέρει τον Λάο ,την πολυτρύγονη Μέσση και το Οίτυλο, αρχαία πολίσματα που τα ερείπια τους βρίσκονται στις περιοχές Πασσαβά, του Μεζάπου και του Οιτύλου αντίστοιχα.

Σε επόμενους στίχους της Ιλιάδας (Ι 149-152,291-293) αναφέρονται η Ενόπη, η Καρδαμύλη και η Ιρή. Πρόκειται για αχαϊκούς οικισμούς στον μανιάτικο γεωγραφικό χώρο τους οποίους έταξε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του.

Οι Αχαιοί κατέβηκαν από την Αργολίδα στη Λακωνία γύρω στο 1600 π.Χ υποδουλώνοντας τους Λέλεγες.

Η παρακμή των μυκηναϊκών βασιλείων σχετίζεται με μετακινήσεις άλλων ελληνικών φύλων από την περιφέρεια, στα κέντρα τους.αρχείο λήψης (5)

Μεταξύ 1100 π.Χ και 800 π.Χ ολοκληρώθηκαν οι ζυμώσεις που οδήγησαν στην δημιουργία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Παράλληλα μετασχηματίστηκε η φυλετική κοινωνία σε κοινωνία τάξεων με βάση τον θεσμό της ιδιοκτησίας , οι οικισμοί οργανώθηκαν σε πόλεις-κράτη και ολοκληρώθηκε η μετάβαση από τον χαλκό στον σίδηρο.

Δείτε  Αφιέρωμα στους πεσόντες για την πατρίδα Μανιάτες ήρωες των Αιθέρων

Οι μεγάλες αυτές μετακινήσεις επηρέασαν καταλυτικά και τη Μάνη.

Πηγές: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους . Εκδοτική Αθηνών τ.Α σ.372

Δήμος Μέξης » Η Μάνη και οι Μανιάτες. Εκδόσεις Εστία, σελ΄56-57

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *