ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάνη: «Προϊστορικοί χρόνοι και Σπήλαια».

Η πρώτη εγκατάσταση ανθρώπων στη γη της Μάνης χάνεται στα βάθη της παλαιολιθικής εποχής.

Τότε ολόκληρη η χερσόνησος καλυπτόταν από εκτενείς λόγγους και αραιά δάση στα οποία ζούσαν νάνοι ελέφαντες και ρινόκεροι, ιπποπόταμοι, αγριόχοιροι, αίγαγροι, ελάφια και λεοπαρδάλεις.Οι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες-κυνηγοί και κατοικούσαν σε σπήλαια ή βραχοσκεπές.

Οι έρευνες των σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου στα σπήλαια του Διρού  και οι συστηματικές ανασκαφές του Γ.Παπαθανασόπουλου από το 1970 στην ίδια περιοχή, έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως ακέραιους ανθρώπινους σκελετούς και οστά ζώων, λίθινα εργαλεία, αγγεία και λατρευτικά αντικείμενα.

Το μη επισκέψιμο από τα δύο σπήλαια, Η Αλεπότρυπα, ήκμασε πριν από οκτώ χιλιάδες χρόνια, στην ύστερη δηλαδή προϊστορική εποχή.

Όσο για την ταυτότητα των κατοίκων της πρώϊμης αυτής εγκατάστασης, ήταν βέβαια τρωγλοδύτες, αλλά μην τους φαντάζεστε σαν αρχανθρώπους με ακατέργαστα ρόπαλα και έντονο προγναθισμό. Τέτοια κρανία βρέθηκαν σε άλλες περιοχές της Μάνης, όπως στη θέση Απήδημα και ανήκουν σε είδος ανθρώπων με ανατομικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον τύπο Νεάντερταλ. Προϊστορικοί χρόνοι

Η Αλεπότρυπα εποικίσθηκε κατά την 6η χιλιετία π.Χ , από ικανότατους Homo sapiens, δηλαδή από ανθρώπους σαν κι εμάς.Ήξεραν από θάλασσα, καλλιεργούσαν τη γη, άναβαν φωτιές, κυνηγούσαν, είχαν όμορφα σκαλιστά εργαλεία , έφτιαχναν περίτεχνα αγγεία από ψημένο πηλό, έραβαν ρούχα κι έθαβαν με τιμές τους νεκρούς τους.

Προτού εξελιχθεί σε οργανωμένο οικισμό, το σπήλαιο χρησίμευε ως ναυτική βάση εμπόρων , που έφερναν από τη Μήλο στην ηπειρωτική Ελλάδα οψιανό λίθο, για να τον ανταλλάξουν με άλλα προϊόντα. Οι άφοβοι εκείνοι κωπηλάτες, παραπλέοντας την ανατολική πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου, έβρισκαν απάγκιο στον υπήνεμο όρμο του Διρού.

Δείτε  Βυζαντινές εκκλησίες στη Μάνη.

Εκεί, ανακάλυψαν το σπήλαιο, που τότε ήταν πιο κοντά στη θάλασσα, κι όταν βρήκαν μέσα του πόσιμο νερό, αποφάσισαν να ιδρύσουν εδώ μόνιμο καταφύγιο.σπηλαια

Στις δόξες της (5400-3200 π.Χ) η Αλεπότρυπα λειτουργούσε ταυτόχρονα ως μόνιμο ενδιαίτημα , εργαστήρι οικοτεχνικής δραστηριότητας, αποθήκη αγαθών και χώρος ταφής και λατρείας νεκρών.

Ευρήματα κατεργασμένου οψιανού και πρώϊμης μεταλλοτεχνίας φανερώνουν ότι η κοινότητα ήταν εύπορη , πολυάνθρωπη και πολιτισμικά ανεπτυγμένη. Σύντομα εξελίχθηκε σε κομβικό σημείο στην πορεία του θαλάσσιου δρόμου μεταξύ ναυτικών Κυκλάδων και πελοποννησιακών ακτών.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα στον Διρό σταμάτησε αιφνίδια στα τέλη της 4ης χιλιετίας ύστερα από έναν καταστροφικό σεισμό.Εκτεταμένες αποκολλήσεις βράχων έφραξαν οριστικά την είσοδο της σπηλιάς, εγκλώβισαν μέσα πολλούς ανθρώπους και απέκλεισαν την πρόσβαση στο πόσιμο νερό.

Οστά και κρανία άταφων νεκρών και σπασμένα αγγεία καλυμμένα από σταλαγμιτικό υλικό περιγράφουν το δραματικό τέλος του νεολιθικού ανθρώπου στο σπήλαιο και την απαρχή της μόνιμης εγκατάστασης των επιζώντων στην μανιάτικη ύπαιθρο.

Πηγές: Ανδρέα Ντάρλα : «Η Παλαιολιθική Μάνη» Αθήνα 1999

              Θ.Πίτσιος : Ά Συμπόσιον . 1997 εκδόσεις Δ.Αρεόπολης

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *