ΑΡΘΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

National Geografhic: «Ο μύθος του αρχαιοελληνικού Κάτω Κόσμου και των Πυλών στο Διρό».(Βίντεο)

Εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic, για το σπήλαιο Αλεπότρυπα στο Διρό.36fdb1a35cd2f54f95cf2119fb5bc7ed_XL

Όταν σκέφτεται κανείς τον Άδη σε σχέση με (πραγματικές) γεωγραφικές τοποθεσίες, το μυαλό πάει συνήθως στον ποταμό Αχέροντα και τα Ύδατα της Στυγός- ωστόσο, το σπήλαιο που πιθανώς να «γέννησε» τον μύθο του αρχαιοελληνικού Κάτω Κόσμου και των Πυλών του βρίσκεται πολύ πιο νότια, στη Μάνη.

Πρόκειται για το σπήλαιο Αλεπότρυπα, στον κόλπο του Διρού. Βρέθηκε το 1958 και είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σπήλαια του Διρού. Είναι μεγάλο, με ευρύχωρες αίθουσες και δαιδαλώδεις διαδρόμους, συνολικού μήκους 280 μ., ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται λίμνη με πόσιμο νερό.

Η ανασκαφική έρευνα στο σπήλαιο άρχισε το 1970 και έφερε στο φως ευρήματα από τη Νεώτερη και Τελική Νεολιθική Εποχή (έως το 3000 π.Χ., περίπου), καθώς και λιθόστρωτα δάπεδα, εστίες και λάκκους αποθήκευσης. Επίσης, έχει βρεθεί πλούσιο ανθρώπινο οστεολογικό υλικό (αντιστοιχεί σε περίπου 150 σορούς), οδηγώντας στο συμπέρασμα της συνεχούς χρήσης του σπηλαίου ως κατοικίας, αποθήκης αγαθών, εργαστηρίου οικιακών δραστηριοτήτων και χώρου ταφής.

 

Σχόλια

Δείτε  Νικήτας Νηφάκης-ακος: Το ποίημα του "Ιστορία όλης της Μάνης"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *