KATΩ ΜΑΝΗ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Περιηγήσεις στη Μάνη

Γύθειο: «Το κόσμημα της Μάνης»(Εικόνες-Βίντεο)

Το Γύθειο είναι πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και αριθμεί 5.000 περίπου μόνιμους κατοίκους.Απέχει γύρω στα 120 χλμ από την Καλαμάτα και 40 από την Σπάρτη.

Σκαρφαλωμένο αμφιθεατρικά επί του λόφου Κούμαρος (το αρχαίο Λαρύσιο), επιστέφεται υπό του ναΐσκου των Αγίων Πάντων και του περιβάλλοντος αυτόν καταπράσινου αλσυλλίου, αναπτυσσόμενο κατά μήκος του Λακωνικού κόλπου. Λόγω της θέσης που έχει κτισθεί διαθέτει πανοραμική θέα. Παραφυάδα του Γυθείου αποτελεί το Μαυροβούνι, πάνω στον ομώνυμο λόφο, νότια της πόλης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Αποτελεί αμυντικό προμαχώνα από τους ριγηλούς ρίπους του Βορρά, ώστε η γονιμότατη κοιλάδα του να τροφοδοτεί με ποικιλία οπωροκηπευτικών και εσπεριδοειδή την περιοχή.

Αν και η ρυμοτομία της πόλης ιδίως στον παλιό συνοικισμό δεν είναι πολύ καλή, η παραλιακή λεωφόρος που εκτείνεται κατά μήκος όλης της παραλίας με τα νεοκλασικά καλοδιατηρημένα κτίρια, καθιστά άνετη την κυκλοφορία , παρέχοντας ταυτόχρονα μια ευάρεστη εντύπωση στον επισκέπτη.

Παρά τα φυσικά μειονεκτήματα ένεκα του πετρώδους και ανώμαλου εδάφους η πόλη έχει κλίμα υγιεινό και οι κάτοικοί της φρόντισαν να κοσμήσουν αυτή με μικρές δεντροφυτεμένες πλατείες και με ευπρεπή κτίρια κοινής ωφελείας.

Έτσι, γύρω στα 1850, ανεγέρθηκε το πρώτο δημόσιο κτίριο, εκείνο του Α΄Δημοτικού Σχολείου, κατά τα 1886 το διδακτήριο του Παρθεναγωγείου και κατά το 1891 το δημαρχιακό μέγαρο.

Κατά το 1912 ανεγέρθηκε το επί της οδού Γυθείου-Αρεοπόλεως τριώροφο μέγαρο της Μητροπόλεως, με δαπάνη του τότε επισκόπου Γυθείου-Οιτύλου Παρθένιου Δημητρακόπουλου. Μέρος αυτού χρησιμεύει ως κατοικία και γραφεία του εκάστοτε Μητροπολίτη και των υπηρεσιών της Μητροπόλεως το υπόλοιπο δε ως γηροκομείο.

Κατά το 1914 με δαπάνες του Θεόδ.Παναγάκου ανεγέρθηκε το διδακτήριο του Γυμνασίου, κατά δε το 1927 το εργοστάσιο υδρεύσεως και ηλεκτροφωτισμού της πόλεως με δαπάνη του Ταμείου Λιμένος και Υδρεύσεως , παρέχοντας για πολλές δεκαετίς τις υπηρεσίες του στον πληθυσμό της πόλης.

Δείτε  Μουσικές βραδιές με πανσέληνο στο προπολεμικό Γύθειο

Εκτός από τα πιο πάνω οικοδομήματα ανεγέρθηκαν και πολλά άλλα που κοσμούν την πόλη και εξυπηρετούν ανάγκες των κατοίκων της.

Υπάρχουν οι τρεις ενοριακοί ναοί , ο τρισυπόστατος του Αγίου Γεωργίου, Παναγιάς της Χρυσαφίτισσας και Αγίας Βαρβάρας. Επίσης ο ναός του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Τριάδος, ο ναός της Αναλήψεως στο χώρο του νεκτροταφείου και άλλοι.

Η γεωγραφική θέση του Γυθείου , το καθιστά ορμητήριο για εξερεύνηση όλης της περιοχής της Μάνης.Εξ΄άλλου τα προσφερόμενα ξενοδοχεία, όσο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με την πληθώρα των ταβερνών, μαγαζιών με τουριστικά είδη, καθιστούν ευχάριστη τη διαμονή και την προσέγγιση με τον Μανιάτικο πολιτισμό.

…όταν οι άλλοι προορισμοί κλείνουν για τον χειμώνα, το Γύθειο για όλες τις εποχές συνεχίζεται να χαίρεται το χάδι του ήλιου.Ο επισκέπτης έχει πάντα την ευκαιρία να γνωρίσει θρύλους και ιστορίες. Να χαλαρώσει και να αναζωογονηθεί. Να απολαύσει φυσικές ομορφιές που κόβουν την ανάσα. Κρυφά ακρογιάλια, απόκρημνα φαράγγια, θαλασσινές σπηλιές….

Δείτε το βίντεο μας:

Με πηγές από την Μάνη Ταξιδιωτικές Διαδρομές .Εκδόσεις Μανιάτικη Αλληλεγγύη.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *