ΑΡΘΡΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Ειδήσεις Μάνης Λαογραφία Μάνης

Παν. Σύνδ. Μανιατών & Φιλών Μάνης: «Εκδήλωση τιμής των Μανιατών σε Βέργα-Διρό & Πολυάραβο»(Εικόνες-Βίντεο)

Κείμενο-φώτο-βίντεο: Όμορφη Μάνη

«…Σε περιμένομε με όσας διαθέτεις δυνάμεις… Οι κάτοικοι της Μάνης γράφομε και σε περιμένομε…»

ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ – Αρχηγός Σπαρτιατών (στον ξερότοιχο της Βέργας)

 

 

Με μια σεμνή αλλά γεμάτη λαμπρότητα τελετή ,πραγματοποιήθηκε απο τον ΠΑ.Σ.ΜΑ.ΦΙ.Μ και τους συνεργαζόμενους Συλλόγους η Δοξολογία στην Αγ. Τριάδα στον Πειραιά προς τιμήν των νικηφόρων μαχών των Μανιατών Βέργας Διρού Πολυαράβου.

Η περηφάνια και η συγκίνηση περίσσευε στους απανταχού Μανιάτες που τίμησαν με την παρουσία τους την επιμνημόσυνη δέηση-δοξολογία  υπέρ των προγόνων τους  Μανιατών-Μανιατισσών, οι οποίοι-ες έδωσαν την ψυχή, την καρδιά  και πολλοί από αυτούς και το αίμα τους, ώστε να υψώσουν φυσικό και ανθρώπινο τείχος, προκειμένου να μην υποκύψουν στις ορέξεις του Τουρκοαιγύπτιου  κατακτητή  Ιμπραήμ, και να εξακολουθήσουν να παραμένουν ελεύθεροι και αδούλωτοι , όπως υπήρξαν σε ολόκληρη την ιστορία τους.Το  αποτέλεσμα αυτού ήταν να υποστεί οδυνηρή ήττα ο επίδοξος κατακτητής μαζί με τα στρατεύματα του στις μάχες της Βέργας του Αλμυρού, στο Διρό από τις δραπανοφόρες Μανιάτισσες αλλά και στον Πολυάραβο.(1826)IMG_2894

Στην δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ.

Η Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.ΜΑ.ΦΙ.Μ & ΠΑ.ΣΥ.Γ.Μ κα Γιώτα Ρίτσου πραγματοποίησε την προσφώνηση της ημέρας καλωσορίζοντας  τους  καλεσμένους της εκδήλωσης.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Πειραιά κος Κυριάκος Σιγαλάκος απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κου Γιάννη Μώραλη, ενώ η κα Ζωή Ρούσσου-Μελά Δικηγόρος & Υπεύθυνη του Επιστημονικού Τομέα της ΠΑ.ΣΥ.Γ.Μ εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά , μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων  διαφόρων συλλόγων της Μάνης και πλήθος κόσμου.

Δείτε  Μανιάτικη Διάλεκτος: Όπως λέμε "καφός", "παιδία", "αδέρφι"

 

«…Οι γυναίκες εν τω άμα, κάμανε μεγάλο θάμα. Ανασκουμπώνουν τις ποδιές και βάνουν πέτρες στρογγυλές. Καύκαλα ανοίγουνε πολλά ή σκορπούνε τα μυαλά και αρπάζουν τα τραπάνια και τους κόβουν τα κεφάλια… (Οι Μανιάτισσες με το Δρεπάνι στο Διρό)

 

Δείτε το πλούσιο φώτο-ρεπορτάζ της Όμορφης Μάνης  με εικόνες και βίντεο :

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δείτε το βίντεο μας:

Σημείωση:

Οποιοσδήποτε αναγνώστης θελήσει ολόκληρο το βίντεο καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορεί να μας το ζητήσει με mail προκειμένου να του το αποστείλουμε.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *