ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Ειδήσεις Μάνης

Ιατρική απόβαση σε 35 περιοχές που έχουν ανάγκη

Εργάζονται εθελοντικά, προσφέροντας βοήθεια σε όλο το προσωπικό των Μονάδων Υγείας σε περιοχές όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μαθαίνουν δίπλα σε καταξιωμένους επιστήμονες πώς να αντιμετωπίζουν σε πραγματικές συνθήκες ιατρικά περιστατικά και συνδράμουν σε νησιωτικές περιοχές που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφυγικών ροών.

 

Η Μ. Βασιλοπούλου, η Ευ. Κούρογλου και ο Αλέξανδρος-Λεωνίδας Λιαράκος με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αερόπολης την εποχή που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους

<p>Η Μ. Βασιλοπούλου, η Ευ. Κούρογλου και ο Αλέξανδρος-Λεωνίδας Λιαράκος με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αερόπολης την εποχή που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους</p>

 

Εκατοντάδες φοιτητές από τις 7 ιατρικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων καταθέτουν αυτές τις ημέρες αιτήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» και να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε έναν από τους 35 προορισμούς που έχουν ενταχθεί.

Με το πρόγραμμα αυτό, οι φοιτητές (απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει το 4ο έτος σπουδών, ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη κλινική εμπειρία των συμμετεχόντων) έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία και περιφερειακά αγροτικά ιατρεία τουριστικών προορισμών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

«Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές Ιατρικής που σπουδάζουν σε μία από τις 7 σχολές των ελληνικών πανεπιστήμιων. Ο στόχος είναι διττός. Να βοηθήσουν εθελοντικά τις Μονάδες Υγείας, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και συχνά ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, αλλά και να αποκτήσουν εμπειρία για το πώς αντιμετωπίζονται διάφορα περιστατικά», υπογραμμίζει στο «Εθνος» η Ελένη Πουλογιαννοπούλου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του προγράμματος.

Εκπαίδευση

 

Η Ευγενία Κούρογλου, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» πριν από δύο χρόνια

Η Ευγενία Κούρογλου, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» πριν από δύο χρόνια

 

Σύμφωνα με τη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας και οι ίδιοι επείγοντα περιστατικά, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συρραφή τραυμάτων, αναφυλακτικό σοκ, ηλιακά εγκαύματα και τροφικές δηλητηριάσεις. Ταυτόχρονα, προσθέτει, μπορεί να κάνουν αιμοληψίες και κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα ακτινογραφίες. Την περσινή χρονιά, το πρόγραμμα αφορούσε 15 προορισμούς και οι μισοί από τους φοιτητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή δεν κατάφεραν να βρουν μία θέση για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε Μονάδες Υγείας. «Φέτος, οι προορισμοί είναι 35, καθώς θέλουμε να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό», τονίζει η κ. Πουλογιαννοπούλου.Ο κάθε φοιτητής θα μένει 10 ημέρες στον προορισμό που θα επιλέξει ή θα του «κληρώσει» να πάει και οι πρώτοι θα πάνε την περίοδο μεταξύ 20 και 30 Ιουλίου. Οι υπόλοιποι που θα επιλεχθούν θα κατανεμηθούν στα τρία δεκαήμερα του Αυγούστου.

Τη φετινή χρονιά, αναμένεται να βοηθήσουν στο διάστημα των 40 ημερών που θα διαρκέσει το πρόγραμμα περίπου 300 φοιτητές, οι οποίοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό που στελεχώνει τις Μονάδες Υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσουν πρακτική εμπειρία.

Η διαμονή για όσους επιλεγούν είναι δωρεάν, καθώς συνήθως εξασφαλίζεται από τους δήμους είτε από τα Κέντρα Υγείας, ενώ τα εισιτήρια είναι δωρεάν ή παρέχονται με σημαντικές εκπτώσεις στους εθελοντές καθώς εξασφαλίστηκαν χορηγίες από 4 ακτοπλοϊκές εταιρείες.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΡΟΓΛΟΥ:

 

Ο Μιχ. Ματαλλιωτάκης και η Μαρία Βουτζόγλου, φοιτητές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Μιχ. Ματαλλιωτάκης και η Μαρία Βουτζόγλου, φοιτητές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Ανεκτίμητες οι εμπειρίες από την πρώτη συμμετοχή στο πρόγραμμαΠριν από δύο χρόνια, η Ευγενία Κούρογλου μαζί με τη συμφοιτήτριά της στο Πανεπιστήμιο Πατρών Μαύρα Βασιλοπούλου αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση». Βρέθηκαν στην Αρεόπολη του Νομού Λακωνίας και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, συμβάλλοντας αφενός στην ενίσχυση της λειτουργίας του και αφετέρου στη δική τους κλινική κατάρτιση.

Δείτε  Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Υγιεινή Διατροφή και Στοματική Υγεία» σε Δημοτικά Σχολεία της Μάνης

Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι δύο φοιτήτριες ανεκτίμητες. «Τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ασθενών μάς έκαναν να καταλάβουμε πόσο μεγάλη αποδοχή έχει η προσφορά του Κέντρου Υγείας, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όλα τα γύρω μέρη και χωριά που εξυπηρετεί», τόνισε η Ευγενία Κούρογλου.

Επί μία εβδομάδα, προσθέτει, «αντιμετωπίσαμε επείγοντα περιστατικά, χρόνια νοσήματα, συνταγογραφήσαμε φάρμακα, κάναμε αιμοληψίες και ακτινογραφίες. Ηταν μία ξεχωριστή και διαφορετική εμπειρία. Ηταν πολύ σημαντικό να δούμε πώς αντιμετωπίζονται απλά και σοβαρότερα περιστατικά και να εργαστούμε σε συνθήκες που θα προσομοιάζουν με το αγροτικό ιατρείο που θα ακολουθήσει».

Στις εφτά ημέρες που προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης, έμαθε μεταξύ άλλων για το πώς πρέπει να προσεγγίζει τους ασθενείς και τι ερωτήσεις να τους κάνει ανάλογα με το περιστατικό. «Κάναμε από τα πιο απλά πράγματα, όπως από το να πάρουμε ένα ιστορικό ασθενούς, μέχρι να βγάλουμε μία ακτινογραφία και να την αξιολογήσουμε σε συνεργασία με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας».

Παρά το γεγονός ότι η Ευγενία βρίσκεται πλέον στο 6ο έτος σπουδών, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή και στο φετινό πρόγραμμα, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να προσφέρει τις υπηρεσίες σε κάποιο νησί που δέχεται μεγάλες προσφυγικές ροές. «Μακάρι να υπάρχει μέριμνα ώστε να πάνε σε αυτά τα νησιά περισσότεροι φοιτητές», καταλήγει.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΤΖΟΓΛΟΥ – ΜΙΧ. ΜΑΤΑΛΛΙΩΤΑΚΗΣ:
Απόκτηση πείρας σε πραγματικές συνθήκες άσκησης επαγγέλματος

Ως μία ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από την αντιμετώπιση διαφορετικών ιατρικών περιστατικών, να δουν τις συνθήκες που επικρατούν σε Μονάδες Υγείας της περιφέρειας -οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ελλείψεις, τόσο σε προσωπικό όσο και υποδομές- και το σημαντικότερο να βοηθήσουν προσφέροντας εθελοντική εργασία σε ό,τι τους ζητηθεί, βλέπουν οι φοιτητές των Ιατρικών Σχολών τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση».

Η Μαρία Βουτζόγλου είναι 4ετής φοιτήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέθεσε ήδη αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ελπίζοντας ότι θα επιλεχθεί. «Δίνεται η ευκαιρία σε φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 4ο έτος σπουδών και μετά να δουν σε πραγματικές συνθήκες πώς αντιμετωπίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά και να βοηθήσουν, κάνοντας πράξη όλα όσα έχουν μάθει στη σχολή τους». Και η Μαρία, όπως και άλλοι φοιτητές που δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, επιθυμεί να πάει σε ένα νησί που δέχεται προσφυγικές ροές, για να βοηθήσει αφενός τους ανθρώπους που δοκιμάζονται αλλά και να συνδράμει τους γιατρούς που παλεύουν για το καλύτερο με τα απολύτως απαραίτητα.

Ο Μιχάλης Ματαλλιωτάκης, επίσης φοιτητής του ΕΚΠΑ ο οποίος βρίσκεται στο 6ο έτος σπουδών, συμμετείχε στο περσινό πρόγραμμα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας. «Ηθελα να αποκτήσω εμπειρίες σε πραγματικές συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος και να δω πώς αντιμετωπίζουν -συχνά με περιορισμένους πόρους και ελλείψεις σε προσωπικό- οι γιατροί νησιωτικών περιοχών τα διάφορα περιστατικά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

 Πρώτη δημοσίευσηhttp://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *