ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πέτρος Κυριακούλη Μαυρομιχάλης: «Ιδρυτής του Σχολείου & Μέγας Ευεργέτης».

Αμέσως μετά την είσοδο του κτίσματος του Σχολείου στην Αρεόπολη και στη δεξιά πλευρά του διαδρόμου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφη:

 ΠΕΤΡΟΣ Κ. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ

                        ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

 

Όμως ποιός ήταν ο Πέτρος Μαυρομιχάλης;

life_mavromichalis1

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887 και πέθανε την δεκαετία του 1960.

Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλία και ύστερα στην Αγγλία.

Εξελέγη βουλευτής Λακωνίας κατά πρώτο το 1910 στο κόμμα του πατέρα του.Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Ναυτικών στις κυβερνήσεις Δ.Ράλλη , Ν.Καλογερόπουλου και Δ.Γούναρη το 1920, 21΄και ΄22, Εξωτερικών το 1935, άνευ Χαρτοφυλακίου 1935-36, Εθνικής Άμυνας το 1947, Εσωτερικών το 1947 και το 1948 αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Θ.Σοφούλη. Το 1950 ίδρυσε δικό του κόμμα.

Με αυτόν τελείωσε η πολιτική διαδρομή του γένους του.Ήταν ο έσχατος. Προσαγορεύονταν και μπέης και ήταν ο τελευταίος που έφερε (ατύπως και τιμητικά) αυτόν τον τίτλο. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ (Η Μάνη σελ. 97) που είδε μια πολιτική αφίσα του στην Αρεόπολη, τον περιγράφει «….με το μονόκλ, το σκληρό κολάρο, τη προσεκτική γραβάτα (σσ. και το μπαστούνι)…να κοιτάζει με έναν όμορφο συνδυασμό μιας υπουργικής αφροντισιάς και τη προσήνεια ενός παίκτη μπριζ…».

Ο Πέτρος Κυριακούλη Μαυρομιχάλης θεωρείται ιδρυτής διότι με δικές του ενέργειες στη κυβέρνηση Δημ.Γούναρη της οποίας ήταν μέλος  (υπουργός των Ναυτικών), ακούγοντας τις εκκλήσεις των ψηφοφόρων του ιδρύθηκε το γυμνάσιο της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Θεωρείται όμως και μέγας ευεργέτης, επειδή προσέφερε και για την ανέγερση του κτίσματος ένα υψηλότατο ποσόν (το ακριβές ύψος του οποίου δεν κατέστη δυνατόν να διακριβωθεί). Ήταν εύπορος και ιδιαιτέρως η σύζυγος του (εξ Αιγυπτιωτών Ελλήνων) αρκετά πλούσια και η χειρονομία του αυτή η πιο σημαντική από όλων των άλλων ευεργετών του γυμνασίου τον τιμά και επάξια καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Δείτε  Η επιβλητική Μάνη με τους Πύργους της.

Προς τιμή του είχε καθιερωθεί από τα παιδιά του (ως τον πόλεμο του 40΄)χρηματικό έπαθλο για τους καλύτερους μαθητές, το λεγόμενο βραβείο Μαυρομιχάλη.

Τιμής ένεκεν παραθέτουμε πιο κάτω φωτοτυπημένο αναμνηστικό δίπλωμα απονομής βραβείου σε μαθητή χειρόγραφο με ενδεικτική τη καλλιγραφία της εποχής.

διπλωμα Βαγιακάκου

 

Πηγή: Γυμνάσιο Αρεόπολης Ιστορία του Γυμνασίου και Λυκείου Αρεοπόλεως. Η Μάνη κατά τον εικοστό αιώνα. Σταύρος .Π.Πατρικουνάκος

Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη. Γ.Π.Δημακόγιαννης

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *