Ειδήσεις Μάνης

Η Σάτιρα στη Μάνη:» Ένα άγνωστο είδος λογοτεχνίας»

Σε ένα άγνωστο, στο ευρύ ελληνικό κοινό, λογοτεχνικό είδος, την μανιάτικη σάτιρα θα είναι αφιερωμένη η πολιτιστική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί σήμερα  (25/5) στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό Ταχυδρομείο – οδός Φίλωνος 29), στις 19:00. Η εκδήλωση θα έχει θέμα «Η σάτιρα στη Μάνη» και στοχεύει να συμβάλει στη διάδοση αυτού του ιδιαίτερου είδους ποιημάτων που είχε γνωρίσει άνθιση τα περασμένα χρόνια στα χωριά της Μάνης.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Οι σατιρολόγοι ή, όπως αποκαλούνται στη Μάνη, τσατιρολόγοι (από το φαινόμενο του τσιτακισμού) διαθέτουν τη δυνατότητα μέσα από έμμετρο στίχο και περιπαιχτικό λόγο να σχολιάζουν πρόσωπα ή καταστάσεις. Πολλές φορές μέσα από τις σάτιρες της Μάνης αναδεικνύονται πλήθος λαογραφικά στοιχεία που εάν δε διαδοθούν κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

«Η εκδήλωση αυτή έχει στόχο να συμβάλει στη γνωριμία της Μανιάτικης σάτιρας, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ως μια προσφορά στην πολιτιστική έρευνα, την αναζήτηση και εμπλουτισμό των μέχρι τώρα γνώσεών μας σχετικά με αυτό το αντικείμενο», δήλωσε η διοργανώτρια της πολιτιστικής βραδιάς Ευγενία Μπαρμπαγιάννη.

Στη εκδήλωση, η δημοσιογράφος Σπυριδούλα Σπανέα θα παρουσιάσει ποιήματα από τη συλλογή Στίχοι – Θύται όπου γράφει για την πολιτική επικαιρότητα και όχι μόνο, με έμμετρο τρόπο, ο οποίος περιέχει σατιρικά στοιχεία, ο συγγραφέας Κυριάκος Κάσσης θα αναπτύξει το θέμα «Η σατιρική παράδοση της Μάνης», ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου θα αναδείξει «Την έκφραση της τέχνης με τη μορφή σάτιρας» ενώ θα ακολουθήσουν ελεύθερες απαγγελίες από σάτιρες. Μετά την ολοκλήρωση της βραδιάς θα προσφερθούν μανιάτικα κεράσματα.

Σχόλια

Δείτε  Τροχαίο στο δρόμο Αρεοπόλεως-Γερολιμένα!
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *