ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Εξωχώρι στη Δυτική Μάνη.

Στη ΒΔ πλαγιά του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 500 μ. και σε απόσταση 8 χλμ από την Καρδαμύλη, βρίσκεται το παραδοσιακό ορεινό χωριό Εξωχώρι του δήμου Δυτικής Μάνης, γνωστό ως το 1932 με το όνομα Ανδρούβιστα.  Στην πραγματικότητα, η Ανδρούβιστα, με τους πολλούς διάσπαρτους μικροοικισμούς και κέντρο την ξεχωριστή για το αρχιτεκτονικό χρώμα και την πανοραμική της τοποθεσία Χώρα, δεν ήταν ένα χωριό αλλά μια περιοχή-κλειδί για τη μετάβαση, μέσω της «βασιλικής οδού», από τη Λακωνία στη Μεσσηνία. Από την περιοχή αυτή, η οποία απαντάται για πρώτη φορά σε ιστορική πηγή του 13ου αι., και υπήρξε η ορεινή οχυρή παλαιά πρωτεύουσα όχι μόνο της Μεσαιωνικής αλλά και της αρχαίας Καρδαμύλης, αποικήθηκαν οι γύρω σημερινοί οικισμοί.d321982b283ac9987ee52f52e0bdf5e3_720x560

Στα Μεσαιωνικά χρόνια κι επί Τουρκοκρατίας, ήταν έδρα Επισκοπής με τον εκπληκτικό αριθμό των εκατό εκκλησιών, πολλές απ’ τις οποίες, όπως ο σπουδαίος ναός των Ταξιαρχών με ανάγλυφα του 11ου αι., διατηρούνται με τις υπέροχες αγιογραφίες τους μέχρι σήμερα. Υπήρξε επίσης έδρα Καπετανίας, συσπειρώνοντας το μανιάτικο στοιχείο της περιοχής και αναδεικνύοντας σπουδαίους καπετάνιους, όπως τον δεύτερο Μπέη της Μάνης Μιχαήλ Τρουπάκη. Τελευταίοι εναπομείναντες μάρτυρες εκείνων των καιρών, συνθέτοντας έναν μοναδικό μνημειακό αρχιτεκτονικό πλούτο για την περιοχή, στέκουν οι πύργοι Φασέα,Πατριαρχέα, Προκοπέα, Zερβέα και ο επιβλητικός Πύργος του Κιτρινιάρη, του 1786.

Σήμερα το Εξωχώρι, στο χείλος του φαραγγιού του Βυρού, πνιγμένο στις ομορφιές της άγριας φύσης του Ταΰγετου, προσφέρεται για ορεινό τουρισμό, αποτελώντας αφετηρία πλειάδας εντυπωσιακών διαδρομών και δραστηριοτήτων, από τις πλέον προσιτές περιπατητικές ή ποδηλατικές, έως τις πιο δύσβατες για πιο δραστήριους, απαιτητικούς περιπατητές και από κατάβαση στο φαράγγι μέχρι ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου (2407μ). Περισσότερα από εφτακόσια είδη φυτών συνθέτουν τη ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής, η οποία προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια είδη άγριων πουλιών και ζώων, συντηρώντας ένα σημαντικό, εντελώς ξεχωριστό, φυσικό οικοσύστημα.images (2)

Δείτε  Δυτική Μάνη: Ρίγκλια-Ελαιοχώρι

Ανάμεσα στα χωριά και Εξωχώρι και Σαϊδόνα βρίσκονται και οι αξιόλογες ερειπωμένες μονές Βαϊδενίτσας και Σαμουήλ. Στο Εξωχώρι λειτουργεί ξενώνας και αγροτουριστικό κατάλυμα ενώ στο παλιό σχολείο του χωριού έχει δημιουργηθεί το ιστορικό – λαογραφικό Μουσείο Ανδρούβιστας.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *