ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Λαογραφία Μάνης

Παλιά Μάνη: «Η ζωή των νέων και οι συναναστροφές τους»

Στην Παλιά Μάνη οι νέοι έπρεπε να προσαρμοστούν στα αυστηρά ήθη και έθιμα του τόπου τους.

Καθημερινή σχεδόν ήταν η απασχόληση τους στη βοσκή των ζώων και τη φροντίδα των χωραφιών.

Βοηθούσαν τους μεγάλους στις εποχικές εργασίες , σπορά, όργωμα , βότανος, θέρος, αλώνισμα, λιομάζωμα κ.λ.π.

Συνάντηση για παιχνίδι κάπου στην Αρεόπολη.
Συνάντηση για παιχνίδι κάπου στην Αρεόπολη.

Ήτανε εργατικοί και δούλευαν χωρίς να βαρυγκομούν και να εναντιώνονται στις εντολές των μεγαλυτέρων.Σ΄αυτό συντελούσε και το γεγονός ότι γνώριζαν  πως τα κτήματα και όλη η ακίνητη περιουσία των παππούδων και των γονέων τους θα γινόταν τελικά δική τους.

Σαν σίγουροι λοιπόν κληρονόμοι είχαν την επίγνωση ότι δουλεύανε για την δική τους περιουσία.

Είναι γνωστό πως οι παλαιοί Μανιάτες άφηναν όλη την κτηματική τους περιουσία στους γιούς.Στις θυγατέρες έδιναν ρουχισμό και και άλλα χρήσιμα οικιακά είδη και πολλές φορές και μετρητά. Αυτό έκανε τους γιούς να ενεργούν και να συμπεριφέρονται σαν αυριανοί αφέντες της κτηματικής περιουσίας.

Επόμενο ήταν να την πονούν και να τη φροντίζουν.

Στις λίγες ελεύθερες ώρες τους οι νέοι έκαναν παρέα και συναναστρέφονταν με τους συνομήλικους τους.

Συζητούσαν ή παραβγαίνανε , στη σκοποβολή, ή στο τρέξιμο, στο πήδημα , στο λιθάρι και στις «πετριές» (ποιός θα πετάξει μια μικρή πέτρα πιο μακριά). Άλλοτε τρέχανε καβάλα στα άλογα ή έπαιζαν τις «αμάδες» , ένα παιχνίδι με πλατειές , στρογγυλεμένες πέτρες.

Οι νέοι στη Παλιά Μάνη ήταν σοβαροί, λιγομίλητοι και σεβαστικοί προς τους μεγαλύτερους. Όταν μίλαγαν οι γεροντότεροι , οι γραμματιζούμενοι και οι αξιωματούχοι έπρεπε οι νέοι να τους ακούν με προσοχή και να μη γίνονται «προπέτες», δηλαδή να μην πετάγονται να μιλήσουν χωρίς να ερωτηθούν.Από μικρά παιδιά είχαν συνηθίσει και ασκηθεί στην αυτοπειθαρχία και σε μια συμπεριφορά, που παρομοίαζε με εκείνη των αρχαίων Σπαρτιατών.

Παλιά Μάνη: Ανέμελα χρόνια στο Γερολιμένα. Γ.Βουρλίτης
Παλιά Μάνη: Ανέμελα χρόνια στο Γερολιμένα. Γ.Βουρλίτης

Οι νέες κοπέλες, τα φηλυκά όπως τις λέγανε, ήταν ακόμα πιο προσεκτικές και πιο ντροπαλές από τα σερνικά.Όταν δεν δουλεύανε στα κτήματα, έμεναν κλεισμένες στο σπίτι και βοηθούσαν τις μανάδες τους στις σπιτικές δουλειές, που ήταν πολλές και κοπιαστικές. Το άλεσμα στο χειρόμυλα, το γνέσιμο ή το ξιάσιμο των μαλλιών, το κοσκίνισμα , το ζύμωμα, το φούρνισμα, το μαγείρεμα, και πολλές άλλες δουλειές, δεν τις άφηναν να ανασάνουν ούτε μια στιγμή.

Δείτε  Πηγαίνοντας στο περιβόλι!!

Η κοινωνική ζωή των νέων και οι συναναστροφές γίνονταν σε μερικές οικογενειακές γιορτές (γάμους, βαφτίσια, κλπ).Στο Κυριακάτικο προσκύνημα στην εκκλησία, στη σύντομη διαδρομή σε καμιά εμποροπανήγυρη ή παζάρι που γίνονταν από καιρό σε καιρό.Και πάντα οι νέοι και οι νέες βρίσκονταν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα, του παππού, του θείου ή του μεγαλύτερου αδελφού.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιοριστικό και αυστηρό κοινωνικό πλαίσιο είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούσε να δημιουργηθεί η παραμικρή ευκαιρία για προσωπική γνωριμία, ειδύλλιο ή ερωτικό δεσμό ανάμεσα σε μια νέα και ένα νέο της Παλιάς Μάνης…

Μανιατοπούλες νέες επί τω έργω.
Μανιατοπούλες νέες επί τω έργω.

Και αν -παρά την επαγρύπνηση γονέων, μεγαλύτερων αδελφών και άλλων συγγενών-βρισκόταν τρόπος να γνωριστούν δύο νέοι και να ανθίσει η αγάπη τους , αυτός ο δεσμός ήταν ασυγχώρητος.

Όχι μόνο ήταν προορισμένος να μαραθεί πριν καν ανθίσει ο ερωτικός δεσμός αλλά εθεωρείτο «προσβολή», με τις τότε επικρατούσες αντιλήψεις περί ηθικής.Ανεξάρτητα με τις καλές προθέσεις του νέου η κοπέλα που είχε συνάψει ερωτικό δεσμό ήταν πια «θιγμένη και προσβλημένη» και συνήθως τέτοιες καταστάσεις μονάχα με φονικό ξεκαθάριζαν.

Για να «ξεπλύνουν την προσβολή…»

Πηγή του άρθρου μας αποτέλεσε το βιβλίο του Βασίλη Πιερρακέα «Οι Παλαιοί Μανιάτες» το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις » Αδούλωτη Μάνη» .Γ.Π.Δημακόγιαννης.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *