ΙΣΤΟΡΙΑ Λαογραφία Μάνης

Η δίψα των Μανιατών για μόρφωση.

Στα μαύρα χρόνια της δουλείας του γένους και των πολέμων των Μανιατών με την Οθωμανική αυτοκρατορία, στη μάχη με τη σκληρή πέτρα, το λιγοστό ξερό χώμα, τον ανηλεή αέρα, τον καυτό ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας [«εκεί που ψήνει ο ήλιος το ψωμί κι η θάλασσα το αλάτι«] αλλά και τον σφιχτό, κλεισ΄το κοινωνικό περίγυρο με τα αδυσώπητα ήθη και έθιμα, οι Μανιάτες διαπιστώνουν την ανάγκη και τη σημασία της μόρφωσης για να αποτινάξουν τη μαύρη μοίρα τους.

Κατά τις συνεννοήσεις [1615-1618] με τον δούκα του Νέβερ για βοήθεια από τη δύση οι Μανιάτες ζήτησαν και ο δούκας δεσμεύτηκε : «Τα λυκεια και αι παλαιαί της Λακεδαίμονος θα επανιδρυθώσιν [εκ των εν αυτοίς εκπαιδευμένων τέκνων της] θα προσλαμβάνωται εις τα δικαστικά και λοιπά αξιώματα αναλόγως της ικανότητός των»][Απ. Δασκαλάκης «Η Μάνη και η Οθωμανική αυτοκρατορία].

Πυργοσυγκρότημα Μαυρομιχαλαίων. Παλία χρησιμοποιήθηκε ως Σχολείο.Γιάννης Βουρλίτης
Πυργοσυγκρότημα Μαυρομιχαλαίων. Παλία χρησιμοποιήθηκε ως Σχολείο.Γιάννης Βουρλίτης

Έτσι οι Μανιάτες εναπέθεταν τη πίστη τους στον αγώνα όχι μόνο στα όπλα αλλά και στα γράμματα.

Από το 1777 η επισκοπή Καρυουπόλεως όπως και οι άλλες «εν Μάνη επισκοπαί» φέρεται κάθε χρόνο , τη 1 Σεπτεμβρίου να καταβάλει 50 γρόσια για τη λειτουργία της Μεγάλης του Γένους Σχολής στη Πόλη και την ίδια στιγμή οι πρόκριτοι  ζητούν με κείμενο τους την ίδρυση σχολείου στη Λακωνική.

Προ του 1800 ο Νηφάκος παρότρυνε τους Μανιάτες:

Να κάμνατε στους τόπους σας κανένα δυό σχολεία

αυτά να γένουν ημπορούν με δίχως δυσκολία

……………………………………………………………..

και τότε να εβλέπατε με πόσην ευκολία

και κέρδος και ωφέλειαν σας δίνουν τα σχολεία,

Να τιμηθεί ο τόπς σας, χώρες να ησυχάσουν

Να ειρηνεύσουν τα χωριά και τα κακά να χάσουν

Να ακουσθείτε και εσείς παντού να τιμηθείτε….

Τη θετική επίδραση των σχολείων προμάντευε και η μοιρολογίστρα που έλεγε:

Δείτε  "Η Μητέρα μου". Γιώργος Φτέρης

Δάσκαλοι σα θε νάρθουσι

θα σβήσουμε το έθιμο 

που ξεκληρίζει τα χωριά.

(εννοώντας προφανώς το γδικιωμό που της είχε κάψει τη καρδία καίτοι αναμφίβολα και η ίδια τον συντηρούσε).

Αλλά και η Φιλική Εταιρεία (που γνώριζε τον πόθο των Μανιατών για μόρφωση), υποσχόμενη ίδρυση σχολείων και οικονομική ενίσχυση για την πνευματική ανάταση του τόπου ζήτησε σχετική έκθεση με τις απόψεις του τελευταίου μπέη.(Απ. Δασκαλάκης ό΄π σελ. 224)Το σημερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Αρεόπολης

Ο Πετρόμπεης απάντησε στις 4 Φεβρουαρίου 1819 λεπτομερώς και εζήτησε πέραν των άλλων και ίδρυση σχολής προς ελληνοπρεπή μόρφωση.

Ο Μαυρομιχάλης επικοινώνησε επίσης γραπτώς (20/11/1818 και 3/8/1819) με τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη, τον ενημέρωσε για τις συνεννοήσεις του με τους Φιλικούς και ζήτησε ενίσχυση και οδηγίες επί του πρακτέου.

Η απάντηση του Καποδίστρια δεν έφτασε εγκαίρως στον Μαυρομιχάλη διότι ο κομιστής δολοφονήθηκε, όμως στις αρχές του 20ου αιώνα δημοσιεύθηκε η επιστολή-απάντηση , η οποία αποδεχόταν το αίτημα και μάλιστα ζητούσε να «μεταχειρισθείτε καλούς δασκάλους , ίνα διδάξωσι την εθνικήν γλώσσαν, τα θρησκευτικά, στοιχειώδη φυσικήν και ιστορίαν…Ο κ. Καμαρηνός θα συνάξη εισφοράς υπέρ της σχολής σας…θα συντείνω προθύμως εις τούτο…» (Απ. Δασκαλάκης ό.α)Γυμνάσιο Αρεόπολης

Πηγή: Σταύρος Πατρικουνάκος Δικηγόρος «Ιστορία του Γυμνασίου και Λυκείου Αρεοπόλεως. Η Μάνη κατά τον Εικοστό Αιώνα»

Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη. Γ.Π.Δημακόγιαννης

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *