Λαογραφία Μάνης

Μπουλαριοί: «Ο Παπάς και τα κουκιά»

11997_f
Μπουλαριοί

Πολλά χρόνια πριν, είχαν έναν παπά στους Κάτω Μπουλαριούς, έναν καλό άνθρωπο, που όμως δεν ήξερε πολλά γράμματα, μάλλον καθόλου!!!Γνώριζε όμως ότι η Σαρακοστή βαστάει σαράντα μέρες.

Έτσι, για να ξέρει πότε πρέπει να γιορτάσει τη Λαμπρή, έβαζε σαράντα ξερά κουκιά σε μια κολοκύθα. Κάθε ημέρα έτρωγε ένα και ξανάβαζε την κολοκύθα πάνω στο τζάκι.Η παπαδιά όμως βλέποντας τον να τρώει κάθε μέρα απ΄την κολοκύθα, έβαζε, όταν λιγόστευαν, μια χούφτα κουκιά, δίχως να παίρνει χαμπάρι ο παπάς.

Έτσι πέρασαν οι μέρες…και ξαφνικά…Ντιν..Νταν! Άκουσαν οι χωριανοί να χτυπούν οι καμπάνες σε όλα τα χωριά, Κοίτα,Νόμια, Μίνα,Γερολιμένα, Άλικα, Κυπάρισσο, όλο το Κατωπάγκι και τα Μουντανίστικα ακόμα- και τρέξανε στον παπά.Αυτός κοιμότανε.

» Τι συμβαίνει παιδιά;» ρώτησε μόλις ξύπνησε. «Δεν ακούεις παππούλη; είπαν οι χωριανοί του, «χτυπάνε για τη Λαμπρή σε όλα τα χωριά!»

«Αδυνατον!» είπε ο παπάς.»Για κοιτάτε παιδιά! Το Πάσχα αργεί. Είναι πολλά κουκιά στην κολοκύθα»!

Από το βιβλίο του Πατρικ Λη Φέρμορ » Μάνη» σελίδα 166-167.Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Σχόλια

Δείτε  "Δε θέσι το καλό ζου, όσοι σκύβουσι εμπρός ζου"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *