ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Περιηγήσεις στη Μάνη

«Το Κοινοτικό Εν Λαγεία»!!!

Αν πας στη Μάνη και δεν περάσεις από τον ιστορικό οικισμό Λάγια να θεωρήσεις ότι δεν τα έχεις δει όλα!!!

Η Λάγια παρουσιάζει έντονο Μανιάτικο χρώμα με τα πολυσύνθετα λίθινα Πυργοτειχίσματα και τους χαρακτηριστικούς «Κόλουρους Πύργους», όπως του Μαυροδακάκου και του Γιαννόγγονα (1838), ενώ εδώ είναι και το νεκροταφείο των Γιατράκων με το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

"Κοινοτικό Εν Λάγεια" Aριστοτεχνικά δομημένο στο εσωτερικό του
«Κοινοτικό Εν Λάγεια»
Aριστοτεχνικά δομημένο στο εσωτερικό του

Ο Γιώργος Δημακόγιαννης (Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη) έχει πει για τη Λάγια:

Η Λάγια δεν είναι απλά ένα παραδοσιακό χωριό του τόπου μας, όποιος περιδιαβεί στα σοκάκια της θα καταλάβει την αλλοτινή δόξα της, ότι τελικά περπατάει σε μια πολιτεία! Γεμάτη πύργους και πυργόσπιτα, η Λάγια, στην Προσηλιακή Μέσα Μάνη, ήταν πάντα το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, της περιοχής του Ταινάρου.

"Κοινοτικό Εν Λάγεια" Ο Βασίλακας Γεωργαρίου έτοιμος για μπιλιάρδο.
» Το Κοινοτικό Εν Λαγεία»
Ο Βασίλακας Γεωργαρίου έτοιμος για μπιλιάρδο.

Φτάνοντας λοιπόν στην πλατεία του χωριού του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου, της αξέχαστης ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη κ.α,  μπροστά από την εκκλησία Κοίμησις της Θεοτόκου και αποζητώντας να πιείς ένα δροσιστικό προκειμένου να απολαύσεις το χωριό η μια και μοναδική σου επιλογή είναι να κάτσεις στο περίφημο- σύγχρονο για τα μανιάτικα χωριά- μαγαζί το λεγόμενο » Το Κοινοτικό Εν Λαγεία» που πράγματι ανήκει στην κοινότητα αλλά διοικείται από ένα μανιατόπαιδο με ζωντάνια και κέφι για εξυπηρέτηση και μανιάτικη φιλοξενία τον Βασίλη Γεωργαρίου.

"Kοινοτικό Εν Λάγεια" Διατηρώντας την παράδοση του τόπου
» Το Kοινοτικό Εν Λαγεία»
Διατηρώντας την παράδοση του τόπου

Στην όμορφη πλατεία της Λάγιας, μπροστά από άπειρους ψηλούς και ιστορικούς πύργους η αρχιτεκτονική του μαγαζιού μέσα κι έξω δένει απόλυτα με τον χώρο.

Στον προάυλιο χώρο του μαγαζιού ο καφές είναι απολαυστικός καθώς κοιτάζοντας γύρω σου φαντάζει ο χρόνος να έχει σταματήσει πολλά χρόνια πριν και θαρρείς ότι ζεις την εποχή των πατριών «ζωσμένος» από πύργους πολλών ισχυρών οικογενειών.

Δείτε  Πάμε Ταίναρο; (Βίντεο-Εικόνες)

Μα και μέσα, παρότι ο Βασίλακας έχει δώσει στο χώρο μια μοντέρνα μορφή με χώρο για μπιλιάρδο, τραπεζάκια αναπαυτικά κ.α , εντούτοις η διακόσμηση του χώρου παραμένει εξίσου παραδοσιακή διαθέτοντας τζάκι και τοίχους στολισμένους με φωτογραφίες αλλά και σουβενίρ της παλιάς Μάνης που όλοι μας, κακά τα ψέματα, γινόμαστε νοσταλγοί.

"Κοινοτικό Εν Λάγεια" Φωτονοσταλγίες της Παλιάς Μάνης
» Το Κοινοτικό Εν Λαγεία»
Φωτονοσταλγίες της Παλιάς Μάνης

 Το «Κοινοτικό Εν Λαγεία» λοιπόν μας περιμένει  παρέα με τον φιλόξενο φίλο και πατριώτη Βασίλη Γεωργαρίου αλλά και τον Ηρακλή Βουγιουκλάκη που είναι μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Απανταχού Μανιατών και άλλα μανιατόπαιδα που συναντήσαμε εκείνο το μελαγχολικό  μεσημέρι εκεί!!!

Για την Όμορφη Μάνη

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *