ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Λαογραφία Μάνης

Μάνη: » Στα Άδυτα ενός Μανιάτικου Πύργου»!Βίντεο

Κείμενο-Βίντεο-Φώτο:Όμορφη Μάνη

Τελικά τι είναι Μανιάτικος Πύργος ως οικοδόμημα;

Όπως γράφει ο Μέξης είναι ένα μοναδικό αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Η κοινωνική πραγματικότητα της Μάνης αποτυπώνεται στη μορφή που πήραν οι παραδοσιακοί οικισμοί της.IMG_1994

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Νιόβη Μπούζα οι κατοικίες  μελών του ίδιου γένους είναι κτισμένες κατά κανόνα στον ίδιο τόπο, ο οποίος αποτελούσε μικρό χωριό ή τη γειτονιά ενός μεγαλύτερου. Ο μεγαλύτερος αριθμός πολεμόπυργων που απαντάται στους οικισμούς του μανιάτικου νότου, αντιστοιχεί στην ύπαρξη εξισωμένων πατριών. Κάθε τέτοιο κτίσμα αποτελούσε σύμβολο ισχύος της εκάστοτε οικογένειας και σαφέστατη ένδειξη ότι διέθετε ικανό αριθμό οπλοφόρων για να τον υπερασπιστεί.

IMG_1992
Μανιάτικος Πύργος

Αντίθετα στον μανιάτικο βορρά τα ευρύχωρα πυργόσπιτα και τα οχυρά συγκροτήματα ήταν μεγαλύτερα μεν αλλά λιγότερα. Ανήκαν στους καπετάνιους, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως κατοικίες , ως καταφύγια σε ώρες κινδύνου και ως κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στο βίντεο που ακολουθεί διάρκειας 5,5 λεπτών σκιαγραφούμε και βλέπουμε ολοζώντανα έναν Μανιάτικο Πύργο στο εσωτερικό του. Είναι Πύργος των Λυμπεριάνων , βρίσκεται στο χωριό Κοίτα και βιντεοσκοπήθηκε  με την ευγενική αποδοχή των ιδιοκτητών του την κα Αναστασία το γένος Μαντούβαλου και τον σύζυγο της κον Θανάση .

Δείτε το:

Σχόλια

Δείτε  Βυζαντινές εκκλησίες στη Μάνη.
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

2 Replies to “Μάνη: » Στα Άδυτα ενός Μανιάτικου Πύργου»!Βίντεο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *