ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Ειδήσεις Μάνης

Τρίπολη-Σπάρτη: Και επίσημα στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος.

Κείμενο: Όμορφη Μάνη

Από σήμερα Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 παραδόθηκε και επίσημα ο καινούργιος Αυτοκινητόδρομος Τρίπολης -Σπάρτης στην κυκλοφορία.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Πελλάνας του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας», (πλησίον Σπάρτης) παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του Γενικού γραμματέα Γιώργου Δέδε.

omorfimani.gr
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι με τον καινούργιο δρόμο αυξάνονται τα χιλιόμετρα Τρίπολης-Σπάρτης  από 58 που ήταν διανύοντας το παλιό, σε 78 !!! , αλλά η μείωση του χρόνου τελικά της απόστασης  επιτυγχάνεται λόγω του πλάτους του  (διπλές λωρίδες και στα δυο ρεύματα) και την έλλειψη επικίνδυνων στροφών , που σημαίνει αύξηση του ορίου ταχύτητας,καλύτερη οδική ασφάλεια, ενώ εξαλείφεται η αργοπορία  λόγω παρουσίας οχημάτων τα οποία ανήκουν στα βαρέα  (πχ. φορτηγά κα.) και άρα μη προσπελάσιμα. Τελικά το κέρδος  για τους οδηγούς υπολογίζεται σε 20΄λεπτά πιο γρήγορα.

Συγκεκριμένα : Το τμήμα Σπάρτη-Μεγαλόπολη θα γίνεται σε 25 λεπτά, το Σπάρτη-Τρίπολη σε μόλις 30 λεπτά και το Σπάρτη-Καλαμάτα σε περίπου 45 λεπτά.

Στο νέο τμήμα θα υπάρχει ένας νέος μετωπικός σταθμός διοδίων στην Πετρίνα (περί το 10ο χλμ.), ενώ θα υπάρχουν δύο σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ), ένας ανά κατεύθυνση στο ύψος της Πελλάνας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού οχημάτων και με υγραέριο. Τα ΣΕΑ θα λειτουργήσουν μερικές ημέρες μετά την παράδοση του οδικού τμήματος σε κυκλοφορία. Το τεχνικό κομμάτι, το τμήμα Λεύκτρου – Σπάρτης περιλαμβάνει έξι γέφυρες: στον Αλφειό (μήκους 100 μέτρων), στον Βουτικιώτη (255 μέτρα), στον Ευρώτα (τρεις διαδοχικές γέφυρες, 329, 233 και 165 μέτρων) και, τέλος, στον ποταμό Οινούντα. Στο τμήμα πραγματοποίησε εκτενείς ανασκαφές το 2010-2013 η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, με πλήθος ευρημάτων από τη νεολιθική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Δείτε  Μάνη: ""Το μέρος τ’ ανατολικό λέγεται Κάτω Μάνη τα άλλα δύο τα δυτικά Έξω και Μέσα Μάνη"

Η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε στο δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:

Ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, που συμπληρώνεται από τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη, ανήκει στην δεύτερη φάση εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των οδικών αξόνων της χώρας, μέσω συγχρηματοδοτούμενων έργων που δημοπρατήθηκαν μετά το 2000.
Σκοπός του έργου, που ανήκει στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο (ΤΕΝ), είναι να αποτελέσει έναν από τους κύριους παράγοντες περιφερειακής ανάπτυξης των περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου και ειδικότερα των Νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Το έργο μειώνει αποφασιστικά το χρόνο διαδρομής μεταξύ των γεωγραφικών θέσεων που εξυπηρετεί. Οι διαδρομές Αθήνα-Καλαμάτα και Αθήνα-Σπάρτη είναι πλέον εφικτές σε λίγο περισσότερο από δύο ώρες, ενώ υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της περιφέρειας Πελοποννήσου (π.χ. μεταξύ Καλαμάτας-Σπάρτης). Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης και η αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στις προαναφερθείσες διαδρομές.

Δείτε το χάρτη του αυτοκινητόδρομου πατώντας εδώ:

Αυτοκινητόδρομος Τρίπολη Σπάρτη 2016

Πάρτε μια γεύση στο βίντεο μας για το πως είναι η νέα Εθνική Οδός:

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

One Reply to “Τρίπολη-Σπάρτη: Και επίσημα στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *