ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Λαογραφία Μάνης Ρετρο

Μουσικές βραδιές με πανσέληνο στο προπολεμικό Γύθειο

Του Παναγόπουλου Αγγ. Νικολάου, το Προπολεμικό Γύθειο (σελ.20-21, Αθήνα 1993)

Από όλες τις νύχτες του Καλοκαιριού δύο ήσαν οι πλέον σημαντικές. Η πρώτη ήταν η Πανσέληνος του Αυγούστου και η δεύτερη ήταν μετά την Πανσέληνο του Αυγούστου Κυριακή.Προπολεμικό Γύθειο

Στην πρώτη , μετά τις εννέα το βράδυ, έβγαιναν στη θάλασσα 100-150 μέτρα ανοιχτά του Περιβολάκιου πολλές βάρκες, και η κάθε μια τους είχε  ένα δικό τους , μουσικό πρόγραμμα.Η μια είχε μαντολίνα , η άλλη φλάουτα , η άλλη φυσαρμόνικα  ή φυσαρμόνικες, η άλλη κιθάρες, άλλη τετραφωνία, άλλη διφωνία τενόρο και βαρύτονο, άλλη μικρή ορχήστρα (η τελευταία αυτή βάρκα περιλάμβανε την πατρική οικογένεια του γράφοντος τις γραμμές αυτές. Ο μεγάλος αδελφός ο Τάκης έπαιζε βιολί, ο γράφων φλάουτο, η αδελφή Δήμητρα , ακορντεόν και ο πατέρας Άγγελος κιθάρα ή μαντολίνο, και το ρεπερτόριο μας ήταν ένα ιταλικό ταγκό το Άλμα ντολορόζας και το βαλς της Τσάρντας).Άλλη βάρκα είχε χαβάγια (ο Πέτρος ο Λαγουδάκος) άλλη  (με τον αλησμόνητο Γιάννη Δασκαλάκη)μονωδία κ.λ.π. Μία βάρκα, περιποιημένη με στρωσίδια στα καθίσματα , την κινούσε ένας λόγιος της εποχής εκείνης, ο Θέμος Αμούργης, βαρύτονος της Λυρικής Σκηνής, που στο πρόγραμμά του περιλάμβανε τραγούδια που τα σφύριζε με το στόμα, καλλίτερα από φλάουτο.

Και  θυμάμαι μια φορά μόνο , που ήταν υπέροχη βραδιά, καθώς περιμέναμε τη σειρά του υπέροχου αυτού ανθρώπου , ακούσαμε από τη βάρκα αυτή , αντί του σφυρίγματος , μια σπηλαιώδη φωνή βαρύτονου, με συνοδεία κιθάρας να τραγουδάει Ερνάνι, το περίφημο σόλο (…ποιος μπορεί πιο θερμά από με, ποιος μπορεί πιο θερμά ν ΄αγαπήσει κ.λ.π )και θυμάμαι όλο το Γύθειο από τα μπαλκόνια να χειροκροτεί.

Δείτε  Tαξίδι-ρετρό: "Πειραιάς-Γερολιμένας" μέσω Αχλαδοκάμπου!!

Αυτή η βραδιά της Πανσέληνου του Αυγούστου κρατούσε μέχρι τα μεσάνυχτα. Και μετά τη βραδιά αυτή επεριμέναμε όλοι την Κυριακή για να ακούσουμε τη θεία μυσταγωγία του «Μέτζα νότε» (Μεσάνυχτα) της Μουσικής Μπάντας του αξέχαστου Μωρέττη.

Τη βραδιά αυτή η Πλατεία ήταν γεμάτη.Οι περισσότεροι έφερναν καρέκλες από τα σπίτια τους για να καθίσουν. Όλοι επερίμεναν να ακουσθεί το Ρολόι της Πόλεως να χτυπήσει δώδεκα φορές. Τότε σβήνανε τα φώτα της πλατείας και άρχιζε με το φως του γεμάτου Φεγγαριού το μουσικό πρόγραμμα.Ξεκινούσε η μπάντα που ήταν στο Κέντρο της πλατείας. Μετά απαντούσε μια μπαντίνα 5-6 οργάνων που ήταν στο δεύτερο μπαλκόνι πάνω από το καφενείο Νυφιάτη.Μέσα από την ταράτσα που ήταν το Καφενείο του Κουλεντιανού άρχιζε και έπαιζε σόλο κορνέττα ο Κώστας Σούκος. Και απαντούσε ο Βάσσος ο Δημακάκος από την ταράτσα του Λιαράκου που ήταν στη νίτια πλευρά της πλατείας προς τη μεριά του Βουζουναρά.Και με αυτή τη μουσική συνομιλία συνεχιζόταν και έκλεινε αυτή η μουσική πανδαισία το μετζανότε, υπό πανσέληνο.

Αυτό μια φορά το χρόνο, την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο του Αυγούστου.

Παραδοσιακη Διατροφη στη Μάνη Ελένη Τζικάκου

Πηγή: «Η Παραδοσιακή διατροφή της Μάνης. Ελένη Τζικάκου. 

Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη. Γ.Π.Δημακόγιαννης.

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *