ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Περιηγήσεις στη Μάνη Ρετρο

Τρίπολη-Σπάρτη: «Ο καινούργιος δρόμος θα σημάνει το τέλος εποχής»

XRISTENA
Το μαγαζάκι της Χρίστενας.Φώτο Όμορφη Μάνη

Κείμενο-Φώτο: Όμορφη Μάνη

Με την παράδοση στην κυκλοφορία της καινούργιας εθνικής οδού Τρίπολης-Σπάρτης στα μέσα του Απρίλη του 2016 κλείνει , ίσως με συγκίνηση και νοσταλγία, για πολλούς από εμάς που έχουμε καλύψει πάνω από το μισό της ζωής μας , μια άλλη εποχή, τότε που παιδιά ακόμη , βλέπαμε τους παππούδες, τις γιαγιάδες αλλά γιατί όχι και τους ίδιους τους γονείς μας να ετοιμάζουν τα πράγματα για το μεγάλο ταξίδι στη Μάνη μια εβδομάδα πριν αυτό ξεκινήσει!!Ναι είναι αλήθεια το ταξίδι στη Μάνη ήταν πολύωρο και επίπονο για όλους όσους το επιχειρούσαν.

Μικρά παιδιά τότε η πρώτη μας σκέψη ήταν το πότε επιτέλους θα φτάσουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας , όπου θα ήταν η αφετηρία των διακοπών μας.

Ποιός από όλους μας δεν φέρνει στην θύμηση του , τους γραφικούς οδηγούς, συνήθως με τα φαρδιά μουστάκια και τα ξεκούμπωτα πουκάμισα, ιδρωμένοι από την ζέστη του καλοκαιριού, σε εκείνα τα παμπάλαια λεωφορεία του ΚΤΕΛ με την σχάρα από πάνω γεμάτη μπαγκάζια, να στρίβουν με δυσκολία το υπερβολικά μεγάλο τιμόνι τους στις στροφές του κολοσούρτη και όλοι οι επιβάτες βουβοί να κοιτάζουμε με τρόμο τους γκρεμούς που ξεκινούσαν μισό μέτρο από το πάτημα της ρόδας!!!

Η ανακούφιση έρχονταν όταν επιτέλους στη Χρίσταινα γίνονταν η στάση. Εκεί οι μεγαλύτερες σε ηλικία μανιάτισσες δημιουργούσαν, ανακουφισμένες πλέον , μια ιδιότυπη ρούγα και κουτσομπόλευαν όλους, ενώ εμείς πιτσιρίκια πλακωνόμασταν στα νόστιμα σουβλάκια και τις τραγανές τηγανιτές πατάτες.

Ποιός δεν φέρνει στη θύμηση του , στις κορυφές των υψωμάτων που φτάνοντας τες με το λεωφορείο ξεπρόβαλαν τα κτίρια -πολεμίστρες όπου μετά πια από τον πόλεμο είχαν μετατραπεί σε όμορφα, γραφικά εστιατόρια με κύριο σπεσιαλιτέ γίδα βραστή!!!

Δείτε  Ημέρα Χριστουγέννων κάποτε στη Μάνη....!! Αφήγημα.

Σήμερα πλέον, με την έναρξη της λειτουργίας της νέας εθνικής οδού Τρίπολης-Σπάρτης,εμείς οι παλαιότεροι,  αγναντεύοντας…. εκεί… στο βάθος (!!), τη διάσελο των βουνών,  διαβαίνοντας πλέον τον καινούργιο δρόμο ,και  γνωρίζοντας ότι από εκεί πέρναγε ο παλιός , είναι βέβαιο  θα μας θυμίζει πως μέσα σε αυτό τον «παλιόδρομο», κρύβονται θαμμένες οι παιδικές μνήμες, τα παιδικά χαμόγελα,τα λαχαταριστά νόστιμα σουβλάκια που πέφταμε με τα μούτρα,  η αγωνία της προσμονής να τελειώσει επιτέλους το ταξίδι, συναισθήματα που συνέθεταν εν τέλει την ίδια την νεότητα μας, ενώ παράλληλα στη θύμηση μας θα έρχονται  οι γλυκές αγαπημένες  φυσιογνωμίες των δικών μας ανθρώπων που τότε με στοργή και προσήλωση μας συνόδευαν και που ίσως για πολλούς από εμάς δεν υπάρχουν πιά!!!

Ο καινούργιος δρόμος θα φέρει ασφαλώς την Μάνη και γενικότερα την Λακωνία  πιο κοντά σε όλους με αφετηρία την Αθήνα και τον Πειραιά, όμως θα απομακρύνει και τις τελευταίες μνήμες μιας νεότητας που σε αυτό τον άδειο πλέον επαρχιακό δρόμο θα βρίσκονται διασκορπισμένες εδώ κι εκεί στις καταπράσινες ψυχρές πλαγιές των βουνών της Αρκαδίας ή στα πανέμορφα γραφικά μαγαζάκια όπως αυτό της Χρίσταινας…!!!!

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *