ΕΞΩ ΜΑΝΗ

O εκρηκτικός χορός του Ζορμπά στην Καλόγρια

 Από το βιβλίο :»Η Παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη». Ελένη Τζικάκου.

Εκδόσεις: Αδούλωτη Μάνη. Γ.Π.Δημακόγιανννης.

Εν μέσω Βαλκανικών πολέμων ο Νίκος Καζαντζάκης, νεαρός τότε νομικός, οραματιστής,ως λύση για ν΄αποφύγει την επιστράτευση αποφάσισε να επενδύσει στην αγορά μεταλλείου στη Μάνη, διότι οι επιχειρηματίες και οι απασχολούμενοι δεν επιστρατεύονταν οι ίδιοι, λόγω των μεγάλων αναγκών εξασφάλισης υλικών που είχαν προκύψει από την εμπλοκή της Ελλάδας στους Βαλκανικούς πολέμους.

Νίκος Καζαντζάκης
Νίκος Καζαντζάκης

Ο Καζαντζάκης αγόρασε το μεταλλείο της Πραστοβάς, κοντά στη Στούπα, στη Μάνη και μαζί με τον Γιώργη Ζορμπά από το Κολυντρό της Μακεδονίας , ασχολούνταν με την εξόρυξη λιγνίτη (κάρβουνο).Το μεταλλείο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 2 Απριλίου 1916 και ο Καζαντζάκης έφτασε στη Μάνη το Φθινόπωρο όπου έμεινε εκεί, κοντά δύο χρόνια.

Η πραγματική ιστορία με το Γιώργη (και όχι Αλέξη) Ζορμπά που έγινε βιβλίο διαδραματίστηκε στη Μάνη κατά την περίοδο της παραμονής τους εκεί.Η περίφημη σκηνή του χορού από την ομώνυμη ταινία που προβλήθηκε στον κινηματογράφο και πρωταγωνιστούσε ο Άντονι Κουίν στο ρόλο του Ζορμπά , είχε ως θέρετρο την ξανθή αμμουδιά της «Καλογριάς»  στη Στούπα.

Γιώργος Ζορμπάς
Γιώργος Ζορμπάς

(…) Ο Ζορμπάς έμεινε με μισάνοιχτο στόμα, πολεμούσε να καταλάβει, δεν τολμούσε να πιστέψει τόση ευτυχία.Άξαφνα μπήκε στο νόημα, χύθηκε απάνω μου, με άρπαξε από τον ώμο.

-Χορεύεις; Με ρώτησε με λαχτάρα, χορεύεις;

-Όχι

-Όχι !

Κρέμασε τα χέρια κατάπληκτος.

-Καλά, είπε σε λίγο, τότε να χορέψω εγώ, αφεντικό.Στάσου πιο πέρα, να μη σε αναποδογυρίσω.Χάι! Χάι!

Έδωκε ένα σάλτο, πετάχτηκε όξω από την παράγκα, πέταξε τα παπούτσια, το σακάκι,το γιλέκο, ανασήκωσε τα πανταλόνια ως το γόνατο , άρχισε να χορεύει. Το μούτρο του, μουντζαλωμένο ακόμα από το κάρβουνο, ήταν κατασκότεινο, τα μάτια του γυάλιζαν κάτασπρα.

Χύθηκε στο χορό, χτυπούσε τα παλαμάκια, πηδούσε, στρουφογύριζε στον αέρα, έπεφτε κάτω με λυγισμένα τα γόνατα κι αντιπηδούσε ανάερα καθιστός, σα λάστιχο.Άξαφνα τινάζουνταν πάλι αψηλά στον αγέρα, σαν να το ΄χε βάλει πείσμα να νικήσει τους μεγάλους νόμους, να κάνει φτερά να φύγει.Ένοιωθες μέσα στο σαρακοφαγωμένο αυτό ταγαριασμένο κορμί την ψυχή να μάχεται να συνεπάρει τη σάρκα να χυθεί μαζί της, αστροβολίδα , μέσα στο σκοτάδι.Τίναζε η ψυχή το κορμί, κι αυτό έπεφτε, δε βαστούσε πολλή ώρα στον αγέρα, το ξανατίναζε, ανήλεη , λίγο τώρα πιο αψηλά, μα πάλι το έρμο ξανάπεφτε αγκομαχώντας. Ο Ζορμπάς μάζευε τα φρύδια , το πρόσωπο του είχε πάρει ανησυχιαστικιά σοβαρότητα δε σκλήριζε πια, με σφιγμένα τα δόντια ο Ζορμπάς μάχουνταν να φτάσει το αδύνατο.

Σκηνή από την ταινία με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν
Σκηνή από την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν

Σε άλλο σημείο: (…) » Μη κακοκαρδίζεις, αφεντικό, δεν βρίσκεις άκρα, άλλα λόγια , ρε παιδιά. Εγώ συλλογίζομαι την ώρα ετούτη το φαϊ, την κότα και το πιλάφι (…)

Ας φάμε πρώτας, ας σαβουρώσουμε πρώτας, κι ύστερα βλέπουμε.Ένα-ένα με τη σειρά του. Τώρα μπροστά μας είναι πιλάφι, αύριο θα΄ναι μπροστά μας λιγνίτης, λιγνίτης το λοιπόν ο νους μας (…) Όχι μισές δουλειές-κατάλαβες.

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ σελ. 81,82, 46

Παρόμοιο άρθρο: Η Ιστορία του Νίκου Καζαντζάκη στην μαγευτική «Καλογριά της Στούπας

Δείτε  Θαλάμαι(Κουτηφάρι) : "Στην σκιά των πλατάνων"

 

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *