ΑΡΘΡΑ Λαογραφία Μάνης

Όταν η Κρήτη πάει στη Μάνη….

asigoniamani3
Χορός από τους Κρήτες στα Μανιάτικα χώματα.Φώτο http://flashnews.gr/

Για άλλη μια φορά στις συγκινητικές εκδηλώσεις (17 Μαρτίου 2016) στην Μάνη και δη στην Αρεόπολη, για την επέτειο της εξέγερσης των Μανιατών εναντίον του τουρκικού ζυγού που έλαβε χώρα 195 χρόνια πριν, στις 17 Μαρτίου 1821, παρεβρέθησαν τα αδέλφια μας από την Κρήτη και συγκεκριμένα από την Ασή Γωνιά.

Είθισται άλλωστε μετά την αδελφοποίηση να γίνονται επισκέψεις εκατέρωθεν στις εκδηλώσεις των δύο λαών είτε αυτές γίνονται στην Ασή Γωνιά, είτε στη Μάνη.

Ασή Γωνιά: Με τον συμπατριώτη τους Δημήτρη Καμπουράκη
Ασή Γωνιά: Με τον συμπατριώτη των Κρητών Δημήτρη Καμπουράκη

Έτσι οι Μανιάτες παρεβρίσκονται κάθε χρόνο στις 3 Νοεμβρίου στις εορταστικές εκδηλώσεις των κατοίκων της Ασή Γωνιάς που γίνονται την γιορτή του Άη Γιώργη του Μεθυστή και αντίστοιχα οι τελευταίοι παρεβρίσκονται στην Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου κατ΄έτος.

 

Η παρουσία των Μανιατών έχει να κάνει με την ιστορία του χωριού, όπου όπως αναφέρει, εδώ, εκατοντάδες Μανιάτες με επικεφαλής τον Πετροπουλάκη, κατέβηκαν στην Κρήτη να τη βοηθήσουν στην μεγάλη, πολυαίμακτη , μα ατυχή επανάσταση του 1866-69. Κάμποσοι από αυτούς έχυσαν το αίμα τους , πολεμώντας τους Τούρκους με αποτέλεσμα να μη ξαναδούν την αγαπημένη τους πατρίδα τη Μάνη, και να είναι θαμμένοι σε αυτό το χωριό.

Δείτε τα βίντεο με τους χορούς των Κρητών στις εκδηλώσεις στην Αρεόπολη: Βίντεο (Flashnews Gr)

 

Βίντεο (http://www.omorfimani.gr/:

 

Δημοσιεύτηκε από Όμορφη Μάνη στις Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Σχόλια

Δείτε  Η Μανιάτικη ιστορία του Τσακανίκα.
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

One Reply to “Όταν η Κρήτη πάει στη Μάνη….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *