ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Λαογραφία Μάνης Περιηγήσεις στη Μάνη

Aρεόπολη: «Πανέμορφη και γιορτινή»

Κείμενα-Φώτο: Όμορφη Μάνη

Η Πρωτεύουσα της Μάνης, Αρεόπολη, την μεγάλη ημέρα της επετείου της, φάνταζε παραμυθένια και ιστορική.

Το κρύο αλλά και ο αέρας , πράγμα σύνηθες για αυτό τον τόπο, δεν εμπόδισε εκατοντάδες ανθρώπους από όλη τη Μάνη και τα περίχωρα, αλλά και ταξιδιώτες από τον μακρινό Πειραιά να την επισκεφθούν  και να γιορτάσουν μαζί της , την ιστορική αυτή ημέρα.

Μικρές νεανικές παρέες,οικογένειες με  παιδιά, γέροντες με τη συντροφιά τους ή  με άλλους συνομήλικους τους  , όλοι μαζί, συνέθεταν μια πανέμορφη, ανθρώπινη εικόνα της Αρεόπολης. Μιας Αρεόπολης που, λόγω εποχής, τις άλλες ημέρες  είναι ήρεμη και ερημική.Ετούτη όμως την ημέρα της μεγάλης επετείου , ανάμεσα σε ιππείς, σε εικονικούς πολεμιστές με τα καριοφίλια τους, σε ένδοξες μανιάτισσες γυναίκες με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, σε οπλαρχηγούς με τις  φουστανέλες τους, όλα δείχνουν μια διαφορετική πόλη από ότι την γνωρίζουμε τους υπόλοιπους μήνες.

Αρεόπολη Ώρα 8.30 17 Μαρτίου .Φώτο Όμορφη Μάνη
Αρεόπολη Πλατεία Αθανάτων Ώρα 8.30 17 Μαρτίου .Φώτο Όμορφη Μάνη

Πρωϊ-πρωϊ οι άνθρωποι του Δήμου ρύθμιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την γιορτή που θα ακολουθούσε στις δύο πλατείες , αυτή των Αθανάτων αλλά και εκείνη της 17 Μαρτίου 1821 στην εκκλησία των Παμεγίστων Ταξιαρχών.

Από τις 10.00 και μετά άρχισαν να γεμίζουν σιγά-σιγά οι δύο πλατείες. Όσοι προλάβαιναν έμπαιναν μέσα στα γραφικά μαγαζάκια που ήταν ζεστά, ενώ οι υπόλοιποι, πιο τολμηροί, κάθονταν έξω στις πολύχρωμες καρέκλες με τα τραπεζάκια  σαν να είναι καλοκαίρι.

Ο Βουλευτής Ν.Δ Κώστας Κατσαφάδος
Ο Βουλευτής Ν.Δ Κώστας Κατσαφάδος.Φώτο Όμορφη Μάνη

Γύρω στις 10.30 κατέφθαναν οι πρώτοι επίσημοι.

Έτσι διακρίναμε τον Βουλευτή Ά Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας κον Κώστα Κατσαφάδο να απολαμβάνει μανιάτικο καφέ συντροφιά με τον πατέρα του και φίλους , στο μαγαζί του  Π.Γούδη στην πλατεία Αθανάτων. Δίπλα σε άλλο τραπέζι  ο Μαθηματικός- Οικονομολόγος και πολιτευτής Παναγιώτης Κυρίμης απολάμβανε κι εκείνος το μανιάτικο πρωϊνό μαζί με τους Αλέξανδρο Αργουδέλη Αντιδήμαρχο Πειραιά και τον  Γιάννη Βοϊδονικόλα Πρόεδρο του Έ Διαμερίσματος Πειραιά.

Δείτε  Τσαπατσάρης Σπύρος: "Ο Καριώτης βιολιτζής και ανιδιοτελής πατριώτης"
Γιώργος Βοϊδονικόλας. Παναγιώτης Κυρίμης, Αλέξανδρος Αργουδέλης.Φώτο Όμορφη Μάνη
Γιάννης Βοϊδονικόλας. Παναγιώτης Κυρίμης, Αλέξανδρος Αργουδέλης.Φώτο Όμορφη Μάνη

Διακρίναμε ακόμα την έλευση στην Αρεόπολη  του Δημάρχου Πειραιά κου Γιάννη Μώραλη ο οποίος χαιρέτησε έναν-έναν όλους τους παρεβρισκομένους πολίτες και Βουλευτές, του Μανιάτη Δικηγόρου κου Πέτρου Μαντούβαλου, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Πειραιά κου Παναγιώτη Καλογερόγιαννη, του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης  Doctor Ανάργυρο Μαριόλη, ο οποίος συνόδευε  τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κον Πέτρο Ανδρεάκο ,αλλά και  τον επιχειρηματία Μιχάλη Κουλιζάκο.

Φώτο Όμορφη Μάνη
Φώτο Όμορφη Μάνη

Όλοι μαζί, όπως και ο υπόλοιποι πολιτικοί και στρατιωτικοί επίσημοι που δεν φθάνουν μια σελίδα για να κατονομάσουμε (ας μην μας αδικούν) , κατευθύνθηκαν στην πλατεία της 17 Μαρτίου 1821 για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του ξεσηκωμού των Μανιατών.

Φώτο Όμορφη Μάνη
Φώτο Όμορφη Μάνη

Μετά τις ομιλίες, την κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση, σιγά-σιγά όλοι οι επίσημοι αποχωρούσαν και έμεναν έως αργά το βράδυ πολίτες , μανιάτες, να απολαμβάνουν την ημέρα σύμβολο για την Μάνη όπως είναι η 17 Μαρτίου.

Μια βόλτα το ίδιο απόγευμα ήταν αρκετό να σε μελαγχολήσει καθώς μετά την πολυκοσμία της ημέρας , τα τραγούδια, τις επισημότητες και όλα αυτά, η Αρεόπολη έπαιρνε ξανά αυτό το μουντό μοναχικό  χρώμα της , κάτω από ένα ψυχρό καιρό και με τον αέρα να βουϊζει ενοχλητικά από κάποια στιγμή και μετά, στα αυτιά των λιγοστών ανθρώπων κατοίκων της που χρόνια μαθημένοι συναντούν την μοναξιά ολόκληρους χειμώνες , όταν οι φιέστες τελειώσουν και τα πολύχρωμα  φώτα  σβήσουν!!

…κάτι σημαιάκια θυμίζουν ότι κάτι συνέβη το πρωϊ εδώ…!!!!

Μετά το τέλος της γιορτής.Φώτο Όμορφη Μάνη
Μετά το τέλος της γιορτής.Φώτο Όμορφη Μάνη

 

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *