Λαογραφία Μάνης Περιηγήσεις στη Μάνη

17 Μαρτίου 1821-Αρεόπολη: «Τιμή στους αγωνιστές, γιούχα σε πολιτικούς».Φώτο-Βίντεο.

Κείμενο: Όμορφη Μάνη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και….γιούχα  ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Αρεόπολη για την ένδοξη επέτειο της Επανάστασης από τους Μανιάτες στις 17 Μαρτίου 1821.

Πλήθος κόσμου αλλά και  εκπρόσωποι της  πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας  της χώρας  έδωσαν παρόν  στις εορταστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Μάνης Αρεόπολη τιμώντας τους Μανιάτες αγωνιστές με πρώτο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, οι οποίοι στην ιστορική πλατεία της Αρεόπολης μπροστά από την Μητρόπολη της έδωσαν όρκο τιμής 195 χρόνια πριν , στις 17 Μαρτίου 1821, ανάβοντας  πρώτοι από όλη την υπόλοιπη σκλαβωμένη Ελλάδα την σπίθα της Επανάστασης και του ξεσηκωμού του γένους.

Η ιστορική Αρεόπολη, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν , αέρας και κρύο, γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας οι οποίοι πιστοί στο ραντεβού της Μάνης με την ιστορία της, τίμησαν την ημέρα αυτή όπως αξίζει στους ήρωες της.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κος Πέτρος Ανδρεάκος καλωσόρισε όλους τους επισήμους, τους φίλους από την Κρήτη, που κάθε χρόνο τέτοια ημέρα δίνουν παρόν, αλλά και τον απλό κόσμο, Μανιάτες και μη οι οποίοι για μια ακόμη χρονιά παραβρέθηκαν στην κορυφαία εκδήλωση της Μάνης.

Επίσημος καλεσμένος ομιλητής ήταν ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας κος Δημήτρης Καμπουράκης ο οποίος στον λόγο του, αφού ευχαρίστησε εκείνους που τον κάλεσαν με πρώτο τον Δήμαρχο κο Ανδρεάκο ,έκανε αναφορά στον ξεσηκωμό της Ελλάδας το 1821 ο οποίος αναμφίβολα ξεκίνησε από την Μάνη στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη γεγονός που δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ από κανέναν ιστορικό.»Η Μάνη και η Αχαϊα ήταν τα κορυφαία σημεία αναφοράς εκείνης της εποχής», τόνισε, «η Αχαϊα στο πολιτικό κομμάτι και η Μάνη στο στρατιωτικό , μόνο που όσο και αν οι πολιτικές διεργασίες εξελίσσονταν ,εάν το στρατιωτικό δεν συνηγορούσε, όπως συνέβη στη Μάνη, δεν θα ξεκινούσε καμία επανάσταση ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.Ο κος Καμπουράκης , αναφέρθηκε στη σημαία της Μάνης στην οποία δεν γράφτηκε η φράση «Ελευθερία ή Θάνατος» απλά γιατί οι Μανιάτες ζούσαν ουσιαστικά ελεύθεροι και τότε, αλλά «Ταν η Επι Τάς» φράση που χρησιμοποίησαν οι Σπαρτιάτες και σήμαινε  «Νίκη ή Θάνατος».

Δείτε  Μάνη: " Το Μοιρολόϊ της μανιάτισσας"

Ο Δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην παρουσία των ηρωϊκών Μανιατών σε ολόκληρη την χώρα, επίσης μίλησε για την μάχη της Βέργας όπου οι ηρωϊκές Μανιάτισσες κατατρόπωσαν τον αήττητο  έως τότε Ιμπραήμ στην μάχη του Διρού αλλά και την ικανότητα και το ψυχικό σθένος των Μανιατών οι οποίοι ακόμα και ξυπόλητοι, μόνο με το καριοφίλι τους, διάβαιναν ολόκληρα βουνά προκειμένου για την επίτευξη της  ελευθερία τους, ενώ αναρωτήθηκε ποιός σημερινός Έλληνας θα το τολμούσε.Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις εμφυλιακές τάσεις που επέδειξαν οι Έλληνες κατά την επανάσταση, πράγμα που όπως τόνισε συμβαίνει έως και σήμερα, δυστυχώς.

Κλείνοντας την ομιλία του και αφού τόνισε ότι κάθε χρόνο επισκέπτεται την Μάνη φώναξε χαρακτηριστικά : «Ζήτω η Μάνη».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης , ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση υπήρξε από την παρουσία και τον χαιρετισμό των Κρητών-αδελφών της Μάνης από την Ασή Γωνιά, οι οποίοι παρεβρίσκονται στις εκδηλώσεις κάθε χρόνο.

Στη συνέχεια έγινε αναπαράσταση στην ιστορική πλατεία της Επανάστασης από μαθητές και τοπικές οργανώσεις και ακολούθως  πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Αθανάτων όπου βρίσκεται το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Την τελετή επισκίασαν οι αποδοκιμασίες του κόσμου προς τον κον Παναγιώτη Κουρουμπλή , εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, αλλά και τον Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος εκπροσωπούσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σημείο αναφοράς είναι και η αντίδραση του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κου Πέτρου Ανδρεάκου ο οποίος ενοχλημένος  από τις αποδοκιμασίες και μιλώντας στο μικρόφωνο καταφέρθηκε προς το πλήθος και εκείνους που αποδοκίμαζαν χαρακτηρίζοντας τους «κάφρους» και ότι κακώς συμβαίνει αυτό διότι οι αποδοκιμαζόμενοι είναι  φιλοξενούμενοι στη Μάνη.

Η τελετή έκλεισε με την καθιερωμένη παρέλαση.

Δείτε φώτο , βίντεο:

Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Όμορφη Μάνη
Φώτο Όμορφη Μάνη
Φώτο Μιχάλης Κουλιζάκος
Φώτο Μιχάλης Κουλιζάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Όμορφη Μάνη
Φώτο Όμορφη Μάνη
Φώτο Όμορφη Μάνη
Φώτο Όμορφη Μάνη
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Φώτο Πέτρος Αθανασάκος

 

Το βίντεο με τις αποδοκιμασίες (Δημοσιεύθηκε από Tissiphoni) :

Σημείωση : Ευχαριστούμε τον κο Πέτρο Αθανασάκο,ακούραστο αγωνιστή για την προβολή της Μάνης και των δραστηριοτήτων της, για την έγκριση του να δημοσιευθούν σε αυτό μας το άρθρο φωτογραφίες του.

Δείτε Ολόκληρη η τελετή εδώ http://www.report24.gr/:

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *