ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Οίτυλο: «Μεγαλοπρεπές και Ιστορικό»

Οἳ δ᾽ εἶχον κοίλην Λακεδαίμονα κητώεσσαν,
Φᾶρίν τε Σπάρτην τε πολυτρήρωνά τε Μέσσην,
Βρυσειάς τ᾽ ἐνέμοντο καὶ Αὐγειὰς ἐρατεινάς,
οἵ τ᾽ ἄρ᾽ Ἀμύκλας εἶχον Ἕλος τ᾽ ἔφαλον πτολίεθρον,

οἵ τε Λάαν εἶχον ἠδ᾽ Οἴτυλον ἀμφενέμοντο,

ΙΛΙΑΔΟΣ – ΡΑΨΩΔΙΑ Β΄(στίχοι  : 581-585)

 

Κείμενα -Φώτο Όμορφη Μάνη

Τι να πει και τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος αναφερόμενος στο Ομηρικό Οίτυλο.

Oitylo 1

Είναι αναμφίβολα γεγονός ότι η άλλοτε κραταιά Πρωτεύουσα της Μάνης το επονομαζόμενο και Βοίτυλον διαθέτει εκτός από την φυσική ομορφιά του και τεράστια περήφανη ιστορία για τον τόπο.

Άλλωστε εκτός των άλλων από αυτό το χωριό καταγόταν και ο Ηλίας Τσαλαφαντίνος ήρωας-αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 21΄ο οποίος χαρακτηρίσθηκε και όχι άδικα ως ο αγνός και ταπεινός αγωνιστής με έλλειψη φιλοχρηματίας αφού αποποιήθηκε αμοιβή από την τότε επαναστατική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 1823 αξίας 2.000 γρόσιων ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του λέγοντας χαρακτηριστικά «Το Έθνος είναι ακόμα φτωχότερο από μένα τον φτωχό».

Οίτυλο.Ηλίας Τσαλαφαντίνος.Φώτο Όμορφη Μάνη
Οίτυλο.Ηλίας Τσαλαφαντίνος.Φώτο Όμορφη Μάνη

Το Οίτυλο κτισμένο αμφιθεατρικά επάνω από το Καραβοστάσι σε εξαιρετικά στρατηγικό σημείο με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο  βλέποντας το ακόμα και από μακριά σε μαγεύει.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει το άγαλμα του Ηλία Τσαλαφαντίνου , δίπλα ακριβώς από το ιστορικό σχολείο του Οιτύλου.Στο καφενείο με την ονομασία «Κάστρο»  , ένα από τα δύο που λειτουργούν σήμερα ή τουλάχιστον το χειμώνα, βρήκαμε την κυρία Αγγελική η οποία μας φίλεψε ουζάκι με μεζεδάκι.Η ίδια μας ενημέρωσε ότι τον χειμώνα ζουν περί τους 200 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι οι κάτοικοι του ιστορικού χωριού πολλαπλασιάζονται αισθητά.

Οίτυλο: Καφενείο "Το Κάστρο". Διακρίνεται η κυρά Αγγελική
Οίτυλο: Καφενείο «Το Κάστρο». Διακρίνεται η κυρά Αγγελική.Φώτο Όμορφη Μάνη

Το Οίτυλο, σύμφωνα με την κυρία Αγγελική, παρά την ιστορικότητα του είναι και αυτό θύμα της εγκατάλειψης ολόκληρου του τόπου της Μάνης , αφού οι κάτοικοι του το έχουν εγκαταλείψει προς εύρεση εργασίας και καλύτερης τύχης.

Κι όμως η ομορφιά του είναι απερίγραπτη. Τα χαμηλά σπιτάκια του με τις κατακόκκινες κεραμοσκεπές, συμμετρικά δομημένα δημιουργούν μια μαγευτική εικόνα.

Οίτυλο. Η πλατεία.Φώτο Όμορφη Μάνη
Οίτυλο. Η πλατεία.Φώτο Όμορφη Μάνη

Η μεγάλη πλατεία του χωριού με την πέτρινη γούρνα σε συνδυασμό με την θέα  είναι ο ορισμός για έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει , ενώ και λόγω του σημείου που βρίσκεται, το Οίτυλο δίνει στον επισκέπτη μια αίσθηση ανωτερότητας , αφού στέκει ψηλά περήφανο θαρρείς και ελέγχει όλη τη Μάνη: Δυτική και Ανατολική!!! Και δεν είναι τυχαίο διότι μην  ξεχνάμε ότι πριν την εφαρμογή του νόμου  «Καποδίστρια» ολόκληρη η Μάνη υπαγόταν στον ομώνυμο Δήμο αυτόν του Οιτύλου.

Οίτυλο. Πηγή στην Πλατεία.Φώτο Όμορφη Μάνη
Οίτυλο. Πηγή στην Πλατεία.Φώτο Όμορφη Μάνη

Για την ιστορικότητα του δεν αναφερόμαστε σε αυτό το άρθρο, άλλωστε το κάνουμε σε τόσα άλλα, όμως μπήκαμε σε πειρασμό να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Τζικάκου » Η Παραδοσιακή Διατροφή στη Μάνη» Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη του Γιώργου Π. Δημακόγιαννη το οποίο στη σελίδα 152 αναφέρεται στην Μεγάλη Γιορτή των Μεδίκων :

Δείτε  Κοίτα η "Πολυπυργού".

 Η Μεγάλη Γιορτή των Μεδίκων

      και το μυστικό της κυρούλας Ανθής

Ο ευγενής Ιταλός, Πέντρο-Πιέρο Μέντικο εξ Αθηνών, ήταν απευθείας απόγονος του Λορέντσο Μέντικο του λεγομένου «Πρεσβύτερου» (1394-1440), γιού του Τζοβάνι Μέντικο , που εθεωρείτο ο πρώτος των μεγάλων Μεδίκων της Φλωρεντίας.
Ο Μέντικο μετέβη στο Ναύπλιο ως σύμβουλος του δούκα Ατζαγιόλι του Ενετικού αλλά διέφυγε στο Μέζαπο της Μάνης για να αποφύγει τον Τουρκικό κίνδυνο. Εκεί φιλοξενήθηκε από τον τοπάρχη Κοντόσταυλο ο οποίος εκτιμώντας την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Πιέρρου (επί το ελληνικότερον) Μέδικου τον πάντρεψε με την κόρη του Ανθή. Η δημοφιλία όμως του Πιέρρου ενόχλησε τον Κοντόσταυλο, ο οποίος θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την κυριαρχία του τον δολοφόνησε. Η Ανθή που κυοφορούσε το πρώτο τους παιδί φοβήθηκε, εγκατέλειψε το σπιτικό της και κατέφυγε στο Οίτυλο όπου και εγκαταστάθηκε .Εκεί έφερε στο φως τον γιό της που του έδωσε το όνομα του πατέρα του. Ο γιός της μεγαλώνοντας έγινε σημαντικός άνθρωπος, παντρεύθηκε και απέκτησε έξι γιούς τον Μιχελή ή Μιχαήλ, τον Κουρή ή Κούρο , τον Ιωάννη ή Ράζελο («ξυρισμένο’), τον Λουκά ή Τσαχούτα, τον Γάϊο ή Γάτο και τον Σαλμπάνο («ελεύθερο») που μαζί με τον υπηρέτη τους Μπαζίνα , τον έμπιστο ψυχογιό της Ανθής, είναι οι πρόγονοι των σημερινών Μεδίκων του Οιτύλου.Η κορούλα Ανθή, όπως την αποκαλούν , άφησε διαθήκη και εφτασφράγιστο μυστικό στους απογόνους της που τηρείται απαρέγκλιτα και απαρασάλευτα έως σήμερα.
«Πάντες οι Μέδικοι αφίνομεν εντολή να εορτάζητε ομού άπαξ του έτους κατά την ημέρα των Χριστουγέννων, καθ΄ην να εκκλησιάζεσθε πάντες είς τον ναόν του Σωτήρος της οικογενείας των Κακασαγκιάνων με τους οποίους έχομεν έλθη εις συμφωνίαν δια τούτο, μέχρις ότου κτίσητε οικογνειεακόν ιδικπόν σας ναόν και μετά τον εκκλησιασμόν πάντες να μεταβαίνητε να χαιρετάτε τον κατ΄έτος εκείνο υποχρεωτικώς οφείλοντο να εορτάζει αδελφόν, αρχής γενομένης κατά την ηλικίαν από του μεγαλύτερου , να συντρώγητε, να συνδιασκεδάζητε καθ΄όλην την ημέραν και περί το τέλος της εορτής να γίνηται η ανακοίνωσης του οικογενειακού μυστικού είς τους ενήλικους άρρενας Μεδίκους, αυτό δε να συνεχίσουν και οι απόγονοι σας δια μέσου των αιώνων, εφ΄όσον υπάρχουν άρρενες Μέδικοι.Κατά την ημέραν εκείνην οφείλουν πάντες να προσέρχωνται είς την εορτή, πάσα προστριβή, διαφορά έχθρα, μίσος μεταξύ των μελών της οικογένειας των Μεδίκων οφείλει να λησμονήται»
Το ιστορικό σχολείο του Οιτύλου. Φώτο Όμορφη Μάνη
Το ιστορικό σχολείο του Οιτύλου. Φώτο Όμορφη Μάνη

 

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *