Λαογραφία Μάνης

Η δημόσια βιβλιοθήκη Αρεοπόλεως.

Με την υπ΄αριθ. 10767/7-10-1972 (ΦΕΚ 859,Β, 19-10-1972) κοινή απόφαση των υπουργών Προγραμματισμού και Κυβερνητικής Πολιτικής, Οικονομικών και Πολιτισμού και Επιστημών.

«Έχοντας υπ΄όψιν:

1.Την προσφερόμενη υπό τη Κας Φτέρη συλλογήν βιβλίων αποτελούμενην εξ εξ χιλιάδων-6.000- τόμων βιβλίων ων η αξία υπερβαίνει το εκατομμύριον…

Ιδρύεται εν Αρεοπόλει Λακωνίας βιβλιοθήκη υπό το όνομα «Βιβλιοθήκη Αρεοπόλεως Λακωνίας» διεπόμενη υπό των διατάξεων του ΑΝ 1362/1949 κυρωθέντος δια του Ν2113/1952″.

 Δημόσια Βιβλιοθήκη Αρεόπολης
Δημόσια Βιβλιοθήκη Αρεόπολης.Φώτο Όμορφη Μάνη

Η Βιβλιοθήκη λοιπόν του Φτέρη δωρήθηκε από τη σύζυγο του στο Δημόσιο.Στεγάσθηκε αρχικά και για δέκα χρόνια περίπου σε αίθουσα του γυμνασίου (στην αριστερή ακραία είσοδο του πάνω ορόφου όπως βλέπουμε το κτίριο από την εμπρόσθια όψη με ανεξάρτητη είσοδο από τη πίσω πλευρά του) και ακολούθως μεταστεγάσθηκε σε μισθωμένο ισόγειο οίκημα στην πλατεία Αθανάτων (αγιάτικο). Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης καθώς και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Φτέρη  έγιναν στις 17 Μαρτίου 1974 (εφημερίδα η Απογευματινή της 25-3-1974.Το Βήμα της 7-3–74 και της 18-3-74 καθώς και τα Νέα της 13-3-74 προανήγγειλαν το γεγονός.

Σήμερα η Βιβλιοθήκη διαθέτει περί τους 10.000 τόμους βιβλίων από αγορές και προσφορές Μανιατών και καλύπτει ευρύτατο φάσμα θεμάτων εξυπηρετεί δε τις ανάγκες των μαθητών (πέραν της σχολικής βιβλιοθήκης) , των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών κατά τους μήνες των διακοπών τους στη Μάνη καθώς και ερευνητών της ιστορίας και της λαογραφίας της περιοχής αφού διαθέτει ειδική πτέρυγα γι΄αυτήν.

Στη μνήμη του Φτέρη η Μαρία Τσιριβάκου δώρησε  «δωρεά παρά οικογένειας Δημητρίου Τσιριβάκου» στη Βιβλιοθήκη με τα υπ΄αριθ 34310/73 και 35692/74 συμβόλαια του συμβολαιογράφου Αθηνών Γρηγ. Βουτεράκου δύο οικόπεδα έξω από την Αρεόπολη επί του δρόμου Γυθείου-Αρεοπόλεως.

Δείτε  Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων. 7 έως 12 Μαρτίου στο Σύνταγμα.

(Και η δημοτική βιβλιοθήκη Γυθείου είναι το κληροδότημα του Δημητρίου Καψάλη).

Πηγή: «Ιστορία Του Γυμνασίου & Λυκείου Αρεοπόλεως.Η Μάνη Κατά Τον Εικοστό Αιώνα.Σταύρου Πατρικουνάκου Δικηγόρου.

Εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη». Γ.Π.Δημακόγιαννης

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *