Περιηγήσεις στη Μάνη

Μάνη: «Ένα γλυκό κομμάτι της καρδιάς μας»!!

Η ευρύτερη περιοχή της Μάνης ξαφνιάζει τους επισκέπτες μόλις την αντικρίσουν για πρώτη φορά, αλλά πολύ γρήγορα γίνεται κομμάτι της καρδιάς τους, αφού οι ιδιαίτερα φιλικοί Μανιάτες φροντίζουν οι τουρίστες να λατρέψουν τον τόπο τους.

Η Μάνη βρέχεται από καθαρές κρυστάλλινες θάλασσες, οι οποίες σχηματίζουν γραφικά λιμανάκια και σπήλαια, ενώ κάποιες παραλίες της είναι φτιαγμένες από σκληρούς βράχους και άλλες από κάτασπρα βότσαλα ή αμμουδιές.

Μιλώντας γενικώς για Μάνη εννοούμε το μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου που καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο.  Η Μέσα Μάνη  χωρίζεται σε Προσηλιακή και Αποσκιαδερή.

Οι δύο τελευταίες ονομασίες έχουν να κάνουν με τον προσανατολισμό του κάθε οικισμού, δηλ. σε ποια μεριά του «αυχένα» του Ταΰγετου βρίσκεται. Οσοι «βλέπουν» στον Λακωνικό Κόλπο, δηλ. στην Ανατολή, ανήκουν στην Προσηλιακή Μάνη.

Η Μάνη έχει έκταση 1.800 τετρ. χλμ. και είναι ένα επιβλητικότατο άγριο βραχώδες τοπίο με λίγες ελιές και αρκετές φραγκοσυκιές. Εκεί, θα βρείτε υπέροχους μικρούς ορμίσκους και παραλίες, 250 χωριά και μικρούς οικισμούς, τους 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, 800 πυργόσπιτα, 7 κάστρα και πάνω από 1.000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Για την ονομασία της υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μία αναφέρει ότι προέρχεται από το περίφημο κάστρο της Μαΐνης, που κτίστηκε επί Λέοντα Σοφού, στις αρχές του 10ου αιώνα και πάνω σε αυτό ο Γουλιέλμος Βιλαρδουίνος έκτισε καινούργιο το 1248. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μάνης είναι τα πυργόσπιτά της. Στην ουσία, είναι τετράγωνοι μικροί πύργοι με στενά ορθογώνια παράθυρα, ίσα-ίσα να χωράει η κάννη του τουφεκιού. Ομως, λέγονται και πυργόσπιτα γιατί οι οικογένειες έμεναν εκεί μέσα.

Αξίζει να δείτε…

…τη Βάθεια, τον πιο γνωστό παραδοσιακό οικισμό της Μάνης. Η ανακαίνιση των πυργόσπιτών της από τον ΕΟΤ έβαλε τη Μάνη στον χάρτη των τουριστικών προορισμών.

…την Αρεόπολη, κάντε μια βόλτα στα στενά της και δείτε την πλατεία της Επανάστασης και τον ναό των Ταξιαρχών.

…να περπατήσετε το Οίτυλο και να δείτε το κάστρο της Κελεφάς, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Από κάτω, στο Λιμένι, βρίσκεται το παλάτι των Μαυρομιχαλαίων.

…την Κοίτα, με τα πολλά της πυργόσπιτα – γι’ αυτό την λένε και «Πολυπυργού». Εκεί, θα υπάρχει και ο ναός της Τουρλωτής, στους πρόποδες του βουνού, αφιερωμένος σε τρεις αγίους.

…τα σπήλαια του Διρού (Αλεπότρυπα, Καταφύγιο, Γλυφάδα), όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκα, αλλά και με τα πόδια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες τους είναι θέαμα μοναδικό.

…το φράγκικο κάστρο του Πασσαβά, κτισμένο τον 13ο αιώνα στα 11 χλμ. από το Γύθειο.

…τον Κότρωνα, και κάτω-κάτω το Πόρτο Κάγιο. Από εκεί σε 30΄ λεπτά πεζοπορία φθάνετε στον Φάρο στο Ταίναρο (κάβο Ματαπάς). Ο φάρος κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882.

Στο Ταίναρο στη θέση Στέρνες υπήρχε ναός του Ποσειδώνα, το ψυχοπομπείο και κατά παράδοση η Πύλη του Αδη. Αυτό είναι και μία από τις εκδοχές για το από πού έλκει το όνομά της η Μάνη. Από τη λατινική λέξη manes, που σημαίνει ψυχή.

…το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου κατά την παράδοση πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρις με την Ωραία Ελένη. Εκεί βρίσκετε και το μουσείο Τζανή Τζανετάκη, στον ομώνυμο πύργο.

…την Καστάνια  για λόγους ιστορικούς. Εκεί σκοτώθηκε ο Κων/νος Κολοκοτρώνης, πατέρας του Θεόδωρου σε μάχη με τους Τούρκους.

…τους Τάφοους των Διοσκούρων. Στην Άνω Καρδαμύλη μπορεί κανείς να συναντήσει τους τάφους των Διοσκούρων.

…το Ναό του Αγ. Σπυρίδωνα. Ναός του 6ου από όπου ο Κολοκοτρώνης με τον Μαυρομιχάλη ξεκίνησαν στις 22 Μαρτίου του 1821, για να πάνε στις 23 Μαρτίου να ελευθερώσουν την Καλαμάτα την πόλη που πρώτη απ’ όλες ελευθερώθηκε από τον Τούρκικο ζυγό.

Δείτε  Φωτογραφικές στιγμές της "Όμορφης Μάνης"

…τα πυργόσπιτα-Πύργοι. Άλλο αξιοθέατο που μπορεί να θεωρηθεί ως σήμα κατατεθέν της Μάνης, είναι οι Πύργοι και τα Πυργόσπιτα. Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε τον πύργο Μούρτζινου από τις αρχές του 19ου αιώνα. Στο Πετροβούνι, υπάρχει το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που ανήκει στον Πανάγιο τάφο, όπου κανείς μπορεί να δεί και μια θαυματουργή εικόνα, καθώς επίσης και ένα δεύτερο μοναστήρι στην περιοχή με το όνομα “Καράβελι” που χτίστηκε το 14ο αιώνα.

…την Αγία Σοφία. Στον ομώνυμο οικισμό υπάρχει το εκκλησάκι της Αγ. Σοφίας που χτίστηκε το 1605 και που μπορεί κανείς να διακρίνει ωραίες τοιχογραφίες Το φαράγγι του Ριντόμου. Ένα από τα καλύτερα φαράγγια στην Ελλάδα ισάξιο με το φαράγγι της Σαμαριάς. Το φαράγγι του Βυρού ένα αξιόλογο φαράγγι που περνά δίπλα από τον οικισμό της Αγ. Σοφίας και ξεκινάει από το διπλανό χωριό του Εξωχωρίου, για να καταλήξει στην παραλία της Καρδαμύλης.

Πού θα μείνουμε

Itilo Traditional Hotel (27330 59222)

Itilo Traditional Hotel

Το 4 **** ITILO TRADITIONAL HOTEL ξεπροβάλλει στο κέντρο του προστατευόμενου κόλπου του Νέου Οιτύλου στη Μάνη, σαν φυσική προέκταση του τοπίου που το περιβάλλει. Χτισμένο πάνω στο κύμα, δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να ζήσει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, όχι απλώς ατενίζοντας την θάλασσα αλλά και ακούγοντας την ακόμα και σε στιγμές ηρεμίας.

Oι Πύργοι της Εδέμ (27330 52990)

pirgoi-dirou2

Στο θεωρούμενο βασικό Κυκλώπειο οικισμό (τη Χαρούδα Πύργου Διρού) πάνω στα διατηρημένα θεμέλια μεγαλιθικών οικισμών, αναπαλαιώθηκαν 13 κτίρια (πύργοι – πυργόσπιτα) μέσα σε 16 στρέμματα φτιαγμένα με ευαισθησία και μεράκι. Με λιακωτά, καμάρες, ουλές, πέτρινες γέφυρες, μέσα σε ελαιώνα, κοντά στη θάλασσα, ζείτε μέρες ζωής που αναδύουν την ιστορία.

Κάστρο Μαΐνη (27330 51238)

maini

Το Κάστρο Μαΐνη είναι ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο Ξενοδοχείο στην Αρεόπολη Μάνης σχεδιασμένο με σεβασμό στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Λακωνίας δεμένη αρμονικά με την πλούσια κληρονομιά της Αρεόπολης και της Μάνης καλωσορίζουν τους επισκέπτες σε μία περιοχή σύμβολο για την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα. Εδώ στη φημισμένη Μάνη, στην ιστορική καρδιά της Αρεόπολης, το Κάστρο Μαΐνη ξετυλίγει τη μοναδική του φιλοξενία για ζευγάρια αλλά και όλη την οικογένεια κάθε εποχή του χρόνου.

Πού θα χορτάσουμε την πείνα μας

Ο «Τάκης» στο Λιμένι (2733051327) είναι η πιο γνωστή ψαροταβέρνα της περιοχής με καλοψημένα ψάρια, ενώ στο Καραβοστάσι (Νέο Οίτυλο ) οι επιλογές είναι δύο και καλές: ο «Μαύρος Πειρατής» (2733059363 ) για πεντανόστιμες κόκκινες γαρίδες Μάνης, ψάρι από το καΐκι τους και ψαρόσουπα σχεδόν πάνω στο κύμα και ο «Φάρος του Παντελή» (2733059204 ) επίσης για εκλεκτή ψαροφαγία.

Στην Αρεόπολη, στο κουτούκι του «Μπάρμπα-Πέτρου» (2733051205 ), για κλασικά αλλά και πιο πειραγμένα ελληνικά μαγειρευτά σε ένα χώρο με την πατίνα του χθες και φιλόξενη οικογενειακή ατμόσφαιρα. Στον Γερολιμένα ξεχωρίζει το «Επίλεκτον» (2733054227 ) για μεζέδες και ψάρι καθώς και για καφέ. Στην κλασική οικογενειακή ταβέρνα «Καμπινάρα» στον Πύργο Διρού γι’ αξιοπρεπή τοπικά πιάτα με λάδι από το ελαιοτριβείο τους (2733052256).

Όσα και να γράφουμε πάντως, οι φωτογρφίες μιλούν από μόνες τους…

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

Mani

pirgoi-dirou2

maini

maini

Πρώτη δημοσίευση :http://taxidia24.gr/2014/12/05/mani-afierwma-diamoni/

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *