Περιηγήσεις στη Μάνη

Μάθε για τη Μάνη…!!!

Μάνη, τόπος μουσειακός, μοναδικός, «ψαγμένη» επιλογή για την ιδιαιτερότητα του τοπίου της και των ανθρώπων της. Διακριτή και ξακουστή για την γενναιότητα, την εντιμότητα και την ντομπροσύνη των κατοίκων της.

Η Μάνη είναι η πιο ανεξάρτητη, επιβλητική και… αυστηρή συνάμα περιοχή της Ελλάδας. Σαγηνευτική, λιτή και παρθένα μπορεί κανείς να την περιγράψει με τρεις λέξεις : Ήλιος, Πέτρα, Θάλασσα.  Η πέτρα,  συναντάται παντού, στα καλντερίμια, στις εκκλησιές, στα σπίτια αλλά και στους πύργους που αντικρίζεις.

Ένα τραχύ και «αρσενικό» τοπίο που σηματοδοτεί την αντίσταση σε κάθε κατακτητή, γοητεύει για την σκληρότητά της και αγκαλιάζει  το πέρασμα της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Στέκεσαι εκεί που σταματά η Ευρώπη, στην νοτιοανατολική ηπειρωτική της πτέρνα, δίπλα σε ένα φάρο που προειδοποιεί τα πλοία να μείνουν μακριά από τα βράχια του Κάβο Γκρόσσο, στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας καταλαμβάνει τη μεσαία χερσόνησο της Πελοποννήσου και διασχίζεται κατά μήκος από το όρος Ταΰγετος, που αποτελεί τη σπονδυλική της στήλη, με τη σπάνια χλωρίδα και την απαράμιλλη ομορφιά, τις απόκρημνες πλαγιές, το θυμάρι και τη ρίγανη.  Οι δυο είσοδοι της Βέργα και Γύθειο , προσφέρουν εναλλακτικές διαδρομές , μέσω Σπάρτης  ή μέσω Καλαμάτας.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΝΗ
Οι εκδοχές από πού έλκει το όνομά της πολλές. Το λατινικό mainus ή manus ίσως προδίδει το όνομα της περιοχής καθώς η χερσόνησος του Μεζάπου, το γνωστό «Τηγάνι»,  μοιάζει με υπερφυσικό χέρι (στα λατικά manus). Άλλη εκδοχή η πύλη του Άδη στο Ταίναρο με τη λατινική λέξη manes που σημαίνει ψυχή. Συναντάται επίσης στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο θεός Μάνης (Ουρανός), πατέρας του Κρόνου και παππούς του Δία.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΝΗ
Η Μάνη γεωγραφικά διακρίνεται σε 3 περιοχές όπως περιγράφει ο Νικήτας Νηφάκος στα «Ήθη, χωριά και ιντράδες δια στίχων πολιτικών » το 1798:
«Το μέρος τ’ανατολικόν λέγεται Κάτω Μάνη  τα άλλα δυο τα δυτικά  Έξω και Μέσα  Μάνη».
Η βραχώδης , άνυδρη και άγονη γη διαμόρφωσε στους κατοίκους ασυμβίβαστο χαρακτήρα, αυστηρά ήθη, ψυχικό θάρρος, φιλοπατρία, σεβασμό στις παραδόσεις, την οικογενειακή τιμή και τους νεκρούς.  «Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις ημέρες, περιπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές.  Μια για τη θάλασσα , μια για τα βουνά της και μια για τους ανθρώπους της.»

Στη Μάνη βρίσκονται οι 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, 250 χωριά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φωλιασμένα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους περιμένουν να διηγηθούν την ιστορία τους στους επισκέπτες.  Πέτρινοι πύργοι , κάστρα , εκκλησίες με εξαίρετες αγιογραφίες, πολλά σπήλαια και φαράγγια για πεζοπόρους βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Σε ελάχιστη απόσταση από την ιστορική πρωτεύουσα , την Αρεόπολη από την οποία ξεκίνησε η εξέγερση των Ελλήνων το 1821, στο φημισμένο Δυρό , βρίσκεται το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο, Βλυχάδα, Καταφύγιο, Αλεπότρυπα, με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σαν λευκές κολώνες  που βγαίνουν μέσα από το νερό. 800 πυργόσπιτα, 7 κάστρα και πάνω από 1.000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Η Αρεόπολη πήρε το όνομά της από τον θεό του πολέμου Άρη προς τιμήν του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Δείτε  "Το Κοινοτικό Εν Λαγεία"!!!

Προχωρώντας νότια ,διασχίζοντας το γραφικό λιμανάκι του Γερολιμένα και τη Βαθειά φτάνεις στο ακρωτήριο Ταίναρο ,στις Πύλες του Άδη όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε νεκρομαντείο, ενώ στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα έχει κτιστεί ο ναός των Αγίων Ασωμάτων , Γαβριήλ και Μιχαήλ, των Αγγέλων των Ψυχών.  Μια σκοτεινή περιήγηση με μια βάρκα γύρω από το ακρωτήρι για να δείτε την Πύλη του Άδη, μια μπλε σπηλιά όπου οι ψυχές των τεθνεώτων εισέρχονταν στο Βασίλειο των σκιών. Δεν γίνετε να χάσεις το μοναδικό θέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Βόρεια της Αρεόπολης σε πολύ μικρή απόσταση το γραφικό Οίτυλο, η πόλη του Μενέλαου, το Λιμένι, η έδρα του Πετρόμπεη, και το Καραβοστάσι, όπου δωρικοί κίονες ξεπροβάλλουν ακόμα στο βυθό του , ολοκληρώνουν  τα χωριά του όρμου του Οιτύλου.

Από την άλλη πλευρά της  Έξω Μάνης, το τοπίο αρχίζει να αλλάζει . Τα λιόδεντρα πληθαίνουν καθώς περνάς τη Λαγκάδα , τον Άγιο Νικόλαο , τη Στούπα και την Καρδαμύλη και προχωράς προς την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Η Μάνη προσφέρει στον επισκέπτη πολλά αξιοθέατα.  Πέτρινοι πύργοι που ορθώνονται σαν κυπαρίσσια, σιωπηλά λείψανα των καιρών των κουρσάρων συναντώνται παντού, στα χωριά , στα βουνά, στα ακρογιάλια, 800 τον αριθμό, όπως ο πύργος των Μαυρομιχαλαίων στο Λιμένι , του Δουρέκα στο Νυφί, του Αντωνόμπεη Γρηγοράκη στον Αγερανό, των Καπιτσουναίων στη Λαγκάδα. Κάστρα και οχυρώσεις σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο , το Κάστρο του Πασσαβά στην Κάτω Μάνη, της Ζαρνάτας στην Έξω Μάνη και της Κελεφάς απέναντι από το Οίτυλο.

Εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια με εξαιρετικές τοιχογραφίες  παραπέμπουν στη βυζαντινή και μεταβυζαντινής ιστορία της περιοχής.  Ο ναός της Βασιλικής πάνω στο Τηγάνι του Μεζάπου, της Θεοτόκου και του Αγίου Ανδρέα στην Κυπάρισσο χρονολογούνται τον 5ο και 6ο μ.Χ. αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος στην Πλάτσα τον 9ο ή 10ο μ.Χ. , η Αγία Βαρβάρα στην Έρημο τον 12ομ.Χ. , η Μονή της Φανερωμένης ,ο ναός των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη, η Μονή  του Προφήτη Ηλία στις Γαϊτσές και η Μονή Δεκούλου στο Οίτυλο, στον τρούλο της οποίας είναι ζωγραφισμένος ο ζωδιακός κύκλος, μια σύνθεση αρχαίας ερμηνείας και χριστιανικής παραδοχής των φυσικών φαινομένων, όπου το 1769 πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των Γερόντων της Μάνης για να πάρουν απόφαση για τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (Ορλωφικά).

Η περιοχή διαθέτει μεγάλο δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία όπως η διαδρομή Πύργος Δυρού – Προφήτης Ηλίας, Κότρωνας -Γωνέα – Μοναστήρι Σωτήρα, Δρυμός – Παλαιοχώρι και το Εθνικό μονοπάτι 32 που συνδέει την Καρδαμύλη με τη Βυτίνα Αρκαδίας.
Στη Μάνη παράγεται άριστης ποιότητας ελαιόλαδο, μέλι , σύκα , χαρούπια και λούπινα , προϊόντα κτηνοτροφίας  καθώς και το γνωστό  σύγκλινο.

Πώς θα πάτε 
Θα ακολουθήσετε την ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, και έπειτα θα συνεχίσετε με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Στον κόμβο της Τρίπολης συνεχίζετε στην έξοδο προς Σπάρτη. Μετά τη Σπάρτη κατευθύνεστε προς το Γύθειο και στρίβετε στη διασταύρωση προς Αρεόπολη. (Περίπου 3 ½ ώρες)

Πρώτη Δημοσίευση: http://www.protothema.gr/

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *