ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

«Όσο κοντά είναι οι στέγες των σπιτιών, τόσο μακριά βρίσκονται οι καρδιές των ανθρώπων»!!

«Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήτανε τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα, κι όμως ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα».

(Θέμα εκθέσεως Πανελληνίων Εξετάσεων το 1985!!! 30 Χρόνια μετά επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε)

Σηκώθηκα πολύ πρωϊ, την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων. Όλοι μαζί με μια μοναδική οικογενειακή αύρα,  γαλήνια ψυχή και θετική ενέργεια περάσαμε  εχθές μια  υπέροχη ημέρα.

Ο καιρός καλός με λίγη ψύχρα , χειμώνας άλλωστε, και γω εκστασιασμένος αγνάντευα τις κορυφογραμμές του Σαγγιά.Το ξημέρωμα στη Μάνη είναι μαγευτικό.Η ανατολή του ηλίου δημιουργεί χρυσαφένια λαμπυρίσματα στους γυμνούς και απότομους βράχους.Στο διάσελο των κορυφογραμμών του Σαγγιά, ξεχωρίζουν σαν μικρά τετραγωνισμένα  κυβάκια τα χωριουδάκια με τους πύργους τους, ενώ οι πεδιάδες μέσα σε ένα γκριζοπράσινο μοτίβο νιώθεις ότι σε κοιτούν ήρεμες και σιωπηλές.Κάποιο γεράκι ακούγεται από μακριά που πρωϊ πρωϊ έχει βγει για να βρει την τροφή του, ενώ ο κόκορας στο διπλανό σπίτι δεν έχει σταματήσει να φωνάζει παρότι ο ήλιος έχει απλώσει τις ακτίνες του για τα καλά.panagoulea3

Είναι υπέροχο το συναίσθημα όταν βρίσκεσαι κοντά στη φύση μακριά από την βαβούρα των πόλεων. Γίνεσαι ένα κομμάτι από αυτή. Δεν σου ταιριάζουν τα καλά ντυσίματα, τα κοστούμια και τα λούσα!! Στο χωριό φοράς ότι πιο απλό και ελαφρύ υπάρχει στις βαλίτσες σου.Κανείς δεν θα σε κρίνει τι φοράς ακόμα και εάν η ημέρα είναι γιορτινή . Είσαι υποχρεωμένος να ζεις με την φύση και έτσι ακολουθείς την δική της απλότητα. Ένα τζάκετ , χοντρό παντελόνι και αρβυλάκια για να μπορείς να περπατάς στα κακοτράχαλα μονοπάτια χρειάζεσαι, τίποτε άλλο.Αν τα ρυθμίσεις αυτά μετά απλός, λιτός και ψυχικά γαλήνιος απολαμβάνεις τις αρετές του τόπου σου και γίνεσαι ένα με αυτόν. Μαθαίνεις να ζεις στον παραδοσιακό ρυθμό του, ταυτίζεσαι με τους κατοίκους του χωριού και αποκτάς σιγά σιγά κοινά ενδιαφέροντα που διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα των πόλεων.Στο χωριό δεσπόζει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Όταν  υπάρξει ασθενής, το πρώτο μέλημα των γειτόνων -κατοίκων είναι η αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της οικογενείας του και του ιδίου. Το όποιο μεταφορικό μέσο υπάρχει  τίθεται αμέσως  στην διάθεση του ασθενούς 24 ώρες το 24ωρο. Οι επισκέψεις και τα γιατροσόφια από τους παραδοσιακά γνωρίζοντες μπαίνουν σε απόλυτη εφαρμογή.Όταν η νύχτα πέσει, όλο το χωριό βρίσκεται στο σπίτι του ασθενούς γύρω από την μεγάλη στόφα και ενθαρρύνουν την οικογένεια με ευχές να ξεπεραστεί η περιπέτεια του όσο το δυνατόν ανώδυνα.panagoulea11

Το οποιοδήποτε πρόβλημα κάποιας οικογένειας αποτελεί πρώτη είδηση στα λίγα τοπικά νέα του χωριού.Όσες διαφορές και να υπάρχουν από την οικογένεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα  με άλλες του χωριού, όταν το νέο είναι δυσάρεστο, αυτές ξεχνιούνται και όλοι μαζί ενωμένοι  επιδιώκουν την καλύτερη εξέλιξη και ει δυνατόν την λύση του προβλήματος.

Η απώλεια ανθρώπου που ζει εκεί αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για όλες τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτό.Όλοι μαζί πενθούν και το χωριό μένει βουβό και μαυροφορεμένο για πολύ καιρό, ασχέτως του βαθμού της συγγένειας με τον εκλιπόντα.

Δείτε  Αυτή είναι η Μάνη μας..!!

Η χαρούμενη σε άλλες περιπτώσεις ρούγα, μετατρέπεται σε ένα ιδιότυπο μανιάτικο κλάμα όπου όλοι οι κάτοικοι  συρρέουν θλιμμένοι και προσφέρουν την συμπαράσταση στους οικείους του. Αυτό μπορεί να κρατήσει και έναν ολόκληρο χρόνο.

Το δέσιμο των ανθρώπων του χωριού είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις σχέσεις των ανθρώπων των μεγάλων πόλεων όπου κανείς δεν γνωρίζει τι περνά ο διπλανός του.panagoulea7

Στην μεγάλη πόλη παρότι μένει ο ένας σχεδόν πάνω στον άλλο στην ουσία οι καρδιές τους είναι πολύ μακριά.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο καθένας έχει αναγκάσει να εργάζονται όλοι μέσα σε μια οικογένεια με αποτέλεσμα η συνεύρεση των μελών της  να είναι προβληματική και ας ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Σημαντικό ρόλο στην απομόνωση των ανθρώπων έχει παίξει και ο ερχομός της τεχνολογίας η οποία ναι μεν είναι απαραίτητη αλλά εξαρτάται και πως χρησιμοποιείται. Έτσι το τσουκάλι της γιαγιάς μεταλλάχθηκε σε μια σύγχρονη κουζίνα, ο σοφράς με τα σκαμνάκια έγινε μια χλιδάτη τραπεζαρία όπου εκτός των άλλων διαθέτει και αξεσουάρ όπως , ας πούμε, τηλεόραση και έτσι και η όποια συνεύρεση της οικογένειας γίνεται γύρω από το τραπέζι του φαγητού και αυτή αποσπάτε λόγω άλλης ενασχόλησης όπως βλέποντας για παράδειγμα ένα σίριαλ.Επικοινωνία μηδέν. Από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μέσα από τον υπολογιστή σε έναν εικονικό κόσμο γεμάτο πολύχρωμες λαμπερές φωτογραφίες οι οποίες προσφέρουν ένα ψεύτικο περιτύλιγμα χλιδής και ευτυχίας, ενώ στην ουσία η απομόνωση για εκείνους γίνεται μεγαλύτερη με απρόβλεπτες συνέπειες.Παρέες ολόκληρες που βρίσκονται σε κάποιο στέκι τις βλέπεις να μη μιλούν μεταξύ τους καθώς απορροφημένες  στο καντράν του κινητού τους, βρίσκονται αλλού…, παρότι επέλεξαν κοινή έξοδο.Χάθηκε η γοητεία της συγκέντρωσης  στο μικρό στενάκι του δρόμου, όπου όλα τα παιδάκια μαζεμένα σε ένα σκαλάκι ενός σπιτιού  έλεγαν ιστορίες και γελούσαν αθώα. Χάθηκε το κρυφτό, το κυνηγητό, η αμπάριζα παιχνίδι που παίζαμε κάποτε. Οι γνωριμίες δεν γίνονται πια κάτω από το φως του φεγγαριού κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και αραδιάζοντας αυτοσχέδια στιχάκια αιώνιας αγάπης και πίστης. Τώρα δεν χρειάζεται καν να ξέρει κάποιος στιχάκια, απλά ανοίγει τον υπολογιστή του και τα βρίσκει έτοιμα!!!!Σημεία των καιρών βλέπεις……!!

…Με αυτές τις σκέψεις με βρήκε το μεσημέρι.

Ο ήλιος έχει αρχίσει να γέρνει προς την δύση. Η φύση παραμένει όπως την άφησα απορροφημένος στις σκέψεις μου, ήρεμη , σιωπηλή και θαρρείς γιορτινή καθώς μόλις εχθές βγήκε από τα σπλάχνα της σε κάποιο ψηλό βουνό μέσα σε μια φάτνη και κάτω από ένα λαμπερό αστέρι ο Θεάνθρωπος ο οποίος ήρθε για να γεμίσει τον κόσμο με νέες ελπίδες για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο αύριο και με την ευχή οι καρδιές των ανθρώπων  να είναι πλέον πιο κοντά η μια με την άλλη.

Το τελευταίο το  έχει ανάγκη η ανθρωπότητα  μας , σήμερα, περισσότερο από ποτέ!!!

Χρόνια σας Πολλά

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *