ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Λακωνική Μάνη: «Μια αναλλοίωτη παραμυθένια πολιτεία»!!

Εκεί στο σβήσιμο του Ταυγέτου , στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας και μπροστά ακριβώς από την Πύλη που οδηγεί στον Κάτω Κόσμο, βρίσκεται η Λακωνική Μάνη.lakoniki

Ένας παράξενος και ιδιότροπος τόπος , βραχώδης, ακατέργαστος, άνυδρος και σκληρός ,που η μοίρα του τον έχει αφήσει λες στην τύχη του να τον χτυπούν βοριάδες και λογής λογής κακουχίες της φύσης ,και που όμως αυτός, σε πείσμα όλων  αντέχει.Τα κακοτράχαλα βουνά του, τα δύσβατα μονοπάτια του , χωμένα σε ένα μάτσο από απόκρημνους  τεράστιους βράχους, δημιουργούν μια πρωτόγνωρη αλλά συνάμα και μαγευτική εικόνα.Μέσα του ένα σωρό πύργοι ψηλοί, σκοτεινοί κτισμένοι σε μικροσκοπικά χωριουδάκια που το κάθε ένα από αυτά κουβαλά την ιστορία της κάθε οικογένειας που κατοικεί εκεί.lakoniki 2

Οι παραλίες του και αυτές αγνές, παρθένες που δεν τις άγγιξε ανθρώπου χέρι, που δεν εμπορευματοποιήθηκαν , κρυμμένες μέσα σε βράχους, ντυμένες με χοντρά βότσαλα και γύρω γύρω τους άγονες πεδιάδες γεμάτες αγκάθια , φρύγανα και ξερολιθιές.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι κάτοικοι από γενιά σε γενιά έζησαν δημιουργώντας τις δικές τους ανθρώπινες αξίες , τα δικά τους ήθη και έθιμα που δεν μπόρεσε ποτέ κανείς να τα προσβάλλει και να τα αμφισβητήσει, είτε αυτός ήταν κατακτητής είτε  ακόμα  κι αν ζούσε  ανάμεσα τους.Έμαθαν να είναι ανυπότακτοι , αδούλωτοι δημιουργώντας μια μικρή «χώρα» μέσα στην ίδια τους την χώρα.Κανένας νόμος δεν πέρασε στη Μάνη, εάν έθιγε τους δικούς της άγραφους αλλά  απόλυτα σεβαστούς νόμους. Οι Μανιάτες καμωμένοι στην πέτρα στο λιοπύρι ζώντας όλη μέρα στο χωράφι , έμαθαν τον σκληρό τρόπο επιβίωσης ,και  ήξεραν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.Ζούσαν με τα αγρίμια της φύσης, με τις κακουχίες της και με το ιδιότροπο  τόπο τους.

Οι Μανιάτες έχοντας δίπλα τους  την πύλη του Άδη,θαρρείς και είχαν υποχρέωση στους Θεούς του Κάτω Κόσμου , έμαθαν να σέβονται όσο κανείς άλλος την μνήμη των νεκρών.Τους έκαναν τραγούδι, τους έκαναν μοιρολόϊ. Για τη Μάνη και τους Μανιάτες  ο αποχωρισμός του νεκρού ίσως είναι η μεγαλύτερη τελετουργία η οποία κρατά έως και σήμερα που οι καιροί άλλαξαν , και η Μάνη έχει ερημώσει πια.Μεταφορά-Νεκρού2

Δείτε  Μάνη: "10 παραλίες top για τα ...πρώτα σας μπάνια"

Ο αποχωρισμός είναι μια θλιμμένη γιορτή στην Μάνη.Κλαίνε το ίδιο και όταν ο συγγενής είναι μακρινός, για αυτό και οι γυναίκες (κυρίως τα παλαιότερα χρόνια) συνεχώς είναι μαυροντυμένες.

Οι πύργοι της και αυτοί σκοτεινοί, επιβλητικοί με πολλές χαμηλές καμάρες κτίστηκαν  λες για να ταιριάζουν με τον υπόλοιπο άγριο τόπο της Μάνης.Μέσα σε αυτούς βρίσκεται καλά κρυμμένη μια μικρή πολιτεία!! Διαθέτουν στέρνα, αυλή,  αποθηκευτικούς χώρους-κατούγια, πολλές καμάρες και οι ενδιάμεσοι δίοδοι τους  θυμίζουν ένα μικρό λαβύρινθο.Στην κορφή τους οι περισσότεροι έχουν πολεμίστρες έτοιμες ακόμα και σήμερα να ενεργοποιηθούν.pirgos-kitriniari_sm

Δύσκολα μπορείς να διακρίνεις από έξω τις κινήσεις της οικογένειας μέσα στον πύργο. Η ανυπαρξία παραθύρων αποτελεί συνάμα και ισχυρό προστατευτικό για οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας .

Όλους τους κατοίκους του χωριού ανά οικογένειες τους συναντάς  στις περίφημες ρούγες που κάθε οικισμός διαθέτει. Εκεί είναι και ο τόπος συνάντησης. Εκεί συρρέουν όλοι τις ώρες ανάπαυλας και ξεκούρασης για λίγη παρέα και συντροφιά πριν κλειστούν ξανά αργά τη νύχτα  στους μεγάλους και σκοτεινούς τους  πύργους .

Αυτή είναι η Μάνη, ένας μαγευτικός τόπος γεμάτος μυστήριο,με εικόνες μιας άλλης εποχής, μια μεγάλη καστροπολιτεία, κτισμένη σε ένα γυμνό τόπο  που έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες.Νόμοι και κανόνες όμως που την διατήρησαν αδούλωτη και με περήφανη ιστορία στο πέρασμα των αιώνων!!

….Αξίζει να την επισκεφτείς, ιδίως όταν θελήσεις να ζήσεις  ένα μικρό αλλά αληθινό παραμύθι, βγαλμένο από τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής!!

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *