ΜΑΝΙΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Πένες με σύγκλινο Μάνης και άρωμα βασιλικού

Ο χρόνος και η αδυναμία να έχουμε διαθέσιμα, καθημερινά, τα υλικά που χρειαζόμαστε για ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα, είναι το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενες μαμάδες (και μπαμπάδες).

Η συνταγή  αυτή, έρχεται να δώσει λύση και στα δύο θέματα που αναφέρονται παραπάνω.
Κατ’ αρχήν ο χρόνος που χρειάζεται για την παρασκευή του αυτό το πιάτο, είναι 10 min, όσο χρειάζονται οι πένες για να βράσουν, μιας και στον ίδιο χρόνο ακριβώς παρασκευάζεται και η σάλτσα που θα τις συνοδεύσει.
Κατά δεύτερο λόγο τα υλικά, είναι από αυτά που μπορούν να υπάρχουν διαθέσιμα στο ντουλάπι και στο ψυγείο μας, και που μπορούν να μας «σώσουν» σε μια δύσκολη στιγμή.
Δυο λόγια για το σύγκλινο: Αποτελείται από κομμάτια χοιρινού που έχουν παστωθεί και καπνιστεί και μετά βράζονται και συντηρούνται σε λίπος. Το σύγκλινο που βρίσκουμε στην αγορά, δεν είναι συντηρημένο μέσα στο λίπος, αλλά περιέχει λίγο από το λίπος αυτό και είναι συσκευασμένο σε κενό αέρος.
Αυτό του επιτρέπει να διατηρείται για αρκετό καιρό, επομένως μπορούμε να έχουμε μια συσκευασία στο ψυγείο μας, για όποτε χρειαστεί.
Η πιο κλασσική συνταγή με σύγκλινο -που πατρίδα του είναι η Μάνη – , είναι με αυγά .
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1,5 πακέτα penne rigate
1 συσκευασία σύγκλινο (περίπου 300g-350g)
2-3 K κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
1 γιαούρτι στραγγιστό 2% (μαζί με 1 κουταλάκι κόρν φλάουρ)
2 Κ. έτοιμο pesto (αγοραστό ή δικό μου)
1 φλυτζάνι νερό από αυτό που βράζουν οι πένες
1 Κ ελαιόλαδο για τη σάλτσα και 3 Κ για τις πένες
3 Κ τυρί τριμμένο (σκληρό ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζω το νερό για τα μακαρόνια να βράσει και παράλληλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζω τη μία κουταλιά λάδι. Παράλληλα κόβω το σύγκλινο σε μικρά κυβάκια.
Μόλις ζεσταθεί λίγο το λάδι, ρίχνω το σύγκλινο και σοτάρω ελαφρά. Προσθέτω την κρέμα και το γιαούρτι (μαζί με 1 κουταλάκι κόρν φλάουρ, για να μην κόψει στο βράσιμο), μαζί με το pesto και αφήνω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω και το τυρί.

Δείτε  Πασπαλάς:"Το εθνικό φαγητό των Μανιατών".
Στο μεταξύ, μόλις βράσει το νερό, ρίχνω τις πένες. Όταν είναι έτοιμες – πριν τις σουρώσω- παίρνω 1 φλυτζάνι νερό και το προσθέτω στη σάλτσα μου λίγο λίγο , ώστε να γίνει η σάλτσα μου όσο ρευστή χρειάζεται.

Αφήνω τη σάλτσα στη φωτιά για 1 λεπτό και αποσύρω.
Στραγγίζω τις πένες, τους προσθέτω τις 3 Κ ελαιόλαδο και σερβίρω.
Στολίζω το πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊδανό.
Η ελαφρά ξινή γεύση που δίνει το γιαούρτι, ταιριάζει εξαιρετικά με την έντονη, καπνιστή γεύση του σύγκλινου. Εγώ συνηθίζω να προσθέτω και λίγες σταγόνες λεμόνι επί πλέον, ακριβώς για τον ωραίο συνδυασμό του ελαφρά ξινού με το καπνιστό!

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *