ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Ημέρα Χριστουγέννων κάποτε στη Μάνη….!! Αφήγημα.

Το χάραμα δεν άργησε να έρθει. Οι πρώτες χρυσαφένιες ακτίνες του ήλιου έκαναν την εμφάνιση τους ανατολικά εκεί ψηλά στο βουνό της Άγιας Πελαγίας. Λίγα σύννεφα σκέπαζαν τον μανιάτικο ουρανό αλλά το κρύο ήταν τσουχτερό. Η φύση τυλιγμένη μέσα σε ένα όμορφο γκριζοπράσινο τοπίο , ατάραχη και σιωπηλή φορούσε λες τα καλά της και γιόρταζε κι αυτή το χαρμόσυνο γεγονός. Ξημέρωμα Χριστουγέννων.Κάποια πουλάκια σιγοτραγουδούσαν πετώντας από κλαδί σε κλαδί.Τα χωριά είχαν αρχίσει να φαίνονται ανάμεσα από δεκάδες φραγκοσυκιές και ελαιόδεντρα , περιστοιχισμένα γύρω γύρω  με τοίχους από ξερολιθιές.Στις καμινάδες των πανύψηλων πύργων τους διακρίνονταν  αυτός ο άσπρος άυλος καπνός, που άχνιζε  από τα τζάκια και τις στόφες καθώς ήταν αναμμένα από νωρίς.

Η Παναγίτσα στον Κούνο.
Η Παναγίτσα στον Κούνο.

Σε λίγο όλο το χωριό φορώντας τα καλά του ξεκινούσε για την κοντινότερη πέτρινη εκκλησία, που από νωρίς καθαρή και στολισμένη ανέμενε τους πιστούς.Είχαν φροντίσει οι γυναίκες του χωριού που από βραδύς, με ότι καιρό και εάν έκανε , φρόντιζαν να την περιποιηθούν. Καθάριζαν τις εικόνες, έστρωναν μεταξένια κεντητά υφάσματα , άναβαν τα καντήλια και τέλος σκούπιζαν όλο το προαύλιο της. Το ξημέρωμα, νύχτα ακόμα,  έρχονταν  ο ιερέας χτυπώντας χαρμόσυνα τις καμπάνες και  ξεκινούσε την πανηγυρική  Θεία Λειτουργία.Η ψαλμωδία του ιερέα ακούγονταν σε όλα τα χωριά. Η ηρεμία και η σιωπή της φύσης βοηθούσε σε αυτό.Στο κάθε σπίτι την ίδια ώρα όλα τα καντηλάκια ήταν αναμμένα και στόλιζαν τις γωνίες δίπλα από τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Μετά το πέρας της λειτουργίας οι ευχές έδιναν και έπαιρναν. Οι ντόπιοι άφηναν αυτό το άγριο και σκληρό  , ταυτισμένο λες με τον τόπο, πρόσωπο τους  των άλλων ημερών και με χαμόγελο και καλοσύνη χαριεντιζόντουσαν, γελούσαν και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους ζώντας και οι ίδιοι το πνεύμα αυτής της άγιας ημέρας των Χριστουγέννων.

Αμέσως μετά η επίσκεψη στο νεκροταφείο , όπου στη Μάνη συνήθως βρίσκονται  οι οικογενειακοί τάφοι.Μια γλυκιά καλημέρα και μια θύμηση όταν όλοι ήταν παρόντες αυτή την άγια ημέρα και που ο Θεός κάποιους επέλεξε να τους πάρει δίπλα του.Στη Μάνη η τιμή για εκείνους που ταξίδεψαν σε…άλλους κόσμους, ίσως είναι μεγαλύτερη και από εκείνους που έχουν παραμείνει εδώ…Κάπου σε μια γωνία στις σκοτεινές καμάρες δίπλα από την εικόνα του Χριστού βρίσκεται μια φωτογραφία εκείνων που δεν είναι πια στην ζωή. Αποτελεί ιερή υποχρέωση όλων η παρουσία της μέσα στο σπίτι.Η επίσκεψη στο νεκροταφείο  θεωρείται φόρος τιμής και είναι απαραίτητη στις εκδηλώσεις όλου του χρόνου , ίσως περισσότερο την άγια αυτή  ημέρα των Χριστουγέννων.Φεύγοντας από το νεκροταφείο όλοι είναι πιο «γεμάτοι» και ικανοποιημένοι ότι δεν ξέχασαν ποτέ τους δικούς τους ανθρώπους που η μοίρα και το πλήρωμα του χρόνου τους πήρε μακριά τους.Νιώθουν σαν να ζουν όλοι μαζί δίπλα ο ένας από τον άλλον την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας όπως είναι τα Χριστούγεννα.Τους βλέπουν, τους αισθάνονται…..

Δείτε  Παλιά Μάνη: "Η ζωή των νέων και οι συναναστροφές τους"
Παιδική συνάντηση στη Μάνη.Θα μπορούσε να ήταν για τα κάλαντα.
Παιδική συνάντηση στη Μάνη.Θα μπορούσε να ήταν για τα κάλαντα.

Η συνέχεια δίνονταν στην κουζίνα , καθώς οι γυναίκες έτρεχαν να προλάβουν τις ετοιμασίες για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Σε αυτές τις ετοιμασίες βοηθούσαν και οι άντρες οι οποίοι έκοβαν ξύλα και φρόντιζαν την φωτιά  να είναι πυρωμένη ώστε το τσουκάλι να ετοιμάσει πιο γρήγορα το φαγητό.

Οι συγγενείς άρχισαν να έρχονται κρατώντας άλλοι δίπλες και άλλοι τηγανίτες ,για το καλό της ημέρας ,και σε λίγο όλοι μαζί στο τραπέζι κοντά στο  τζάκι κάτω από την επιβλητική καμάρα έτρωγαν και έπιναν γιορτάζοντας με τον δικό τους τρόπο την γέννηση του Θεανθρώπου. Μετά άρχιζαν τα χωρατά, τα τραγούδια και το γλέντι έπαιρνε την δική του ξεχωριστή μοναδική νότα ανθρωπιάς και αγάπης όπως ορίζει ετούτη η ημέρα.10

Αργά το βράδυ όταν και ο τελευταίος συγγενής αποχωρούσε ξεκινούσε με  μελαγχολία το μάζεμα του τραπεζιού. Οι φωνές και τα γέλια αντικαθίστανται πια με την γνωστή καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων. Η καμάρα έπαιρνε την γνωστή γνώριμη  μορφή της μακριά από φωνές και χωρατά.

Ρίχνοντας μια ματιά στην ήρεμη φύση και βλέποντας την ντυμένη με το μαύρο πέπλο της καθώς είχε νυχτώσει, αμέσως αντιλαμβανόσουν ότι σε λίγο και αυτά τα Χριστούγεννα θα  έριχναν την αυλαία τους, θα άνηκαν στο παρελθόν….

Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας θα έβρισκε όλους τους συγχωριανούς στα χωράφια τους. Το πρόσωπο τους θα άφηνε αυτή την ήρεμη γλυκιά έκφραση που τους στόλιζε την ημέρα των Χριστουγέννων και θα ξαναγίνονταν σκληρό και άγριο, από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας έξω στα χωράφια  με τις κακουχίες της φύσης , όπως σκληρός, άγριος και αδυσώπητος είναι ετούτος εδώ ο τόπος, ο τόπος της Μάνης.

Καλά Χριστούγεννα

Για την Όμορφη Μάνη

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *