ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια μανιάτικη ιστορία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ο Έξαρχος Γρηγοράκης ήταν Μανιάτης, μέλος της οικογένειας των Γρηγοράκηδων. Έζησε περί τα μέσα του 18ου αιώνα.

Όταν μετά την αποτυχημένη επανάσταση του 1769 η Μάνη απόκτησε δικό της ηγεμόνα, ο Βεζίρης της Τρίπολης τοποθέτησε πρώτον Μπέη τον Τζανέτο Κουτήφαρη. Επειδή όμως η οικογένεια των Γρηγοράκηδων είχε μεγαλύτερη επιρροή στον τόπο, έκανε σχέδια για να τους προσεγγίσει.

Για τον σκοπό αυτό ο Βεζίρης πήγε από την Τρίπολη στον Μιστρά, και εκεί προσκάλεσε τους Γρηγοράκηδες, παρακαλώντας να του στείλουν τουλάχιστον έναν αντιπρόσωπό τους για να μιλήσει μαζί του. Αυτοί δέχτηκαν, και ο Έξαρχος Γρηγοράκης, συνοδευόμενος μαζί και με διάφορους άλλους έφτασε στον Μιστρά, όπου τιμήθηκε με πολλές φιλοξενίες και φιλίες. Ο Βεζίρης τον προσκάλεσε και στην Τρίπολη με όλη την συνοδεία του, πράγμα που έγινε. Στην Τρίπολη ο Γρηγοράκης δέχτηκε και άλλες φιλοξενίες, μέχρι που ένα πρωί βρέθηκαν αυτός και όλοι οι δικοί του ανασκολοπισμένοι και αποκεφαλισμένοι.

Τελάλης ο Γιώργος Παπαδοθωμάκος.Φώτο (Γρηγόρης Παπαδοθωμάκος)
Τελάλης ο Γιώργος Παπαδοθωμάκος.Φώτο (Γρηγόρης Παπαδοθωμάκος)

Οι Μανιάτες για να εκδικηθούν τον θάνατό του, μετά το μνημόσυνο κυρίευσαν το φρούριο του Πασαββά, και έσφαξαν όλους τους Τούρκους σ’ αυτό και στα πέριξ, περίπου 700 οικογένειες με όλους τους άνδρες και τα γυναικόπαιδα. Στην συνέχεια έστησαν τέσσερις ώρες μακρυά από το Σκουτάρι το όριο της Μάνης. (μετά το τέλος γιόρτασαν οι Μανιάτες το Πάσχα), και το έθιμο διατηρείται μέχρι και σήμερα. Προηγείται επίσκεψη στο νεκροταφείο, και ακολουθεί δημοπρασία στην πλατεία της εκκλησίας. Αντικείμενο της δημοπρασίας περίτεχνα λαμπροκούλουρα προσφορά των Μανιατισσων. (Τελάλης ο Γιώργος Παπαδοθωμάκος)

 Από τον καλό φίλο και Πατριώτη Γρηγόρη Παπαδοθωμάκο.Το μπλογκ του το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε με πολλά, κυρίως ιστορικά θέματα της Μάνης, είναι τοhttp://kariopoliskontostavlifokades.blogspot.gr/

Δείτε  National Geografhic: "Ο μύθος του αρχαιοελληνικού Κάτω Κόσμου και των Πυλών στο Διρό".(Βίντεο)

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *