ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Δυτική Μάνη: Ρίγκλια-Ελαιοχώρι

Το Δ.Δ. Ριγκλίων αποτελείται από τρεις οικισμούς. Τα Κάτω Ρίγκλια, τα Άνω Ρίγκλια και την Ίζινα (Ελαιοχώριο). Έχει 176 κατοίκους (απογραφή 1991) αλλά οι μόνιμοι είναι πολλοί λιγότεροι.

Αφήνοντας τον επαρχιακό δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης και παίρνοντας το δρόμο της παράκαμψης βρισκόμαστε σε ελάχιστο χρόνο στη κεντρική πλατεία του χωριού. Παράκαμψη με κατεστραμμένο οδόστρωμα που πιθανών να έχει να συντηρηθεί από τον καιρό της κατασκευής του. Η φθαρμένη άσφαλτος και οι πολλές λακκούβες χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Σπίτια κολλητά το ένα με το άλλο, σ’ ανήλιαγα σοκάκια φτιαγμένα από πέτρα και κατοικημένα από γενναίες και ευγενείς ψυχές. Αρκετά τα πέτρινα αυτά αριστουργήματα που προβάλλουν ένα αίσθημα αντίστασης στην αρχιτεκτονική ισοπέδωση και στην τσιμεντοποίηση της περιοχής.

Η κυριότερη αγροτική απασχόληση των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της ελιάς, ενώ κατά την περίοδο της συγκομιδής του ελαιόκαρπου λειτουργεί ένα φυγοκεντρικό ελαιοτριβείο.

Κεντρική εκκλησία είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (Κάτω Ρίγκλια). Ο Άγιος Γεώργιος με το θαυμάσιο καμπαναριό του και τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες του καθώς και η Κοίμηση της Θεοτόκου (Άνω Ρίγκλια) αποτελούν δείγματα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής τέχνης.

Στα Ρίγκλια υπάρχει Πολιτιστικός – Αγροτικός Σύλλογος που από κοινού με τους ετεροδημότες Ριγκλιανούς διοργανώνουν στις 6 Αυγούστου το τοπικό πανηγύρι, που αποτελεί ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη κοινωνική εκδήλωση του χρόνου, δίνοντας την ευκαιρία να συναντηθούν οι ντόπιοι με τους ξενιτεμένους, να διασκεδάσουν και να θυμηθούν.

Ανηφορίζοντας για τα Άνω Ρίγκλια διακρίνουμε τους εγκαταλελειμμένους ελαιώνες τα φαράγγια και τη γλυκιά αγριάδα της φύσης. Ο δρόμος προβληματικός που γίνεται ακόμα προβληματικότερος προχωρώντας για να συναντήσουμε την Ίζινα. Διαδρομή δύσκολη και δύσβατη. Τοπίο ήρεμο και γαλήνιο που αποπνέει ένα χαλαρωτικό ρυθμό. Λιγοστοί οι κάτοικοι του οικισμού μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι. Τα ανύπαρκτα κίνητρα, η απαράδεκτες καταστάσεις και η έλλειψη ευκαιριών αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να συγκρατήσουν έστω και ένα μικρό μέρος του ντόπιου πληθυσμού. Μελλοντικά μάλλον θα αποτελέσει μόνο τόπο θερινής κατοικίας.

Η οδική σύνδεση προβληματική, ενώ ο δρόμος προς το νεκροταφείο βρίσκεται σε κακά χάλια. Η διαπλάτυνση και η ασφαλτόστρωση του πρέπει να αποτελέσει έργο πρώτης προτεραιότητας για τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να διευκολύνεται η τελετή της εκφοράς. Οδική διέξοδος σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν υπάρχει, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η σύνδεση της Ιζίνας με τη γειτονική Μπιάλα αφού υπολείπονται λίγα μέτρα για τη διάνοιξη του υπόλοιπου τμήματος του δρόμου. Έργο άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις από τυχόν εγκλωβισμό των κατοίκων σε εκδηλούμενη πυρκαγιά. Τα γεγονότα πρέπει να τα προλαβαίνουμε, όχι να μας προλαβαίνουν.

Δείτε  Σταυροπήγιο:"Χωριό της Δυτικής Μάνης με ιστορία"

Eλαιοχώριο

Tο Eλαιοχώριο υψιπετές και απόμακρο άλλοτε ανέφελο και άλλοτε νεφελωτόαναμένει την παντοδυναμία του φωτός για να αποκαλύψει τον πορφυρό ή φαιό ιστό του με την εναλλαγή της ανθεκτικότητας στο χρόνο, εκφράζοντας μια ανόθευτη φύση που συμπαρασύρει την ιστορία, γινόμενο βίωμα ζωής, αισθητική πλήρωση, μπροστά στην κενότητα των εξαρτήσεων του τεχνολογικού ανθρώπου, συναντώντας τις αρχέγονες ραβδώσεις των βουνών που το περιβάλλουν.

Aποτελεί οικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος Pιγκλίων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τον επαρχιακό δρόμο Kαλαμάτα – Άγιος Nικόλαος – Aρεόπολη, από το ύψος της διασταύρωσης των Pιγκλίων και σε υψόμετρο γύρω στα 300 μέτρα.

Παρουσιάζει μια πλήρη διαδοχή βιοτόπων που αρχίζουν από τα αγροτικά οικοσυστήματα του κάμπου και φθάνουν μέχρι τα αλπικά λιβάδια της κορυφογραμμής. Στην πεδινή ζώνη συναντάμε ελαιώνες (εξ ου και το όνομα), ενώ όσο προχωρούμε προς την ορεινή η περιοχή καλύπτεται από βλάστηση θάμνων (πουρνάρια, φρύγανα κ.ά.).

O αμαξιτός δρόμος που συνδέει τον οικισμό με τον επαρχιακό δρόμο έχει γίνει από το 1967-68

Oι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους είκοσι ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάζονται. Oι μισοί και πλέον είναι ξένοι Eυρωπαίοι κυρίως Γερμανοί. Oι σχέσεις τους με το ντόπιο στοιχείο είναι φιλικότατες, γιατί αποδέχονται τα ήθη και έθιμα της περιοχής και εντάσσονται στη μικρή κοινωνία.

H οδική επικοινωνία με το γειτονικό Δημοτικό Διαμέρισμα του Πύργου γίνεται μέσω λιθόκτιστου μονοπατιού

Πηγή: Μανιάτικη Αλληλεγγύη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *