Ειδήσεις Μάνης

Ανησυχία των Οικολόγων Πράσινων για την Αρχαία Πόλη Λας στο δρόμο Γυθείου-Αρεόπολης

H «Όμορφη Μάνη» με άρθρο μας Mάταιο το θάψιμο της πόλης Λάας (22/11/2015) το είχαμε επισημάνει κτυπώντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον «βιασμό» των αρχαιοτήτων της Μυκηναϊκής πόλης Λας, με αφορμή την δημιουργία νέου δρόμου Γυθείου -Αρεόπολης στο ύψος του Πασσαβά. Ασφαλώς όλοι επιθυμούμε την δημιουργία νέου δρόμου προς αποφυγή ατυχημάτων, εξαιτίας των πολλών και επικίνδυνων στροφών, αλλά ίσως με μια καλύτερη μελέτη προκειμένου να σωθεί η σπάνιας αρχαιολογικής αξίας Μυκηναϊκή πόλη.

 

Την έντονη ανησυχία τους (εκτός από εμάς) εκφράζουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου.

Όπως επισημαίνουν η συγκεκριμένη παράκαμψη στην περιοχή της αρχαίας πόλης Λας προφανώς έγινε για να παράσχει ασφάλεια σε ένα σημείο που οι στροφές που υπήρχαν είχαν προκαλέσει θανατηφόρα τροχαία στο δρόμο Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας αλλά επισημαίνουν ότι «η συγκεκριμένη παράκαμψη, σχεδιάστηκε, να περάσει πάνω ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Λας¨».

Στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν ότι σε επιτόπια επίσκεψη και έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι «στο Ανατολικό μέρος του κάστρου του Πασσαβά γίνονται μεγάλες τομές ύψους 20-30 μέτρων σε όλο το μήκος Βόρεια προς Νότο όλου του Ανατολικού τμήματος του κάστρου μήκους περισσότερο των 100 μέτρων. Αυτό έχει τις εξής επιπτώσεις. α) Αλλοιώνεται η μορφολογία του λόφου καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα την Μυκηναϊκής εποχής πόλη της αρχαίας ΛΑΣ. β) Εξασθενεί η βάση του λόφου, και πιθανολογούμε ότι το γεγονός αυτό ίσως να δημιουργεί κινδύνους κατολισθήσεων. γ) Καταστρέφεται ο αρχαίος δρόμος που οδηγούσε στην Ανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης ΛΑΣ. δ) Μπαζώνονται πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα; ε) Κατά την άποψη των αρχαιολόγων-ιστορικών στους πρόποδες του λόφου του ΛΑΣ διατηρούνται υπολείμματα κτίσματος με ορθογώνιους πωρόλιθους που αποδίδονται στο αρχαίο Γυμνάσιο».

Επιπλέον, αναφέρουν ότι η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και αναρωτιούνται «αν υπάρχει εγγύηση, ότι θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές που ορίζουν οι νόμοι, αρχαιολογικοί και περιβαλλοντικοί. Ότι δεν θα καλυφθούν και δεν θα μπαζωθούν οι χώροι αυτοί, αλλά αντίθετα να αναδειχθούν και τελικά, αν Θα μπορούσε να συνδυαστεί αρμονικά το συγκεκριμένο έργο με την ανάδειξη του πολύ σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου».

Δείτε  Αλληλεγγύη Αγάπης την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σχόλιο είναι του κου Γρηγόρη Παπαδοθωμάκου ο οποίος με πολλαπλά άρθρα στο προσωπικό μπλογκ του http://kariopoliskontostavlifokades.blogspot.gr/ είχε επισημάνει πρώτος το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί για την Αρχαία Μυκηναϊκή πόλη εξαιτίας της δημιουργίας δρόμου:

«Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πώς ένα μέρος τής καταστροφής που έγινε είναι πλέον ανεπανόρθωτο.
Και δυστυχώς που δεν δραστηριοποιήθηκαν έγκαιρα οι φορείς,(κρατικοί και κοινωνικοί) που ήταν ενήμεροι.
Η όλη εξέλιξη δίνει την εντύπωση ροκανίσματος του χρόνου. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, ίδιον ενός διαπλεκόμενου συστήματος.
Τι καταστράφηκε, τι βρέθηκε, τι σώθηκε, τι υπ εξαιρέθηκε, είναι ερωτήματα που ίσως δεν απαντηθούν ποτέ.
Οι κατόπιν εορτής τιμητές της πατρίδας και τής πολιτιστικής κληρονομιάς δεδόξασθε…..
Το όλον θέμα δεν είναι ούτε περιβαλλοντολογικής σημασίας, ούτε και πολιτικής
είναι μείζων ζωτικό θέμα ταυτότητας και ιστορίας, όταν η επιστημονική ανασκαφή θα έριχνε φως στους λεγόμενους “σκοτεινούς αιώνες” (λέγονται έτσι επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την περίοδο).
Τέλος η Μυκηναική εποχή δεν στερείται ευρημάτων, ούτε το σημαντικό είναι η ανατολική πλευρά του λόφου, όπως προβάλλεται, άλλα τα ευρήματα της νότιας πλευράς που υποβαθμίζονται, και είναι μεγίστης αρχαιολογικής αξίας…. Και σε άλλα με υγεία, νάμαστε καλά να κουκουλώνουμε την ιστορίας μας, για πέντε ψωροδεκάρες, που δεν θα πάρουμε και μαζί μας αλλωστε, όπως οι νεκροί του χώρου».

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

One Reply to “Ανησυχία των Οικολόγων Πράσινων για την Αρχαία Πόλη Λας στο δρόμο Γυθείου-Αρεόπολης

 1. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πώς ένα μέρος τής καταστροφής που έγινε είναι πλέον ανεπανόρθωτο.
  Και δυστυχώς που δεν δραστηριοποιήθηκαν έγκαιρα οι φορείς,(κρατικοί και κοινωνικοί) που ήταν ενήμεροι.
  Η όλη εξέλιξη δίνει την εντύπωση ροκανίσματος του χρόνου. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, ίδιον ενός διαπλεκόμενου συστήματος.
  Τι καταστράφηκε, τι βρέθηκε, τι σώθηκε, τι υπ εξαιρέθηκε, είναι ερωτήματα που ίσως δεν απαντηθούν ποτέ.
  Οι κατόπιν εορτής τιμητές της πατρίδας και τής πολιτιστικής κληρονομιάς δεδόξασθε…..
  Το όλον θέμα δεν είναι ούτε περιβαλλοντολογικής σημασίας, ούτε και πολιτικής
  είναι μείζων ζωτικό θέμα ταυτότητας και ιστορίας, όταν η επιστημονική ανασκαφή θα έριχνε φως στους λεγόμενους «σκοτεινούς αιώνες» (λέγονται έτσι επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την περίοδο).
  Τέλος η Μυκηναική εποχή δεν στερείται ευρημάτων, ούτε το σημαντικό είναι η ανατολική πλευρά του λόφου, όπως προβάλλεται, άλλα τα ευρήματα της νότιας πλευράς που υποβαθμίζονται, και είναι μεγίστης αρχαιολογικής αξίας…. Και σε άλλα με υγεία, νάμαστε καλά να κουκουλώνουμε την ιστορίας μας, για πέντε ψωροδεκάρες, που δεν θα πάρουμε και μαζί μας αλλωστε, όπως οι νεκροί του χώρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *