ΙΣΤΟΡΙΑ

Η σχέση της Λασκαρίνας (Μπουμπουλίνας) Πινότση με την Μάνη.

Η Λασκαρίνα γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1771 στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης όπου η μητέρα της Σκεύω είχε πάει να επισκεφτεί τον σύζυγό της Σταυριανό Πινότση που βρίσκονταν εκεί φυλακισμένος από τους Τούρκους εξαιτίας της βοήθειας που πρόσφερε ο πατέρας της στους Πελοποννησίους κατά την διάρκεια των «Ορλωφικών».

Η καπετάνισσα του Εικοσιένα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Επιζωγραφισμένη λιθογραφία, έργο του Adam Friedel. Λονδίνο – Παρίσι, 1830.
Η καπετάνισσα του Εικοσιένα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Επιζωγραφισμένη λιθογραφία, έργο του Adam Friedel. Λονδίνο – Παρίσι, 1830.

Το Μανιάτικο βαπτιστικό Λάσκαρης-Λασκαρίνα το οφείλει στον ανάδοχό της, ηγεμόνα της Μάνης ο οποίος για τους ίδιους λόγους ήταν εκεί φυλακισμένος, Παναγιώτη Μούρτζινο και σύμφωνα με την άποψη αρκετών ιστορικών της εποχής (η Λασκαρίνα) προορίζονταν για νύφη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σαν σύζυγος του γιου του Πάνου.

Όταν ο Πάνος σκοτώθηκε στο Ναύπλιο και ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε στην Ύδρα έχασε την εύνοια της κυβέρνησης γιατί ενεργούσε προς την αποφυλάκισή του.

Κατά την διάρκεια της επανάστασης βοήθησε πολλές φορές την Πελοπόννησο, όπως με την αποστολή πολεμιστών όταν ο Μουσταφάμπεης επιτέθηκε με 3,500 Τουρκαλβανούς, αλλά και όταν αποβιβάστηκε ο Ιμπραήμ οργάνωνε σώμα στρατού με δικά της έξοδα για να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του αλλά την πρόλαβε-δυστυχώς-ο θάνατος.

Το Μπουμπουλίνα το οφείλει στον δεύτερο σύζυγό της τον Δημήτρη Μπούμπουλη, ο πρώτος ήταν ο Δημήτρης Γιάννουζας.

Από τον κο Γιάννη Δράκο Εκδότη-Βιβλιοπώλη Αθήνα    

Σχόλια

Δείτε  Μάνη: "Οι Ακρίτες των Αγγέλων".Βίντεο
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *