ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ-Γεώργιος Μακφαίηλ:“Ο Χαρίλαος Βασιλάκος και η αμφιλεγόμενη πρωτιά του Σπύρου Λούη»

Ένα εξαιρετικό όσο  και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του γνωστού συγγραφέα Σκωτσέζου στην καταγωγή αλλά με μανιάτισσα γυναίκα  κου Ντόναλντ-Γεώργιος Μακφαίηλ αμφισβήτησε   την πρωτιά του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο της Αθήνας το 1896 στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δημιούργησε για την εποχή νέα δεδομένα όσον αφορά την αξιοπιστία των αγώνων!

Ντόναλντ-Γεώργιος Μακφαίηλ
Ντόναλντ-Γεώργιος Μακφαίηλ

Ο Ντόναλντ-Γεώργιος Μακφαίηλ στο βιβλίο του, “Ο Χαρίλαος Βασιλάκος και η αμφιλεγόμενη πρωτιά του Σπύρου Λούη”,(Εκδόσεις: Αδούλωτη Μάνη-Γεώργιος Π.Δημακόγιαννης) υποστηρίζει ότι η νίκη του Λούη ήταν μία απάτη.

Το σημείωμα του συγγραφέα:

«Στη νεότερη ελληνική ιστορία πολλά είναι τα γεγονότα που αλλοιώθηκαν και πήραν δρόμους διαφορετικούς, εξαρτώμενα από τις εκάστοτε επικρατούσες καταστάσεις και περιστάσεις.
Ένα από αυτά είναι και η πολυθρύλητη «πρωτιά» του Σπύρου Λούη κατά τους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης ιστορίας, το 1896, στην Αθήνα.
Έχοντας σαν πυρήνα τον 2ο νικητή του Μαραθώνιου δρόμου, Χαρίλαο Βασιλάκο, το βιβλίο αυτό παραθέτει ικανά στοιχεία που αμφισβητούν το αποτέλεσμα του αγώνα.
Προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που ανάγκασαν το ελληνικό κράτος να «σιγοντάρει» στο «μαγείρεμα» των γνωστών αποτελεσμάτων και για να αποδοθούν οι πραγματικές ερμηνείες, στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται πολλά αποδεικτικά στοιχεία και απόψεις.
Οι αναγνώστες, μέσα από τη ροή των κειμένων και των φωτογραφιών θα σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής εκείνης καθώς επίσης των τόπων και των ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στους Πρώτους Πανελλήνιους και Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.
Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει διαχρονικά τον Ολυμπισμό και τον Μαραθώνιο Δρόμο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
Οι περίπου 12.000 σημερινοί Έλληνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ερασιτέχνες και αθλητές, θα βρουν στο βιβλίο αυτό κάποιες αλήθειες που κατά καιρούς έχουν ακούσει αλλά δεν θέλησαν ίσως να πιστέψουν.
Γνωρίζοντας ότι με το πόνημα αυτό ταράζονται κάποια νερά, ξετυλίγω χωρίς φόβο και πάθος τα γεγονότα αφήνοντας τον κάθε αντικειμενικό αναγνώστη να κρίνει από μόνος του.»images

Οι ισχυρισμοί του συγγραφέα:

Ο Χαρίλαος Βασιλάκος-καταγόμενος από το χωριό Λυγερέα της Μάνης – τερμάτισε δεύτερος στο Μαραθώνιο και σύμφωνα με τον Μακφαίηλ, αυτός ήταν ο πραγματικός νικητής. Ο Σπύρος Λούης είχε διανύσει μεγάλο κομμάτι της διαδρομής μέσα σε ένα κάρο και εμφανίστηκε ξαφνικά λίγο πριν τον τερματισμό, ξεκούραστος και “αεράτος”.

Φωτογραφία από τον Μαραθώνιο του 1896, ο Βασιλάκος στη μέση
Φωτογραφία από τον Μαραθώνιο του 1896, ο Βασιλάκος στη μέση

Στις 12 Μαρτίου του 1896, διοργανώθηκαν προκριματικοί αγώνες, για να επιλεγούν οι 6 αθλητές που θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στο μαραθώνιο. Πρώτος ήρθε ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ενώ ο Λούης δεν είχε πάρει καν μέρος.

Ο Λούης εμφανίστηκε σε συμπληρωματικούς προκριματικούς που διοργανώθηκαν όταν αποφασίστηκε ότι 10 αθλητές κι όχι 6 θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα.

Δείτε  "Πύργοι" Τσουκαλά: "Όταν η παράδοση συναντά την τέχνη"
» Ο Χαρίλαος Βασιλάκος γεννήθηκε το 1877 στον Πειραιά της Αττικής και καταγόταν από το Λυγερέα Μάνης.Απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου 1964″

Ούτε τη δεύτερη φορά τα κατάφερε. Τερμάτισε πέμπτος και απέτυχε να πιάσει το χρονικό όριο πρόκρισης, που ήταν 3 ώρες και 17 λεπτά, κατά δύο λεπτά.

Παρ” όλα αυτά, ο Λούης μπήκε στην τελική ομάδα. Λέγεται πως ο υπεύθυνος οργάνωσης του Μαραθωνίου, ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, είχε υπάρξει διοικητής του Λούη στο στρατό και ότι ήταν εκείνος που άσκησε τις απαραίτητες πιέσεις για να μπει ο Λούης στην τελική ομάδα.

H βασικότερη ένσταση του Μακφαίηλ είναι ότι ο Λούης κατάφερε να βελτιώσει το χρόνο του κατά 20 ολόκληρα λεπτά, μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες. Στους προκριματικούς, όπου η απόσταση ήταν 5 χιλιόμετρα λιγότερο απ” ότι στον τελικό Μαραθώνιο, ο Λούης έκανε 3 ώρες και 17 λεπτά, ενώ στο Μαραθώνιο έκανε μόλις 2 ώρες και 59 λεπτά.

Τέτοια χρονική βελτίωση είναι σχεδόν αδύνατη,υποστηρίζει.  Ο αντίλογος είναι, ότι την ημέρα του προκριματικού, οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο κακές που καθυστέρησαν όλους τους αθλητές.

Ο Λούης με παραδοσιακή ενδυμασία απαθανατισμένος από τον Γερμανό Άλμπερτ Μάγιερ, τον φωτογράφο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896
Ο Λούης με παραδοσιακή ενδυμασία απαθανατισμένος από τον Γερμανό Άλμπερτ Μάγιερ, τον φωτογράφο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896

Το να κλέψει κάποιος αθλητής κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν ήταν και τόσο δύσκολο, γιατί δεν υπήρχαν θεατές στους δρόμους που έτρεχαν. Τους επέβλεπαν μόνο ένα έφιππο επιτελείο, υπεύθυνος για το οποίο ήταν ο φίλος του Λούη, Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος.

Μέχρι το 15ο χιλιόμετρο, είναι γνωστό ότι προπορεύονταν ο Βασιλάκος, ενώ ο Λούης ήταν ανάμεσα στους τελευταίους. Η μεγάλη “προσπέραση” του Λούη έγινε μετά το 37ο χιλιόμετρο, δηλαδή μόλις 5 χιλιόμετρα πριν το Παναθηναϊκό στάδιο.

Δεύτερος τερμάτισε ο Βασιλάκος, τρίτος ο Έλληνας Μπελόκας και τέταρτος ο Ούγγρος Κέλνερ. Κανείς τους δεν είχε δει τον Λούη να τους προσπερνά. Χρόνια αργότερα, όταν ο Βασιλάκος ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, είπε ότι ο Λούης ήρθε “ουρανοκατέβατος”.

Ο Λούης δε συμμετείχε ποτέ σε κάποιον άλλο αγώνα δρόμου και πολλοί λένε ότι αυτό ήταν ένα ακόμη στοιχείο του ισχυρισμού ότι δε νίκησε καθαρά. Ουσιαστικά είναι μία υπόθεση εργασίας.
Έτσι κι αλλιώς, όταν ο Λούης μπήκε θριαμβευτικά στο Παναθηναϊκό στάδιο, το πλήθος δε φώναζε το όνομά του, αλλά “Έλλην, Έλλην!”. Σημασία γι” αυτούς δεν είχε το πρόσωπο, αλλά ότι ο νικητής ήταν Έλληνας. Και μάλιστα από αυτούς που την επόμενη μέρα της δόξας δεν καβάλησε καλάμι, αλλά ένα ταπεινό γαϊδουράκι που τον βοήθαγε να μοιράσει το πολύτιμο νερό.

Με πηγές από την Μηχανή του Χρόνου , την wikipedia.

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

One Reply to “Ντόναλντ-Γεώργιος Μακφαίηλ:“Ο Χαρίλαος Βασιλάκος και η αμφιλεγόμενη πρωτιά του Σπύρου Λούη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *