ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Σπήλαια Διρού: «Όταν η φύση δημιουργεί θησαυρούς»

 

Οι ντόπιοι εδώ στη Μάνη, υποστηρίζουν ότι η αρχή των σπηλαίων βρίσκεται ακριβώς από πάνω από το χωριό Πύργος Διρού! Ίσως να είναι και έτσι, όμως όταν μιλούμε για Σπήλαια οι περισσότεροι τουρίστες που τα επισκέπτονται ,αναφερόμενοι σε αυτά του Διρού, εκφράζουν την έκπληξη  και την απορία τους το πως η μάνα φύση δημιούργησε αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο και μάλιστα σε μια άγονη και κακοτράχαλη γη, όπως αυτή της Μάνης.

» Ο θαυμαστός αρχιτέκτονας , η φύση, έφτιαξε πάνω στη γη υπερήφανα βουνά, δάση, λαγγάδια, ποτάμια και γραφικά ακρογιάλια, χωρίς όμως να αφήνει στείρα τα σωθικά της.Με βοηθό το νερό έφτιαξε έναν άλλο κόσμο : Τα Σπήλαια.»

Άννα Πετροχείλου

Στην άγονη, άνυδρη και σκληρή γη της Μάνης , στη δυτική ακτή της Λακωνικής χερσονήσου , στον όρμο του Διρού , βρίσκεται ένα από τα 60 και πλέον σπήλαια της μανιάτικης γης, αλλά και ένα από τα 10.000 καταγεγραμμένα σπήλαια της Ελλάδας.Το πανέμορφο Σπήλαιο της Γλυφάδας (Βλυχάδας) εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Γιάννης και Άννα Πετροχείλου . άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.

Την ύπαρξη του Σπηλαίου γνώριζαν πολλοί από τους ντόπιους, όμως κανείς δεν φαντάζονταν ότι η γη τους διαθέτει μέσα της ένα Θεϊκό θαύμα.

Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα, ενώ σήμερα το μήκος το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα.

Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση .Το μήκος των επισκέψιμων διαδρομών του σπηλαίου είναι 3.100 μ. εκ των οποίων τα 300 μ. είναι χερσαία.Η ξενάγηση στο θαλάσσιο τμήμα πραγματοποιείται με βάρκες.Συνήθως οι βαρκάρηδες είναι ντόπιοι και θα σαν κάνουν να απολαύσετε με αρκετό χιούμορ , αλλά και με πολλές ιστορικές αναδρομές την εκπληκτική , δίχως άλλο, διαδρομή.

Η πραγματική τουριστική διαδρομή σήμερα είναι 1, 5 χλμ, εκ των οποίων το 80% είναι λιμναία και το υπόλοιπο 20% γίνεται με τα πόδια.

Το σπήλαιο , λόγω του πλούσιου πολύχρωμου διακόσμου του, τοποθετείται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας λιμναίων σπηλαίων μαζί με τη Ζάϊτα του Λιβάνου και το γαλλικό Παντιράκ.

Το χερσαίο αλλά και το ενάλιο τμήμα του διαθέτει πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο.Το διαπερνά υπόγειος ποταμός που χύνεται στη θάλασσα περίπου 23 μ. δεξιά της φυσικής εισόδου, η οποία βρίσκεται μισό μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου καλύπτεται με θαλασσινό νερό και η στάθμη των υδάτων στο εσωτερικό του μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Δείτε  Νύφι-Κουρνός-Αίγιλα: "Το ιστορικό μονοπάτι και το περίφημο Μοναστήρι"

Εντός σπηλαίου έχουν εντοπισθεί οστά ιπποποτάμων, πανθήρων, υαίνων, λιονταριών, ελαφιών και άλλων ζώων καθώς και προϊστορική κεραμική.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο . Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα.Η θερμοκρασία είναι περίπου 14 C ενώ τπυ αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19C.

Η φυσική του είσοδο έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.Σε παλαιότερες εποχές το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν.Για την αξιοποίηση του σπηλαίου διανοίχτηκαν δύο νέες είσοδοι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της μικροχλωρίδας που έχει αναπτυχθεί στους σταλαγμίτες και γενικά στον πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο του σπηλαίου Βλυχάδας, στον Διρό Λακωνίας, αποτελεί η μελέτη που πήρε ομόφωνα το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, Ανδρέας Ντάρλας κύριο πρόβλημα του σπηλαίου σήμερα αποτελεί η χρήση παλαιωμένου τύπου φωτισμού που εκπέμπει θερμότητα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροχλωρίδας (πρασινάδας) στους σταλαγμίτες, που βλάπτει το σπήλαιο όχι μόνο οπτικά αλλά και άμεσα. Σύμφωνα με τους μελετητές, η τουριστική αξιοποίηση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, όπως με τη χρήση κατάλληλων υλικών που θα συμβάλουν τόσο στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όσο και στην ασφάλεια των επισκεπτών. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες πηγές φωτισμού, που θα αποτρέπουν την ανάπτυξη της λεγόμενης φωτοσυνθετικής μικροχλωρίδας.

Γι’ αυτό τον σκοπό, προτάθηκαν, μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού με ειδικούς λαμπτήρες τύπου led χαμηλής ισχύος (ή ειδικοί μονοχρωματικοί λαμπτήρες, όπου είναι αναγκαίο), η τοποθέτηση φωτοκύτταρων διακοπής φωτισμού ανάδειξης και η εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων που θα καταγράφουν και θα παρακολουθούν τις κλιματικές παραμέτρους, αλλά και τη φωτοσυνθετική μικροχλωρίδα. Όσο για την υπάρχουσα πρασινάδα, προτάθηκε ο περιορισμός της με τη χρήση αντλιών χαμηλής πίεσης νερού και επιλεγμένου χημικού σκευάσματος, εργασία την οποία θα βοηθήσουν οι πλωτές εξέδρες που θα τοποθετηθούν στο λιμναίο τουριστικό τμήμα και η χρήση διχτυών με πολύ μικρό μάτι για τη συγκράτηση των παραπροϊόντων καθαρισμού.

 

 

Το πολύ καλό  βίντεο που ακολουθεί είναι από τον Κο Αλέξανδρο Παναγιώτη στις 5 Απριλίου 3014.

http

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *