Ειδήσεις Μάνης

Οι Μανιάτες σε εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Κρήτη.

Με επικεφαλής τον Βουλευτή Λακωνίας και πρώην υπουργό κο Αθανάσιο Δαβάκη αλλά και τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κο Πέτρο Ανδρεάκο ,πολυάριθμη αποστολή από Μανιάτες και Μανιάτισσες τίμησαν για άλλη μια φορά στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Αση-Γωνιά την τοπική γιορτή στην Μνήμη του Αη Γιώργη του Μεθυστή του Ποτιστηριανού.

Ο Βουλευτής Λακωνίας κος Αθανάσιος Δαβάκης
Ο Βουλευτής Λακωνίας κος Αθανάσιος Δαβάκης

Η μνήμη του Αγίου εορτάζεται δύο φορές τον χρόνο, τον Απρίλη όπου σύμφωνα με την παράδοση οι βοσκοί κατεβάζουν τα πρόβατα τους και τα αρμέγουν στην χάρη Του , και στις 3 Νοεμβρίου που φέρνουν στον Άγιο το Ποτιστήρι , το τασιμάρι ή μοναστηρικό, που κάποια εποχή Του το είχαν τάξει.

Ο Ναός του Αη Γιώργη του Μεθυστή
Ο Ναός του Αη Γιώργη του Μεθυστή

Η παρουσία των Μανιατών έχει να κάνει με την ιστορία του χωριού, όπου όπως αναφέρει, εδώ, εκατοντάδες Μανιάτες με επικεφαλής τον Πετροπουλάκη, κατέβηκαν στην Κρήτη να τη βοηθήσουν στην μεγάλη, πολυαίμακτη , μα ατυχή επανάσταση του 1866-69. Κάμποσοι από αυτούς έχυσαν το αίμα τους , πολεμώντας τους Τούρκους με αποτέλεσμα να μη ξαναδούν την αγαπημένη τους πατρίδα τη Μάνη, και να είναι θαμμένοι σε αυτό το χωριό.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις παρίστανται Μανιάτες κάθε χρόνο και λαβαίνουν υπόσχεση που τηρείται ευλαβικά από τους Ασηγωνιώτες, ότι στις 17 του Μάρτη στην μεγάλη εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης που γίνεται στην Αρεόπολη θα ανταποδώσουν την επίσκεψη δηλώνοντας παρών με πολυμελή αντιπροσωπεία  στις εκεί εορταστικές εκδηλώσεις.

Πολυμελή παρουσία και Μανιατών στην εορτή.
Πολυμελή παρουσία και Μανιατών στην εορτή.

Αυτές οι εκατέρωθεν επισκέψεις έχουν δημιουργήσει μεταξύ των δύο λαών άκρατη και αδελφική φιλία, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ο πρώην βουλευτής Κώστας Γύπαρης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο δήμαρχος Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, Σφακίων Ιωάννης Ζερβός, ο γεν. διοικητής Πυροσβεστικής Δημήτρης Πιεράκος και ο αστυνομικός δ/ντής Ρεθύμνης Κώστας Λαγουδάκης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό και ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Ασή-Γωνιάς Στέλιο Νικολακάκη.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου ως συνδιοργανωτής, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασή-Γωνιάς, καλωσόρισε τους καλεσμένους φίλους  Μανιάτες. Μεταξύ των άλλων είπε:
«Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τα ιδανικά που μας έρχονται από τα παλιά και να τα μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές.
Οι Ασηγωνιώτες και όλοι οι Κρητικοί μαζί με τους Μανιάτες -θα έλεγα- αποτελούν μια ξεχωριστή φυλή πολιτισμού».
ο Μανιάτης βουλευτής και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Αθανάσιος Δαβάκης δήλωσε:
«Έρχομαι για τρίτη φορά στην όμορφη γωνιά της πατρίδας μας, την Αση-Γωνιά, συναισθανόμενος τα αισθήματα που μας ενέπνευσαν καιρό τώρα άλλοι συμπατριώτες μας, πριν από 150 χρόνια.
Οι Μανιάτες ήρθαν εδώ στην Κρήτη να ενδυναμώσουν την επανάσταση του 1866 κατά των Τούρκων κατακτητών. Τότε εκείνοι, είχαν την έννοια του Οικουμενικού Ελληνισμού. Οπου πόναγε η πατρίδα πήγαιναν να βοηθήσουν για να αποτάξουν τον ζυγό της τουρκικής τυραννίας… Ολοι εμείς για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να βλέπουμε πίσω. Αυτό το πίσω, που σημαίνει ιστορία και ιστορική μνήμη, είναι αυτό που μας κάνει ως Έλληνες και ως πατριώτες, να παίρνουμε δύναμη για το μέλλον.
Ενα είναι βέβαιο, πως όσα χρόνια και αν περάσουν, η Αση-Γωνιά θα έχει μια ξεχωριστή θέση στη Μανιάτικη ψυχή μας».
Συνέχεια στην εκδήλωση έδωσε ο δήμαρχος Ανατολ. Μάνης με λόγια γεμάτα συναίσθημα και πατριωτισμό: «Είμαστε σήμερα εδώ, ταπεινοί προσκυνητές της κοινής μας πορείας Κρητικών και Μανιατών. Οι τόποι μας γεννούν ήρωες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Αγάπης για την πατρίδα, για τη Δημοκρατία και την ανεξαρτησία. Αυτοί οι ήρωες εξασφάλισαν τη συνέχεια του Εθνους με τα νάματα και τις παρακαταθήκες του στις νέες γενιές».

Για την Όμορφη Μάνη.

Δείτε  Ένωση Βιοκαλλιεργητών Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας

Οι φώτο είναι από τα Χανιώτικα Νέα

http://www.haniotika-nea.gr/

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *