ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Ο Πύργος του Μαυρομιχάλη στο Λιμένι.

1367492818
Πηγή:http://mavromichalai.gr/el

Ο ιστορικός Πύργος πιθανολογείτε ότι θεμελιώθηκε το έτος 1762 από τον Πιέρο Μαυρομιχάλη (πατέρα του Πετρόμπεη) και αποτέλεσε την πρώτη κατοικία του Πέτρου Μαυρομιχάλη, ηγεμόνα της Μάνης και πρωτεργάτη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Το πέτρινο πυργόσπιτο (Μαυρομιχάλη) αναφέρεται επίσης ιστορικά ως «Συσσίτιο», διότι ο Πετρόμπεης, σε συνέχεια και της ανέγερσης του «Παλατιού», το διέθετε στους οπλαρχηγούς του ως τόπο διαμονής και σίτισης. Στο κτίριο διέμεναν οι απόγονοι του Πετρόμπεη μέχρι και τα μέσα του περασμένου αιώνα οπότε και εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα την ερήμωσή του και την τελική του κατάρρευση. Το Υπουργείο Πολιτισμού με νόμο ανακήρυξε το πυργόσπιτο (Μαυρομιχάλη) ως διατηρητέο κτίριο μοναδικής ιστορικής κληρονομιάς.

Εσωτερικό του Πύργου
Εσωτερικό του Πύργου

Αποκατάσταση1367492950 1367493070

Το έτος 2001 το ερειπωμένο κτίσμα (Μαυρομιχάλη), πέρασε στην ιδιοκτησία του Δημήτρη Α. Παρπαΐρη. Την αναστύλωση του κτίσματος ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Παρπαΐρης & Συνεργάτες (www.parpairis.gr). Η αποκατάσταση ξεκίνησε το 2005 και πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στην ιστορικότητα και αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του κτιρίου. Οι αρχιτέκτονες – καθηγητές Δρ. Απόστολος Δ. Παρπαΐρης και Δρ. Αικατερίνη Α. Παρπαΐρη με μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε αναστυλώσεις σύνθετων διατηρητέων κτισμάτων, κατάφεραν με υπομονή και προσήλωση, χωρίς αρχιτεκτονικούς ακροβατισμούς, να επαναφέρουν τον πυργόσπιτο στην αρχική του μορφή. Την εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου επιμελήθηκε  η κα. Αρετή Παρπαΐρη. Η συνολική αναστύλωση του πυργόσπυτου ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2007 προς τιμήν της ηρωικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.

Πληροφορίες για την διαμονή σας εδώ:http://mavromichalai.gr/el

Πηγή:http://mavromichalai.gr/el

Σχόλια

Δείτε  Η Παραλία του Αλμυρού και η περίφημη σπηλιά.
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *