Περιηγήσεις στη Μάνη

Μάνη:»Ένας τόπος που ο χρόνος δεν τον άλλαξε ποτέ»

 

Μάνη:» Ένας τόπος που ο χρόνος δεν τον άλλαξε ποτέ»!!!

Όταν ξαφνικά μέσα από καταπράσινες εύφορες πεδιάδες με τρεχούμενα νερά και ατέλειωτα γεφύρια , μέσα από δεκάδες οπωροφόρα δέντρα, πεύκα, βελανιδιές πορτοκαλιές,λεμονιές βρεθείς σε ένα τοπίο γυμνό που το μεγαλύτερο του δέντρο είναι το θυμάρι, και όταν η μυρωδιά της σπάκας, του φρασκόμηλου και της ρίγανης σου σπάσει τα ρουθούνια τότε το πιθανότερο είναι να είσαι στη Μάνη.Μόλις διαβείς και προπεράσεις  την πύλη της (Βαχός) θα καταλάβεις ότι είσαι στο Βασίλειο της πέτρας και του ήλιου.

Γερολιμένας.Πηγή Ίντερνετ
Γερολιμένας.Πηγή Ίντερνετ

Οι ατέλειωτοι βραχώδεις γκρεμοί, η άνυδρη, άγονη και κακοτράχαλη  γη σε συνδυασμό με την σκληρότητα αλλά και την απλότητα των ανθρώπων της, θα σου υπενθυμίσει ότι εδώ αυτός ο τόπος έχει ζήσει και επιβιώσει μέσα από συνεχείς πολέμους με ανθρώπους γαλουχημένους να παλεύουν για το δίκαιο της πατρίδας.

Οι παραλίες της και αυτές άγριες, παρθένες και αγνές, ξεφυτρώνουν μπροστά σου  από άκρη σε άκρη απότομα με τα κρυσταλλένια και γαλαζοπράσινα νερά τους να σου θυμίζουν ότι εδώ σε αυτές ταξίδεψαν Μανιάτες πειρατές και Καπεταναίοι και ότι σε αυτές εδώ τις θάλασσες κατατροπώθηκαν και πνίγηκαν χιλιάδες Τούρκοι οι οποίοι θεώρησαν ότι έτσι εύκολα θα κατακτήσουν αυτή τη γη.

Εδώ μετά τον Θεό υπάρχει ο ημίθεος που λατρεύεται θαρρείς το ίδιο με τον Θεό και το όνομα του είναι Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.Όσο περήφανα , καμαρωτά και επιβλητικά στέκει ο άλλος ημίθεος της Μάνης ο Μακρινός (Ταϋγετος), τόσο καμαρωτός και άγρυπνος φρουρός του τόπου στέκεται περήφανα ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, πρωτεύουσα της Μάνης.

Βάθεια
Βάθεια

 

Αρεόπολη; Ναι το όνομα της συνώνυμο του Θεού του πολέμου Άρη, τι άλλο μπορείς να φανταστείς στη Μάνη, μια καστροπολιτεία έτοιμη θαρρείς να ξεκινήσει νέες μάχες , νέους πολέμους για όποιον θελήσει να την κατακτήσει!

Δείτε  Πηγαίνοντας Σαββατιάτικα στην Αρεόπολη!!

Και το βλέμμα σου που αλλού ;… στους δεκάδες σκοτεινούς ψηλούς, ίσαμε τον ουρανό πύργους, που βλέποντας τους νομίζεις μέσα τους  κρύβονται στρατιώτες με γιαταγάνια και καριοφίλια έτοιμοι να βγούν «μπουλούκια» απ΄αυτούς μόλις δοθεί το σύνθημα μετατρέποντας τη γη σε πεδίο μαχών σώμα με σώμα.

Μα και η γη θαρρείς έτσι την έφτιαξε ο Θεός, ώστε να αποτελεί χώρο σκληρής αντιπαράθεσης.

Όμως πέρα από τα παραπάνω στη Μάνη θα συναντήσει κάποιος τον ορισμό φιλοξενίας. Όταν έρχεσαι σε αυτόν τον τόπο φίλος τότε θα τύχεις βασιλικών τιμών. Όσο σκληροί είναι οι μανιάτες με εκείνους που καταπατούν τα δίκαια τους αντιστρόφως άλλο τόσο φιλόξενοι είναι.

Η φιλοξενία για τους ιδιότροπους αυτούς ανθρώπους είναι κάτι σαν θρησκευτική σπουδαιότητα. Θα κοιμηθείς στο καλύτερο κρεββάτι, θα απολαύσεις την καλύτερη περιήγηση και θα λάβεις όλα τα καλά αυτού του τόπου.

Βάρδα όμως μη προσβάλλεις την τιμή τους, εδώ η τιμή της θρησκείας, της οικογένειας και της πατρίδας είναι τα τρία σημαντικότερα φυλακτά στις καρδιές τους  που τα κρατούν μέσα τους από τα βάθη των αιώνων.Είναι ολόκληρη η ιστορία τους.

Μάνη: «Ένας τόπος που ο χρόνος δεν τον άλλαξε ποτέ»!!!

Για την Όμορφη Μάνη

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *