ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Αγία Σοφία ή Γούρνιτσα στη Δυτική Μάνη

Ένα από τα πιο μικρά χωριά της Δυτικής Μάνης της Μεσσηνίας, η Αγία Σοφία ονομάστηκε έτσι μόλις το 1956.

Έως τότε ήταν γνωστή με το όνομα «Γούρνιτσα», ενώ έως πρόσφατα ήταν ένας από τους οικισμούς που αποτελούσαν την κοινότητα Καρδαμύλης.

Το σημερινό του όνομα το χωριό το οφείλει στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσα που δεσπόζει στην άκρη του οικισμού.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσα βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, που οι ντόπιοι αποκαλούν και Γούρνιτσα κοντά στην Παλιά Καρδαμύλη της Δυτικής Μάνης και απέχει 42 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.

Ναός Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσα
Ναός Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσα

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσα είναι χτισμένος στις παρυφές του χωριού, στην άκρη του λόφου, με θέα στον κάμπο της Καρδαμύλης. Είναι σταυροειδής και είναι κατασκευασμένος από πορόλιθο. Οι λεπτεπίλεπτες αναλογίες του και ο διπλός τρούλος του εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Παλαιότερα ήταν μοναστήρι, ενώ μια επιγραφή αναφέρει ότι η εκκλησία κατασκευάστηκε 1630 και αγιογραφήθηκε το 1700 από τον Γεώργιο Μακρυμάλλη, ονομαστό αγιογράφο.

Στον οικισμό, εκτός από το ναό της Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσα υπάρχει ακόμα ένας ναΐσκος, που χτίστηκε το 1590, αλλά και το μικρό εκκλησάκι της Παναγίτσας, το οποίο θεμελιώθηκε το 1768.

Δίπλα από το μικρό χωριό περνάει το Φαράγγι του Βυρού. Αν θέλετε να το διασχίσετε θα πρέπει να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο, που ξεκινάει από το ναό της Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσακαι οδηγεί ως τη Μονή του Σωτήρα, που είναι κτισμένη μέσα στο Φαράγγι.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι δημοσιευμένο από την κα Μαρία Τσιροβασίλη στις 16 Σεπτεμβρίου 2015

Mε πηγές :https://greece.terrabook.com/messinia/el/page/naos-agias-sofias-sti-gournitsa

Σχόλια

Δείτε  Σωτηριάνικα: "Πανέμορφο χωριό της Δυτικής Μάνης".
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *